کرونا ویروس چه بر سر کلیه می آورد؟
تب ، سرفه ی خشک و تنگی نفس علائم شایع COVID-19 یا همان کرونا ویروس می باشند. پیش از بروز علائم تنفسی گزارش هایی از علائم گوارشی (تهوع، استفراغ یا اسهال) نیز وجود دارد، اما این ویروس تا حد زیادی روی دستگاه تنفس تاثیر می گذارد.
علائم کرونا
علائم شایع عفونت شامل علائم تنفسی، تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی می باشد. در موارد شدیدتر، عفونت می تواند باعث ذات الریه، سندرم حاد شدید تنفسی، نارسایی کلیوی و حتی مرگ شود.
تاثیر کرونا ویروس بر کلیه ها
بله! کلیه های شما نیز در این آشفتگی گرفتار می شوند. شش درصد از بیماران SARS و یک چهارم کامل از بیماران MERS دچار آسیب حاد کلیوی شدند.
مطالعات نشان داده اند كه كروناویروس نیز می تواند همین كار را انجام دهد. این حالت ممکن است ویژگی نسبتاً نادری از بیماری باشد، اما بسیار کشنده است. براساس یک مطالعه در سال 2005 در سازمان بین المللی کلیه، در نهایت 91.7 درصد از بیماران SARS با نقص حاد کلیوی درگذشتند.
ساختار نفرون کلیه
مانند کبد، کلیه ها نیز به عنوان فیلتر خون عمل می کنند. هر کلیه از حدود هشتصد هزار واحد تقطیر میکروسکوپی به نام نفرون تشکیل می شود. این نفرون ها دارای دو جزء اصلی تشکیل دهنده هستند: یک فیلتر برای پاکسازی خون و لوله های کوچکی که مواد مفید را به بدن شما باز می گردانند یا مواد مضر را به عنوان ادرار به مثانه می فرستند.
توبول های کلیه چیست؟
این توبول های کلیوی هستند که به نظر می رسد بیشتر تحت تأثیر کرونا ویروس قرار می گیرند. پس از شیوع سارس، WHO ( سازمان بهداشت جهانی ) گزارش داد كه ویروس در توبول های کلیوی یافت شده است كه توانسته اند باعث التهاب شوند.
کار ننگ لای، استاد برجسته دانشگاه هونگ کنگ و نفرولوژیست مشاور در آسایشگاه و بیمارستان هنگ کنگ می گوید: اگرویروس در گردش خون باشد، تشخیص آن در توبول ها غیرممکن نیست. از آنجایی که کلیه ها به طور مداوم در حال تصفیه خون هستند، بعضی اوقات سلول های توبولی می توانند ویروس را به دام بیندازند و باعث ایجاد آسیب گذرا یا خفیف تر شوند.
ویروس کرونا عمدتا از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. به نظر می رسد افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری کلیوی یا سایر بیماری های مزمن وخیم، در معرض خطر جدی تر بیماری کروناویروس قرار دارند.
به دلیل وجود این خطر در بیماران کلیوی، انجام اقدامات لازم برای کاهش خطر بسیار مهم است. اگر شیوع ویروس کرونا در جامعه اتفاق بیفتد، می تواند برای مدت طولانی ادامه یابد. بسته به شدت شیوع، مراکز کنترل بیماری این اقدامات را برای کاهش در معرض بودن توصیه می کنند. این اقدامات می تواند گسترش را کاهش داده و تأثیر بیماری را کم کند.
در زمان شیوع کرونا چه کنیم؟
اگر در معرض خطر شدید بیماری کرونا ویروس هستید، باید اقدامات زیر را انجام دهید :
- به اندازه مورد نیاز غذا ذخیره کنید.
- اقدامات احتیاطی روزمره برای حفظ فاصله بین خود و دیگران را انجام دهید.
- وقتی در ملاء عام بیرون می روید،ارتباط نزدیک با افراد دیگر را محدود کنید.
- دستان خود را به طور دائم بشویید.
- تا حد امکان از اماکن شلوغ خودداری کنید.
- در حین شیوع کرونا ویروس در منطقه خود، تا حد ممکن در خانه بمانید.
مهم است که همه ی افراد این اقدامات پیشگیرانه که توسط مراکز کنترل بیماری توصیه می شوند را دنبال کنند:
- اگر احساس بیماری دارید یا علائمی مانند تب، سرفه، گلودرد، بدن درد، سردرد یا لرز دارید، در خانه بمانید.
- از افراد بیمار دوری کنید. تا حد امکان تماس رو در رو با دیگران را محدود کنید.
- هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان خود را با دستمال بپوشانید، سپس آن را درون سطل زباله بیاندازید. اگر دستمال ندارید، هنگام سرفه و عطسه از آستین خود استفاده کنید، نه دستانتان.
- دست ها را حداقل به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
- مخصوصاً بعد از رفتن به حمام؛ قبل از غذا خوردن؛ و بعد از آبریزش بینی ، سرفه یا عطسه
- اگر صابون و آب ندارید ، از محلول ضد عفونی کننده دست با الکل 60٪ -95٪ درصد استفاده کنید.
- مواردی را که بسیار لمس می کنید، مانند دستگیره های درب، به طور مداوم تمیز کنید.
- از لمس صورت، به خصوص بینی و دهان خودداری کنید.
چرا باید برای شیوع کرونا ویروس آماده شوم؟
اگر شیوع ویروس در منطقه شما وجود دارد و باید خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهید، مهم است که در خانه خود غذا داشته باشید. بهتر است غذاهایی که مدت زیادی خراب نمی شوند، مانند غذاهای کنسرو شده را در خانه داشته باشید.
تهیه انبار غذاهای سالم و داروها حائز اهمیت است. این امر به شما امکان می دهد تا حضور در فضاهای شلوغ مانند فروشگاه های مواد غذایی و داروخانه ها، و در نتیجه خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهید.
بیماران دیالیزی چه کنند؟
اگر بیمار دیالیزی هستید، نباید درمان های خود را از دست دهید. اگر بیمار هستید، حتماً به یکی از اعضای تیم مراقبت های بهداشتی خود اطلاع دهید. بعید نیست که درمانگاه به دلیل شیوع بیماری بسته باشد، پس باید در یک مرکز نزدیک دیگر دیالیز خود را انجام دهید.
بیماران کلیوی در مراحل اولیه یا گیرندگان پیوند، برای هرگونه سؤال یا نگرانی می توانند با متخصص کلیه یا نفرولوژیست خود تماس بگیرید.
توصیه های غذایی
در صورت وقوع شیوع بیماری در منطقه شما مهم است که غذاهایی که فاسد نمی شوند در خانه به اندازه کافی داشته تا از بیمار شدن خودداری کنید.
یادتان باشد:
- قوطی هایی که باز شده و یا تاریخ انقضا آنها گذشته است را دور بریزید تا از مسمومیت غذایی جلوگیری کنید.
- از مصرف نمک (و جایگزین های نمک) خودداری کنید
- آب مقطر (بطری یا لیوان) دم دست داشته باشید.
دکتر هوشنگ قوامی متخصص بیماری های جنسی مردان