عوارض بالا رفتن کراتینین و اوره

کراتینین چیست؟

creatinine چیست؟ کراتینین و اوره دو ماده زائد در خون هستند که باید توسط کلیه ها دفع شوند. چون این دو ماده فقط توسط کلیه ها قادر به دفع می باشند، می توان گفت که دفع یا عدم دفع این دو ماده توسط کلیه ها از طرفی عملکرد و یا عدم کارائی و سلامت کلیه ها را نشان می دهد.

معمولا بعد از 50 سالگی مقدار این دو ماده هر 10 سال مقداری از مقدار طبیعی بالاتر می رود، که نشان دهنده کاهش عمل کلیه ها می باشد که با افزایش سن بطور طبیعی به علت کاهش عمل کلیه ها می باشد و لذا اهمیت خاصی نباید به آن داده شود. کراتینین و اوره با آزمایش خون قابل اندازه گیری می باشد.

اوره و کراتنین دو ماده سمی در خون هستند که بدنبال سوخت و ساز مواد غذائی در بدن به وجود می آید. این دو ماده سمی فقط از طرق کلیه ها دفع می شوند.

کراتینین نرمال

مقدار طبیعی کراتینین و اوره

مقدار طبیعی کراتینین خون در مردان ۰٫۸-۱٫۲ mg/dl (در برخی موارد تا ۱٫۵ mg/dl ) و در زنان ۰٫۶-۰٫۹ mg/dl می باشد. مقدار طبیعی اوره خون در بالغین 15-45 mg/dl و در کودکان 10-40 mg/dl می باشد. اگر کراتینین و اوره از این مقدار بالا رود نشان دهنده بیماری کلیه می باشد.

دکتر هوشنگ قوامی : ” کراتینین بالا نشانه بیماری کلیه می باشد.”

مقدار کراتینین خون و اوره وقتی که عملکرد و کارائی دو کلیه از 30 درصد پایین بیاید، در خون بالا می رود و بنابراین می توان نتیجه گرفت مقدار کراتینین و اوره تا زمانیکه کلیه ها تا 30 درصد کار کنند، طبیعی است، در حالیکه عملا” اختلال در عملکرد کلیه ها” وجود دارد.

بنابراین باید برای بررسی عملکرد دقیق کلیه ها در صورت ضرورت، از اسکن ایزوتوپ کلیه ها استفاده کرد که آزمایش بسیار دقیقی است و کار کلیه ها را جداگانه بررسی می کند. افراد مسنی هستند که کراتینین آنها بیشتر از حد طبیعی است که جای نگرانی نخواهد بود و پدیده طبیعی است.

ولی این افراد محدودیت در خوردن گوشت، نمک وجود دارد و اگر دیابت  و یا فشارخون دارند باید کنترل شود. اگرچه بسیاری از مردان در این سن مبتلا به هیچگونه بیماری نیستند. بسیاری از مردانی که کراتینین بین 2-3 دارند، بدون هیچگونه بیماری و با کنترل مصرف گوشت و نمک، زندگی و فعالیت روزانه خود را انجام می دهند.

اوره چیست

اوره نخست به صورت آمونیاک بوده که از تجزیه آمینواسید ها ساخته شده، آمونیاک به دلیل سمیت زیاد برای بدن مضر است؛ آمونیاک ها در کبد با دی اکسید کربن (توسط یاخته های کبد ایجاد شده) واکنش نشان می دهند و به اوره تبدیل میشود. این عمل باعث کم شدن سمیت آن می شود تا بدن آن را بتواند در خود نگه دارد و در کلیه توسط نفرون ها دفع می شود. اوره، در متابولیسم ترکیبات حاوی نیتروژن در بدن حیوانات نقش مهمی ایفا می‌کند.

عدم دفع کراتینین و اوره

 در مواقعی که کلیه ها بعلت بیماری دچار کم کاری شوند، دیگر قادر نخواهند بود که اوره و کراتنین را کاملاً از خون دفع کنند و در نتیجه مقدار این دو ماده در خون بالا میروند.

كراتينین بالا در كليه

بیماری های کلیوی متعددی هستند که اگر کلیه ها به آنها مبتلا شوند، قادر نیستند که اوره و کراتنین را دفع کنند و میزان آنها در خون بالا میرود، و از طرفی بعضی بیماری ها هستند که باعث می شود کلیه ها کاملاً کار خود را از دست بدهند.

علائم کراتینین بالا

علائم کراتینین خون بالا می تواند سرگیجه، حالت تهوع، خستگی، خشکی پوست، تنگی نفس و ورم باشد.

کراتینین خون بالا چه خطراتی دارد؟

در بالا رفتن کراتینین خون کلیه ها قادر به دفع این دو ماده سمی (کراتینین و اوره) نخواهند بود و در نتیجه مقدار آنها در خون بالا میرود و بیمار نیاز به دیالیز و نهایتاً پیوند کلیه پیدا می کند.

درمان کیست کلیه

کراتینین چند نیاز به دیالیز دارد؟

بیماران به‌طور معمول زمانی که مواد زائد بدنشان زیاد می‌شود، نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند؛ سطح مواد زائد معمولاً کم کم در بدن افزایش می‌یابد، پزشکان مواد شیمیایی مختلفی را در خون اندازه گیری می‌کنند تا ببینند چه زمان دیالیز برای بیمار لازم می‌شود.

۲ مورد از مهمترین مواد شیمیایی موجود در خون که برای این مورد اندازه گیری می‌شوند، کراتینین و نیتروژن اوره خون است؛ وقتی مقدار این ۲  ماده در خون بالا می‌رود، نشاندهنده این است که توانایی کلیه‌ها برای تصفیه بدن از مواد زائد پایین آمده است.

علت بررسی میزان کراتینین خون

کلیه ها میزان کراتینین خون را در سطح نرمال نگه می دارند. از این‌ رو میزان کراتینین نمایانگر عملکرد کلیه ها است. بالا بودن میزان کراتینین دلیلی از اختلال در عملکرد کلیه یا بیماری های کلیوی است.

آسیب به کلیه ها باعث افزایش سطح کراتینین در خون می شود. این امر به خاطر عدم دفع کراتینین توسط کلیه اتفاق می افتد. بالا بودن میزان کراتینین که به وسیله آزمایش خون مشخص می ‌شود، علتی از نارسایی های کلیه است.

بالا رفتن سریع کراتینین و اوره

در بررسی عملکرد کلیه، اندازه گیری کراتینین خون ارزش بیشتری نسبت به اوره دارد. افزایش کراتینین و اوره بر حسب ضایعه به کلیه تقسیم بندی می شود.

# دسته اول آسیب به کلیه

آسیب کلیه ها که از طریق خون باعث ضایعه کلیه ها می شود. برای مثال فردی که دچار خونریزی شدید می شود، بدنبال آن دچار کاهش فشارخون شده و چنانچه بمدت 10 دقیقه کاهش فشار خون ادامه دار شود، کلیه ها از کار می افتند.  مصرف بعضی داروها نیز اثر سمی روی کلیه ها دارد و باعث از کار افتادن کلیه ها می شود که ممکن است برگشت ناپذیر باشد.

# دسته دوم آسیب به کلیه

دسته دوم بیماریهای خود کلیه ها می باشد که باعث بالا رفتن کراتینین و اوره می شود. این بیماری ها مثل عفونت های کلیه، سنگ های متعدد دو طرفه کلیه ها و یا بیماری کیستیک کلیه ها که می توانند باعث نارسائی کلیه (ESRD) شوند و فرد مجبور به پیوند کلیه شود.

# دسته سوم آسیب به کلیه

دسته سوم بعد از کلیه می باشد. معمولا” اگر حالب ها که لوله های برنده ادرار به مثانه هستند، دچار انسداد شوند و این انسداد طولانی شود، کلیه ها دچار نارسائی خواهند شد. مثلا” سنگ های دو طرفه حالب ها که باعث انسداد شده باشد و گاهی بدون سرو صدا این اتفاق رخ می دهد. یا تنگی های مادرزادی محل کلیه به حالب ها که بیشتر در بچه ها دیده می شود و مورد دیگر برگشت ادرار به کلیه ها است که اگر اصلاح نشود باعث نارسائی کلیه می شود.

یکی دیگر از این موردها، بزرگی پروستات می باشد که 10 درصد موارد باعث نارسائی کلیه و بالا رفتن سریع کراتینین و اوره می شود.

کمبود کراتینین خون

در مواقعی وجود دارد که ممکن است مقدار کراتنین  از میزان طبیعی که در بالا ذکر گردید، پایین بیاید، این حالت بخصوص در خانمهای حامله دیده می شود، چون در حاملگی بخصوص در سه ماهه دوم و سوم کار کلیه ها در خانم های حامله دو برابر می شود و کلیه ها نیز بزرگ می شوند.

وقتی عملکرد و کار کلیه افزایش یابد در نتیجه کراتنین زیادتری از کلیه ها دفع می شود و گاهی کراتنین به میزان 8/0 تا 6/0 می رسد و 6 هفته بعد از زایمان کار کلیه ها به حالت طبیعی بر می گردد. در کودکان هم مقدار کراتنین نسبت به افراد بالغ و بزرگترها پایین تر می باشد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۴ اسفند ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید بیمارم ۱۴ سالشه یک ماه و نیم که هماچوری داشت که حدو سه هفته آنوری هست که اوایل ۲۴ ساعتی میزان ادرار ۰ بود و به ۱۵۰ سی سی در روز رسید که بعد از دو هفته به مدت ۶ ساعت هر نیم ساعت حدود یک لیتر ادرار داشت و الان به مدت سه روز هیچ ادراری نداشته و کراتین به ۲ رسیده و الان بستری هستن به نظر شما کراتین بالا تر میره؟ و احتمالا تشخیص چی هست؟ هنوز تشخیص قطعی داده نشده و بیوپسی انجام شده و نرمال بوده و در سونوگرافی مثانه خالی از ادرار بود و فشار ۱۶۰/۸۹ است و سیستوکوپی هم سالم بود و *خودم پزشک هستم* و ممکن سندروم ناتکراکر و یا ATN ویا ARF باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۶ بهمن ۱( 1 سال پیش)

      با سلام ممكن است ATN باشد كه قابل بر گشت است

    2. تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۲۷ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلاپ توی بیوپسی دو هفته پیش ATN و گلومرونفریت گزارش شد آیا احتمال این هست که به سوی ARF برود؟ کراتینین بین ۱.۵ و۲.۱ هست.
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۴ اسفند ۱( 1 سال پیش)

      با سلام بعد از سه هفته بهبودي حاصل مي شود

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Zz چهارشنبه ۲۸ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    باسلام مردی ۳۶ ساله ۳ماه پیش عمل سنگ کلیه انجام دادم با لیزر،پس از عمل آنزیم های کبدی بالا رفت واز سیپرو استفاده کردند پایین آمد ،پروستات ام متورم به بیرون شده ودارای اندازه ۳۶ میباشد ،اخیرا طی آزمایش کراتین ۱/۱۴نشان میدهد ،نگران هستم راهنمائی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۸ دی ۱( 1 سال پیش)

      با سلام حجم پروستات با توجه به سن شما طبيعي مي باشد و كراتين هم طبيعي است

  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۲ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 343 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .بیمار ما 39ساله چندین ساله که کلیه هاش سنگ ساز شده و مورد عمل قرار گرفته .در یک ماه اخیر بخاطر دفع یک سنگ با کراتین 3.5مورد جراحی قرارگرفت و مرخص شد و پس از یک هفته خونریزی شدید گرفت و متوقف شد .حال مجدد کلیه دوم مورد لیزر قرار گرفت .و در حال حاضر عفونت شدید .درد شدید .سنگ ها دفع نشده.کراتین 2.2و اوره25.حالت تهوع شدید و سرگیجه در بیمارستان بستری می باشد و ما هم خیلی نگران خواهشمندم در این خصوص نظرتون رو بدید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۲ دی ۱( 1 سال پیش)

      با سلام عفونت بايد با أمپول أنتي بيوتيك كنترل شود و يك عدد استنت WJ  در كليه  گذاشته شود

  • تصویر کاربر Davood دوشنبه ۱۲ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر پسری هستم ۲۲ ساله با کراتینین 2/92 و اوره 59/5 چند سالی هست زیر نظر پزشک هستم و کراتین بین ۲/۶ تا 3/9 هم رفته اما برگشته پایین میخواستم بدونم تو همین سن حداقل میزان کراتین و اوره برای دیالیز چقدره متاسفانه دکترم پاسخ درستی نمیدن شما لطف کنین یه عدد تقریبی با شرایط بنده بفرمایین ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۲ دی ۱( 1 سال پیش)

      با سلام حداقل مقدار ٥ مي باشد

  • تصویر کاربر رسول دوشنبه ۲۸ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    پدر بنده کراتین ۳.۵داشت پاهاش ورم کرده بود رفتیم بیمارستان الان ورم پاش خوب شده اما کراتین کلیه هاش بین ۳تا ۲‌.۴در حال بالا پایین شدن هست نارسایی قلبی داره و قلبش حدود ۱۵درصد کار میکنه آیا می‌شود کراتین خونش رو پایین‌تر
    چون داروی ادرار آور مصرف میکنه برای اینکه درون ریه اش آب جمع میشه باید کلیه هاش کار کنند
    دکتر جان چکار کنیم چی میتونه مصرف کنه آیا امکان پایین آمدن کراتین هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۸ آذر ۱( 1 سال پیش)

      با سلام مصرف گوشت هفته اي دو بار ميل كنند و مصرف نمك را محدود كنند و قرص ادرار أور را ميل كنند

  • تصویر کاربر امیر شنبه ۱۹ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    سلام
    پسر ۲۱ ساله هستم
    در ازمایش چکاپ رندوم که داشتم
    کراتینین ۱.۴ ( رنج ازمایشگاه تا ۱.۴) بود
    Bun ۱۴
    اوریک اسید ۵.۸
    ازمایش cbc نرمال بود
    نشون دکتر دادم گفت مایعات مصرف کنم و ازمایش ادرار هم ندادم
    ولی دائما نگرانم از سرطان کلیه باشه این کراتینین و فکرمو درگیر کرده هیچ علائمی ندارم لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۹ آذر ۱( 1 سال پیش)

      با سلام به چه دليلي نگران سرطان كليه هستيد كراتينين طبيعي است و أزمايش تكرار شود

  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۱ آبان ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید خدمت اقای دکتر پدربنده چندساله سابقه دیابت دارن و انسولین میزنن کراتین حدود یک وچهار و بی یو ان هم بین ۲۲تا ۲۵معمولا رنجش بود وتقریبا هرسه ماه ازمایش میدادن سابقه عمل قلب باز دارن امسال مجددا مشکل قلبی براشون پیش اومد رفتن اورژانس وبعد چندروز بستری دکتر بخاطر کراتین یک وچهار یک وپنج انژیو نکردن وگفتن احتمالا بعد انژیو بخاطر مصرف ماده حاجب کراتین بالاتر بره مجددا بعد یه ماه مشکل قلبی پیش اومد وتو این مدت با مصرف قرص فرزماید کراتین بالاتر رفته بود درتنهایت دکتر دیگه انژیو وبالون هم زدن کراتین تا نزدیک سه رفت وخداروشکر بعد یه هفته اومد زیر دو و با مصرف قرصهای جدید کراتین به همون رنج یک‌وچهار برگشت تو ویزیت قبلی دکتر دوز یکی ازقرصها به اسم اپیراکس روبالاتربردن واپیراکس پنج تجویز کردن همچنین رو بیکسون هم چهل دادن و قرص لوزار هم دوز دوازده ونیم بخاطر اینکه بعضی ساعات فشار روی چهارده بود الان بعد یه ماه از مصرف قرصهای جدید فشار تقریبا بین یازده تا سیزده متعادله البته فشار مینیمم زیر هفت میاد ولی تو ازمایش جدید کراتین شده بود یک وهفت ایا نیازه دوباره قرص لوزارشون قطع بشه نصف لوزار بیست وپنج در روز بیشتر نمیخورن سنشونم هفتاد ویک ساله
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۱ آبان ۱( 2 سال پیش)

      با سلام درمان را ادامه دهند چون درمان مناسبي است

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۷ مهر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    ۷۰ ساله ام پروستات ۶۵سی سی وقرص فیناستراید وامنیک مصرف میکنم واسپیرسن ۸۰ وروز استاتین۵
    اخیرا کراتینین ۱/۵ دارم اوره متعادل
    حضرتعالی جراحی پروستات توصیه می‌کنید اگر بله با چه روشی
    شب ها دوبار دفع دارم وکند است
    برای کراتینین چه میفرمایید
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۷ مهر ۱( 2 سال پیش)

      با سلام عمل جراحي بسته انجام شود و مصرف گوشت را محدود كنيد كراتينين طبيعي مي شود 

  • تصویر کاربر شهرام دوشنبه ۱۸ مهر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 161 مشاهده پرسش
    سلام مادرم ۲۰ روز پیش عمل برداشت غده ازسینه داشت و فشار خون و بسته بودن دریچه آئورت هم داشت با اینحال عمل شد و ۴ روز پیش خواب‌آلود شده بود بردیم بیمارستان کراتین ۷ بود و ۲ بار دیالیز کردن همه چیش الان نرمال ولی هنوز خوابه تکون بدیم رفلکس داره به نظرتون بهوش میان؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ مهر ۱( 2 سال پیش)

      با سلام بهوش مي أيند و بايد هفته اي سه بار دياليز شوند

  • تصویر کاربر عارف یکشنبه ۳ مهر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر .من 54 سالمه 6ماهه که عمل قلب باز cABGانجام دادم و4 تا رگ کرونری پیوندشده است درازمایش خون من کراتینین 1.8 کلسترول 121 تری گلیسرید 134 قند ناشتا76 و2ساعت بعد صبحانه 63 مقدار سدیم پتاسیم وکلسیم نرمال است اما مقدارbun به 25 رسیده و علائم کم خونی در ازمایش دارم Hgb:12.1 -- HCT:38.5 - M.C.H.C: 31.4 --- RDW-CV :17.1 می باشد ایا کلیه هام دچار نارسایی شده است یا راه نجاتی وجود دارد؟ ممنونم اقای دکتر خیلی نگرانم.درضمن وزن 70کیلو وقدم 1.65 می باشد.ممنون که وقت میگذارید تا ازنگرانی امثال من بکاهید خداوند شما را سالم وتندرست نگاه بدارد انشاالله.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۳ مهر ۱( 2 سال پیش)

      با سلام كليه ها از كار نيافتاده مختصر كم كار شده مصرف گوشت در هفته بيشتر از صد گرم نباشد و مصرف نمك محدود شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر