بیماری کیست کلیه خطرناک است؟

در این مقاله سعی شده است در ارتباط با بیماری کیست کلیه اطلاعات جامعی در اختیار مردم قرار گیرد. لطفا مارا همراهی کنید.


کیست کلیه چیست؟

بیماری کیست کلیه ، یک بیماری ارثی است که در آن تعداد زیادی کیست در کلیه ها بوجود می آید. این کیست ها سرطانی نیستند و به صورت ساک های گردی پر از مایع آب مانند می باشند.

اندازه کیست های کلیه

اندازه کیست کلیه مختلف است و هرچه مایع در آن بیشتر شود، اندازه آنها نیز بزرگتر می شود. کیست ها گاهی یک یا دو عدد در کلیه بوجود می آیند و اندازه آنها کوچک می باشند و بندرت ممکن است عارضه ای به کلیه برساند. این نوع کیست ها را کیست های ساده می گویند.

آیا کیست های کلیه خطرناک است؟

این کیست ها معمولا در سنین بالا بوجود می آیند. 50 درصد افراد بالای 40 تا 50 ساله، دارای این کیست ها هستند. معمولا” کیست ها هیچگونه درمانی نیاز ندارند، مگر اینکه کیست بزرگ شود و باعث درد یا آسیب کلیه شود، در غیر اینصورت تخلیه کیست، ضرورت پیدا می کند.

بیشتر اوقات این کیست ها را با سونوگرافی، هر سه ماه باید پیگیری شود و اهمیت خاصی ندارد و بیمار نباید نگران این کیست ها باشد. اگرچه معمولا” کلیه ها بیشتر به این کیست ها دچار می شوند ولی در ارگانهای دیگر بدن مثل کبد نیز ممکن است بوجود آید.

علائم کیست کلیه

کیست های ایجاد شده در کلیه، دو نوع آن ژنتیکی بوده و یک نوع آن اکتسابی می باشد. درمان قطعی برای بیماری کیست کلیه، وجود ندارد ولی درمان ها فقط قادر به کنترل علائم بیماری می باشد.

این بیماری ممکن است باعث اختلال در عملکرد کلیه ها شود و سرانجام منجر به نارسائی و از کار افتادن کلیه ها شود. این بیماری، چهارمین علت از کار افتادن کلیه ها و یا نارسائی کلیه می باشد.

برخی از کیست ها نیز در خارج از کلیه تشکیل می شوند و به انها کیست کورتیکال کلیه گفته می شود.

اندازه کیست‌های کلیه و معنی هر کدام از آنها

بعضی از کیست‌ها بسیار کوچک هستند و بدون میکروسکوپ دیده نمی‌شوند. بعضی دیگر به اندازه یک توپ تنیس رشد می‌کنند. با بزرگ شدن کیست‌های کلیه، این ضایعات می‌توانند بر اعضای مجاور فشار وارد کنند و موجب ایجاد درد شوند.

کیست‌های کلیه به طور معمول گرد هستند، دیواره ظریف و شفافی دارند و در ابعاد مختلفی یافت می‌شوند. معمولا قطر کیست‌ها از ابعاد میکروسکوپی تا پنج سانتی متر متغیر است.

این کیست ‌ها ممکن است به واسطه مشکلات جدی سلامتی ایجاد شوند، مسائلی که می‌توانند به اختلال عملکرد کلیه بیانجامند، با این حال در بیشتر موارد کیست‌ها مشکلات سلامتی حاد به همراه ندارند.

علائم کیست های کلیه

بسیاری از افراد مبتلا به کیست کلیه، سالها ممکن است بدون علامت باشند. کیست باید به حدی بزرگ شود که باعث علائم زیر شوند:

  • درد و حساسیت در شکم
  • خون در ادرار
  • تکرر ادرار
  • درد پهلوها
  • سنگ کلیه
  • درد و یا احساس سنگینی در پشت
  • خستگی
  • درد مفاصل
  • فشارخون
  • عفونت کلیه

کیست کلیه

عوامل ایجادکننده کیست کلیه

یک نوع ارثی آن که اتوزومال می باشد و بعضی اوقات کیست کلیه جوانان نامیده می شود و 90 درصد، از این نوع کیست هستند. فردی که پدر یا مادر وی مبتلا به بیماری کیست کلیه باشد، 50 درصد شانس ابتلا به این نوع کیست را خواهد داشت.

معمولا علائم در 30 یا 40 سالگی خود را نشان می دهد، به هر حال در بعضی، علائم در دوران جوانی تظاهر می کند. نوع دیگر ارثی این بیماری (RECESSIVE) کمتر دیده می شود و هر دو پدر و مادر باید ژن این بیماری را داشته باشند. دارای علائم نمی باشند.

کیست کلیه در کودکان

کيست کلیه در کودکان

چهار نوع از بیماری کیست کلیه دربچه ها دیده می شود. یک فرم که موقع تولد تشخیص داده می شود، فرم یا نوع دوم که در ماه اول تشخیص داده می شود و نوع سوم که از 3 تا 12 ماهگی تشخیص داده می شود و نوع چهارم در سال اول دیده می شود.

کیست های اکتسابی معمولا در سنین بالا بوجود می آیند و ارثی نیستند و در افرادی که قبلا مشکلات کلیوی دیگری داشته اند، بوجود می آید. بطور شایع و فراوان در افرادی که نارسائی کلیه دارند و یا تحت درمان با دیالیز هستند بوجود می آید.

تشخیص بیماری کیست کلیه(PDK)

چون این بیماری ارثی می باشد، پزشک موظف است که از بیمار شرح حال فامیلی این بیماری را بپرسد. آزمایش خون باید برای بررسی کم خونی و آزمایش ادرار برای وجود عفونت یا پروتئین در ادرار انجام شود. آزمایشات تصویری برای وجود کیست های کلیه و کبد باید صورت گیرد. آزمایشات تصویری با انجام سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI می باشد.

عوارض بیماری کیست کلیه

این کیست ها عوارض بسیار جدی متعددی برای کلیه ها بوجود می آورد. شایع ترین و بیشترین عارضه ای که بوجود می آورند فشارخون است و در درجه دوم نارسائی کلیه یا از کار افتادن کلیه می باشد. عارضه و عوارض ایجاد شده، بستگی به شدت و بزرگی کیست ها دارد.

درمان باعث کاهش ضایعه به کلیه می شود. از سایر عوارض کیست های کلیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعیف شدن جدار شریانها که به آن آنوریسم گفته می شود و در شریان مغز و آئورت دیده می شود.
  • کیست در کلیه
  • کیست در بیضه ها و پانکراس
  • وجود حفره در روده که به آن دیورتیکول گفته می شود.
  • کاتاراکت و کوری
  • بیماری کبدی و نارسائی دریچه قلب
  • کم خونی و کاهش گلبولهای قرمز خون
  • خونریزی در کیست
  • فشارخون
  • از کار افتادن کبد
  • سنگ کلیه
  • بیماری قلبی عروق

درمان کیست کلیه

درمان بیماری کیست کلیه

هدف از درمان کیست های درون کلیه، کنترل علائم و جلوگیری از بوجود آمدن عوارض می باشد. مهم ترین اصل درمان، کنترل فشارخون می باشد.

درمان ها شامل:

  • تجویز داروی ضد درد
  • تجویز داروی ضد فشارخون
  • تجویز دارو برای کنترل فشارخون
  • رژیم کم نمک
  • تجویز داروهای زیاد کننده ادرار
  • جراحی تخلیه کیست ها برای تسکین درد

وقتی بیماری پیشرفت کند، منجربه از کار افتادن کلیه ها می شود و دراین صورت درمان، پیوند کلیه خواهد بود.

در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با راه های درمان این بیماری داده شده است.

اگر کیست های کلیه هیچ علائم یا مشکلی ایجاد نکند و با عملکرد معمول کلیه تداخلی نداشته باشد، فرد ممکن است به درمان نیاز نداشته باشد. در این شرایط، پزشک معالج ممکن است برای فرد تصویر برداری‌هایی نظیر سونوگرافی پیشنهاد کند و از وی بخواهد این تصویر برداری‌ها را به صورت دوره ای تکرار کند تا از بزرگ نشدن کیست ها اطمینان حاصل شود.

اگر کیست کلیه تغییر کند و موجب علائم و مشکلات دیگر شود، احتمالا فرد به درمان کیست نیاز پیدا می‌کند. در بعضی مواد کیست‌های ساده کلیه به صورت خود به خود محو می‌شوند.

درمان کیست‌های دارای علائم و مشکل

اگر کیست در بدن بیمار علائمی ایجاد کند، پزشکان معمولا استفاده از روش‌های درمانی را پیشنهاد می‌کنند. گزینه‌های در اختیار افراد عبارتند از:

1- سوراخ و تخلیه کردن کیست و سپس پر کردن آن با محلول الکل.

در بعضی موارد، پزشکان یک سوزن باریک و بلند را از طریق پوست وارد بدن بیمار می‌کنند و سوزن را از دیواره کیست عبور می‌دهند. در ادامه این فرآیند پزشک مایع موجود در درون کیست را تخلیه می‌کند. پزشک می‌تواند درون کیست را با محلولی الکلی پر کند تا از شکل گیری مجدد کیست جلوگیری کند.

2- جراحی برای برداشتن کیست.

کیست‌های بزرگ یا علامت دار ممکن است برای تخلیه و برداشتن نیاز به جراحی داشته باشند. در این حالت برای دست یابی به کیست، جراح چندین برش کوچک بر روی پوست ایجاد می‌کند و ابزارهای ویژه ای را به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک وارد بدن می‌کند.

پزشک ضمن تماشای فرآیند بر روی مونیتور اتاق جراحی، ابزارها را به سمت کلیه هدایت می‌کند و از آنها برای تخلیه مایع درون کیست استفاده می‌کند. در ادامه دیواره‌های کیست سوزانده یا بریده می‌شوند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۹ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 461 مشاهده پرسش
    با سلام بنده 24 سالمه ورزش بدنسازی میکنم ازمایش دادم اوره و کبدم لب مرز هست نگرانم خواستم راهنمایی کنید بنده اب روزانه 2-3 لیتر میخورم هیچ قرص و مکمل و دارو مصرف نمیکنم بیماری خاص ندارم و پروتئین به اعضا وزنم 2 گرم طبق گفته علم و همه مربیان میرسانم برای عضله سازی که هدف ما ورزشکاران هست .برگه ازمایشم را نشونتون میدم ببینید بنده هیچ غذا مصنوعی مضر روغن و فراوری شده و قند شکر نمیخورم همه غذا هام رژیمی هست از منابع طبیعی سالم حالا مشکل من جدی هست یا و ایا مشکلی فشاری روی کبد و کلیه نیست ؟ من پرسیدم از چند تا ورزشکارا گفتن برای ما همیشه بالاس بخاطر اینکه پروتئین و غذا بیشتر میخوریم نسبت به افراد عادی ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۸ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      آزمايش شما ديده شد أزمايش هاي كليه و كبد طبيعي بود
    2. تصویر کاربر مسعود سه شنبه ۸ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      دکتر جان سپاس از پاسخ بسیار ممنون شما که سلطان تخصص درا ین ضمینه هستید البته با پاسخ این جمله ای که دادید بنده خیالم راحت شده اما جهت دانستند میفرمائید دلیل عدد نزدیک به لب مرز در اوره و کبد چی هستش ؟
      ایا بخاطر تمرینات با وزنه بدنسازی که ما انجام میدیم هست یا بخاطر میزان پروتئین دریافتی برنامه غذایی ما که به اعضا وزنم 2 گرم میرسانم البته این مقدار علمی هست و همه بدنسازان استفاده میکنند . بنده شک روی پروتئین دریافتیم دارم اینم برنامه غذاییم همه چیز طبیعی سالم میخورم مشاهده کنید البته کالری و درشت مغذی ها اندازه با نیاز بدنم تنظیم شده دقیق .
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۸ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      علت پروتئين مصرفي مي باشد
    4. تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۹ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      تشکر همیشه همین میزان مصرف کنم طبق این عدد ازمایش فشاری در اصل روی این 2 نیست ؟ یا مشکل ساز نمیشه در اینده ...
    5. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۹ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      خير نگران نباشيد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر aa یکشنبه ۲۹ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    ds
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۹ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      منظور از ds چيست
  • تصویر کاربر میلادد یکشنبه ۱ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    اقای دکتر من دوسال پیش دچارتکررادرارشدم رفتم دکترازمایش نوشت ازمایشم نرمال بود اما ادرارم پروتعین توش تراس بوددکترقرص فشارداد یه مدت کمی خوردم دوباره تست ادراردادم همه چیش نرمال شدپروتعین درادرارمم محوشدمنم دیگه قرص فشارنخوردم اخه تشخیص مثتانه بیش فعال بهم دادن تولترودین خوردم خیلی بهترشدم اما پریروز رفتم دکترگفتن فشارت بالاس ازمایش خون و ادرار دادم تو ادرارم پروتعین مثبت شد کراتینین خونم۱.۴۶بودبی یو انم ۲۰اسیداوریک خونم ۶.۸الان تست ادرار بیست و چهارساعته برام نوشتن بااین وضع کلیه هام خیلی داغون شده؟بادارو ومصرف نکردن گوشت و نمک خوب میشم؟
    1. تصویر کاربر میلادد جمعه ۲۹ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      ببخشیدمنظورم ازین ک گفتم پروتئین درادرارم مثبت بود ینی نوشته بود(+)positive
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      مقدار دفع پروتئين در ادرار٢٤ ساعته مهم مى باشد اسيد اوريك نياز به دارو ندارد وكراتنين هم زياد بالا نيست با كنترل رژيو غذايي وورزش مشكل حل مي شود
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      رژيم غذايي
    4. تصویر کاربر میلادد یکشنبه ۱ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      اقای دکتر ازمایش ادرار۲۴ساعته ام هم اومد جوابش کراتینینم درادرار۱۸۰۰بودکه نرمالش و زده بود۱۰۰۰تا۲۰۰۰..پروتئینم درادرار۱۴۱بودکه نرمالش و زده بودتا ۱۵۰..کراتینین خونم۱.۴۶بود و وbun۲۰..اسیداوریک۶.۸ کلیه هام صدمه دیده؟من چندروزه فقط برنج‌و اب خوردم با سبزیجات گوشت و نمک اصانخوردم
    5. تصویر کاربر میلادد یکشنبه ۱ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      اقای دکتر ازمایش ادرار۲۴ساعته ام هم اومد جوابش کراتینینم درادرار۱۸۰۰بودکه نرمالش و زده بود۱۰۰۰تا۲۰۰۰..پروتئینم درادرار۱۴۱بودکه نرمالش و زده بودتا ۱۵۰..کراتینین خونم۱.۴۶بود و وbun۲۰..اسیداوریک۶.۸ کلیه هام صدمه دیده؟من چندروزه فقط دارم برنج‌و اب می خورم با سبزیجات گوشت و نمک اصانخوردم قدمم یک و هشتاد وزنمم هشتادپنج سنمم ۲۳
    6. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      هر ف
      رد روزانه ١٥٠ ميلي گرم پروتئين بطور طبيعي دفع مي كند كه مقدار دفع شده شما در ٢٤ ساعت كمتر بوده بنابراين جاي نگراني نيست و كراتنين شما هم در حد نرمال است رژيم غذايي فراموش نشود
    7. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      هر فرد روزانه ١٥٠ ميلي گرم
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 464 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام اقای دکتر دختر من پنج سال و هشت ماهه هست تاحالا یکبار عفونت ادراری گرفته یکساله پیش، بادارو برطرف شد وکشت ادرارتاحالا منفی بوده امسال سونوگرافی هیدرونفروز باقطرلگنچه 8میلیمتر نشان داد یکماه بعد سونوگرافی اتساع لگنچه باقطر۱۴ میلیمتر بدون اتساع حالب رانشان داد دواسکن dmsa و dtpa هم انجام شد برایتان ضمیمه کرده ام نظرشما چیست؟ اسکنها مشکلی ندارند؟ من ساکن مشهدم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      اسكان ها طبيعي است ولي سيتوگرافي هم بايد انجام شود
  • تصویر کاربر نسترن پنجشنبه ۲۱ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    سلامم دکتر لطفا جوابمو بدین
    مادربزرگ من دچار سرطان کلیه شده دکتر گفته ک بدخیمه سنشم بالای ۷۰هستش و قندو فشار خونم داره حالا قراره عمل کنه عملش تا چ حد خطرناکه ؟؟بعدشم اینکه بااینکه میگن سرطانه و بدخیمه اما هیچ علایمی نداشت ک متوجه بشیم
    این عمل چقد خطرش بالاست خاهش میکنم بگیین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۱ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      هر عملي خطر خود را دارد بيمار شما٧٠ ساله و داراي فشار خون وديابت است خطر كمي بيشتر است لذا در مركز مجهز بايد عمل شود. در خدمت هستم
  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    با سلام .یه بچه یکساله داریم پسره که طی یه سونوگرافی هیدرونفروز خفیف کلیه سمت چپ داره(4میلی) از اول همون سه ماهگی هم این رو تو سونوگرافی نشون میداد ،تو ادرار کردن هم مشکل نداره .درد وبیقراری هم نمیکنه.خاستم یه راهنمایی بفرمائید که چکار باید کرد...ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      سيتوگرافي بايد انجام شود
  • تصویر کاربر هادی چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    کراتین بالای 7 که در اثر سهل انگاری کادر بیمارستان به علت خونریزی شدید کلیه ها کارایی خود رو از دست داده باشند آیا کراتنین خون بالا و اوره بالای 100 فقط با دیالیز پایین میاد یا داروی خاصی هم هست که بیمار استفاده کنه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      فقط با دياليز شود
  • تصویر کاربر ایمان چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    آقای 32 ساله با کراتینین 10 مراجعه کرده،کدام تشخیص کمتر مطرح است؟
    1)نارسایی مزمن کلیه
    2)ازوتمی pre رنال
    3)ازوتمی post رنال
    4)نکروز توبولی حاد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      شماره يك
  • تصویر کاربر حسن پنجشنبه ۲۱ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشیدعلت تشگیل کیست کلیه چیست وازچه نوع غذاهای بایدپرهیزکرد.ورزش خواص داردیاباچه وسیله ای بدون جراحی میتوان ازبین برد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۱ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      علت نا معلوم است رژيم هم اثري ندارد
  • تصویر کاربر مهرناز چهارشنبه ۶ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر پدرم 66 سالشه 40 ساله که سیگار میکشه و تریاک مصرف میکرده و الان 5 ساله که از شربت تریاک استفاده میکنه،بیشتر اوقات بدنش به خصوص پاها و زیر چشماش ورم میکنه ، مدتیه قرص های ادرار آور مصرف میکنه که باعث شده ورمش کمتر شه ، طبق آزمایش های جدیدش دکتر گفته بره پیش متخصص کلیه، لطف میکنید نظرتون رو بگید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۶ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      قرص ادرار آور را قطع كند كليه خوب كار مي كند
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر