برای بهبود عفونت مثانه چی بخوریم؟
در این مقاله در رابطه با مواد غذایی که باعث می شود تا حدودی عفونت مثانه یا همان عفونت ادراری کاهش پیدا کند صحبت شده است.
بیشتر زنان تجربه ابتلا به عفونت مثانه داشتهاند. البته ممکن است مردان نیز به این نوع عفونت دچار شوند اما این مشکل بیشتر برای زنان پیش میآید.
پس از ابتلا به عفونت ادراری میتوان به راحتی نشانهها و علائم مربوط به آن را تشخیص داد. نشانهها و علائم این بیماری عبارتاند از:
- احساس فشار و درد در ناحیه شکم
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار
- احساس دائمی اضطرار برای دفع ادرار (حتی اگر تازه این کار را انجام داده باشید؛ معمولا پس از رفتن به دستشویی میزان کمی ادرار از بدن دفع میشود).
اگر این علائم و نشانهها درمان نشوند؛ خیلی سریع تبدیل به نشانههایی آزاردهنده و دردناک میشوند.
اگر نشانههای مشکوکی از ابتلا به عفونت مثانه مشاهده کردید؛ برای مراجعه با پزشک و مشورت با او صبر نکنید! هر چه سریعتر مصرف آنتیبیوتیک را شروع کنید، بهتر است. به جز مصرف آنتیبیوتیک برای کمک به تسریع بهبود، مواردی که مینوشید و میخورید هم اهمیت دارند.
چه عواملی سبب ایجاد عفونت ادراری می شود؟
عوامل دیگری که میتوانند در ابتلا به عفونت مثانه (عفونت ادراری) دخیل باشند (به جز نگه داشتن ادرار)؛ شامل موارد زیر هستند:
- برقراری رابطه جنسی (به خاطر داشته باشید که همیشه قبل و بعد از برقراری رابطه جنسی به دستشویی بروید)،
- سنگ کلیه یا کمبود استروژن (استروژن از رشد باکتریهای مضر در مثانه زنان جلوگیری میکند).
مصرف نوشیدنی برای بهبود عفونت مثانه
حتی اگر تشنه نیستید؛ باز هم مقدار زیادی آب بنوشید. این موضوع به خارج کردن باکتری از بدن کمک میکند. تا زمانی که عفونت از بدن خارج نشده است؛ قهوه، الکل یا کافئین مصرف نکنید. مصرف اینگونه نوشیدنیها باعث تحریک مثانه میشود.
مقدار زیادی آب زغالاخته بدون شکر بنوشید (اگر به نوشیدن آن علاقه دارید). این نوشیدنی با عفونت بدن مبارزه میکند. اگر چه هنوز دانشمندان راجع به تاثیر آن در حال تحقیق و پژوهش هستند.
مصرف خوراکی های مناسب برای بهبود عفونت مثانه
زغالاخته بخورید. این خوراکی مانع از چسبیدن باکتری به لایه درونی مجاری ادرار میشود.
غذاهای تند نخورید! مصرف این گونه غذاها باعث تحریک مثانه میشوند.
مواد غذایی مصرف کنید که حاوی پروبیوتیک باشند؛ ماست یونانی خالص و غذاهای تخمیرشدهای مانند کلم ترش و ترشیجات میتوانند از جمله این خوراکیها باشند. اینگونه خوراکیها حاوی باکتریهای «مفیدی» هستند که باعث میشوند باکتری از مجاری ادراری فرد دفع شود.
در دوران ابتلا به عفونت؛ مصرف میوههای اسیدی مانند پرتقال، لیمو، لیمو ترش و … را کم کنید. این گونه میوهها باعث تحریک مثانه میشوند.
البته پس از بهبود عفونت؛ مصرف میوههای اسیدی حاوی ویتامین سی به پیشگیری از ابتلا به عفونت کمک میکند. مصرف گریپفروت، توتفرنگی، اسفناج و فلفلسبز را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
اگر مصرف آنتیبیوتیک را شروع کردهاید، تا پایان دوره درمان عفونت ادراری به مصرف آن ادامه دهید. حتی اگر حالتان بهتر شد، مصرف آن را قطع نکنید.
در دوره ابتلا به عفونت مثانه (و پس از آن) زیاد آب بنوشید (حداقل 8 تا 12 لیوان در روز). با انجام این کار عفونت را از بدنتان خارج خواهید کرد و از ابتلای دوباره به آن نیز پیشگیری خواهید کرد.
اگر فکر میکنید باید به دستشویی بروید، حتما این کار را انجام دهید! برای دفع ادرار صبر نکنید چون هر چقدر زودتر نسبت به دفع ادرار اقدام کنید؛ سریعتر از شر باکتریها خلاص خواهید شد. نگه داشتن ادرار باعث میشود محیط بسیار خوبی برای رشد باکتریها ایجاد شود.
🛑 این مقاله را حتما بخوانید: آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟
در ادامه به بیان دقیق تر برخی از این مواد غذایی می پردازیم.
1- آب
نوشیدن آب زیاد یکی از مواردی است که به سیستم دفع و گوارشی بدن کمک میکند. اگر به اندازه کافی آب بنوشید، به خروج باکتری از مجاری ادراری کمک میکنید. این موضوع نیز به پیشگیری از ابتلا به عفونت و کمک به عملکرد منظم دستگاه گوارشی کمک میکند.
میتوانید آب را با میوه، قطعههای خیار یا شاخههای نعنای تازه مزهدار کنید.
2- توت
مصرف توتهایی مانند زغالاخته، تمشک و انواع دیگر توت باعث بهبود عملکرد مجاری ادراری میشود و با ترکیبات مهمی که دارند، از ابتلای این دستگاه و مجاری به عفونت مثانه پیشگیری میکنند. همچنین این میوهها نمیگذارند باکتریها به دیواره مجاری ادراری بچسبند.
یکی از راههایی که میتوانید با استفاده از آن میزان زیادی توت در رژیم غذایی خود بگنجانید، این است که آنها را تبدیل به اسموتی کنید. مهم نیست که در چه فصلی از سال باشید، توتهای تازه یا فریزشده همیشه میتوانند طعم بسیار خوبی داشته باشند.
3- ماست
مصرف منظم ماست و دیگر محصولات لبنی فرآوریشده (محصولات مخمری که حاوی باکتریهای «مفید» هستند) میتواند خطر ابتلا به عفونتهای مجاری ادراری را تا 80 درصد کاهش دهد.
در هنگام خرید ماست دقت کنید که روی بستهبندی آن نوشته شده باشد: «حاوی مخمرهای زنده و فعال». ماست حاوی باکتریهای مفید است، این مخمرهای فعال از ابتلا به عفونتهای خاص پیشگیری میکنند و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشند.
مصرف ماست یکی از روشهای موثری است که باعث میشود سیستم گوارشی بدن به خوبی کار کند.
تهیه بستنی ماست راهی سالم و لذیذ است که میتوانید آن را امتحان کنید. روند منجمد کردن ماست به مخمرهای فعال آسیب زیادی نمیزند.
در واقع در مدت زمان انجماد، مخمرها غیرفعال میشوند. پس از خوردن بستنی ماست؛ این مخمرها وارد بدن شده و در دمای بدن گرم میشوند، درنتیجه آنها دوباره فعال خواهند شد و نقش مثبتی در بهبود سیستم ایمنی و گوارشی بدن ایفا خواهند کرد.
4- فیبر
عدم حرکات منظم روده میتواند منجر به ایجاد فشار در دستگاه ادراری شده و با ایجاد انسداد در مجاری ادراری، باعث رشد باکتری در این محیط شود.
اگر به اندازه کافی فیبر و آب مصرف کنید؛ این کار به روند هضم مناسب و حرکات منظم روده کمک میکند. اگر به اندازه کافی آب ننوشید، مصرف فیبر به تنهایی تاثیر چندانی نخواهد داشت.
بهترین منابع فیبر نانهای سبوسدار، سیب، موز و حبوبات (لوبیای خشک، عدس و…) هستند.
5- مصرف موز
صرف موز و غذاهای دیگری که میزان فیبر بالایی دارند، میتواند برای سلامت مجاری ادراری فرد مفید باشد. این گونه غذاها با تحریک منظم حرکات روده و کاهش فشار جریان ادراری به سلامت این دستگاه کمک میکنند.
6- ویتامین c
مصرف پرتقال، لیمو، توتفرنگی و سبزیجات با برگ سبز که حاوی ویتامین سی هستند؛ باعث اسیدی شدن ادرار میشود و از رشد باکتری در مجاری ادراری جلوگیری میکند.
همچنین ویتامین سی به بهبود زخم کمک میکند، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشد، باعث سالم ماندن لثهها میشود، مانع از ابتلا به عفونت میشود و به جذب آهن از منابع غذایی مختلف نیز کمک میکند.
یکی از اصول بسیار خوبی که میتواند به انتخاب میوهها و سبزیجات غنی از ویتامین سی کمک کند این است که آن مواردی را انتخاب کنید که رنگ روشنتری دارند.
ویتامین سی، محلول در آب است پس میزان اضافی آن با ادرار از بدنتان دفع میشود اما اگر این ویتامین را بیش از حد مصرف کنید؛ ممکن است دچار دلدرد، تهوع و استفراغ شوید.
دکتر هوشنگ قوامی متخصص ارولوژی