سوزش و تكرر ادرار به علت التهاب غیر عفونی مثانه

سيستيت يا التهاب غیر عفونی مثانه با علائم ادراری تکرر ادرار و سوزش ادرار همراه است که گاهی بیمار را خانه‌نشین می‌کند.

سیستیت یک اصطلاح کلی است، که اختلالات پزشکی متعددی نظیر، سیستیت بدون عفونی یا میکروب (nonbacterial cystitis) ، با میکروب و همینطور سندرم درد مثانه (PBC/ IC) و سیستیت بینابینی را در بر می‌گیرد.

سندرم درد مثانه به صورت یک سندرم درد و علائم سیستم دستگاه ادراری مثل تکرر ادرار، درد، سوزش ادرار، شب ادراری و سریع ادرار کردن توصیف شده، که هیچ علتی برای آن یافت نشده است.

حالت های التهاب غیر عفونی مثانه

التهاب غیر عفونی مثانه شامل فرم‌هایی از بیماری می‌باشد مثل:

1- ویروس

2- میکوباکتریال

3- کلامیدیا

4- قارچی

5- شیستوزوما

6- رادیوتراپی، اشعه درمانی

7- بیماری سیستم دفاعی بدن

8- حساسیت بیش از حد

علائم التهاب غیر عفونی مثانه

علائم عمومی و جنرال سیستیت شامل موارد ذیل می‌باشد:

  • تکرر ادرار
  • سوزش ادرار
  • به سرعت ادرار کردن
  • ادرار خونی
  • اسپاسم‌های شکم
  • رابطه جنسی توام با درد
  • درد مثانه و اسپاسم آن

آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟

تشخیص التهاب غیر عفونی مثانه

تشخیص اختصاصی بیماری اغلب نیاز به انجام کشت ادرار متعدد و انجام بعضی عملیات مختلف اورولوژیک مثل دیدن مثانه (سیستوسکپی) همراه با نمونه‌برداری از مثانه و انجام آزمایشات سیستم دفاعی بدن می‌باشد. سنگ مثانه یک نوع سرطان مثانه بنام (in situ) و وجود جسم خارجی در مجرا علائمی شبیه علائم فوق ایجاد می‌کند. 25 درصد خانم‌های مبتلا به عفونت ادراری که درمان شده‌اند دچار عفونت ادراری مجدد می‌شوند. شانس عود عفونت در سال ممکن است تا 7 بار اتفاق افتد. عود عفونت دو هفته بعد از درمان عفونت اولیه یا به علت میکروب جدید است یا ممکن است به علت میکروب‌های مختلف دیگری باشد.

هر خانمی که در ماه دو بار و در سال سه بار دچار عفونت ادراری شود، به آن عفونت عود شونده یا راجعه می‌گویند. این دسته از بیماران باید مورد بررسی کامل رادیولوژی نیز قرار گیرند. هر بیمار بعد از درمان عفونت، دو روز بعد از اتمام درمان باید کشت ادرار بدهد، که مشخص شود با آنتی بیوتیک مورد درمان قرار گرفته یا خیر، و پس از انجام کشت ادرار و مثبت بودن کشت، از افرادی است که شانس عود دارد، و باید به مدت حداقل یکسال روزانه یک عدد قرص آنتی بیوتیک استفاده کند، و هر ماه برای بررسی وجود عود عفونت کشت ادرار انجام شود.

بی‌ اختیاری ادرار در زنان

درمان التهاب غیر عفونی مثانه

در التهاب غیر عفونی مثانه، اولین اقدام برطرف کردن علائم بیمار با دارو می‌باشد، چون مسئول بیماری عفونت میکروبی نیست و احتمال آن ممکن است کلامیدیا و یا مایکوباکتریال باشد، لذا هدف درمان کلامیدیا و یا مایکوباکتریال است.

درمان تکرر ادرار و سوزش ادرار همزمان با دادن دارو برای ریشه‌‌کن کردن کلامیدیا با داروی آنتی کولینرژیک انجام مي شود.

چون ممکن است التهاب غیر عفونی مثانه به علت اشعه درمانی باشد که به آن سیستیت اشعه درمانی گویند و ممکن است به علت مواد شیمیایی باشد به آن سیستیت شیمیایی گویند و ممکن است به علت نقص در سیستم دفاعی بدن باشد، به آن سیستیت اتوایمون گویند.

بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان چیست؟

نکاتی مهم در رابطه با التهاب غیر عفونی مثانه

  • علت این بیماری ناشناخته است.
  • همراه با علائم ادراری تکرر ادرار و سوزش ادرار می‌باشد که گاهی بیمار را خانه‌نشین می‌کند. بیماری در خانم‌های در سن بچه‌دار شدن، استفاده از اشعه درمانی لگن و یا استفاده از بعضی داروها و استفاده از اسپری و ژل ضد میکروب دستگاه تناسلی باعث آن می‌شود.
  • بعضی غذاها نظیر گوجه فرنگی، کافئین، الکل و شکلات باعث علائم مثانه می‌شود که علاوه بر علائم ادراری، علائمی نظیر درد هنگام عمل جنسی، خستگی و درد پهلو در بیمار ممکن است به وجود آید.
  • آزمایشات شامل، آزمایش کامل ادرار و کشت ادرار می‌باشد. وقتی علائم به علت رادیوتراپی یا شیمی درمانی باشد و یا علائمی که به دارو پاسخ درمانی نشان نمی‌دهد و خون در ادرار باشد، باید دیدن مثانه (سیستوسکوپی) انجام شود.

درمان عفونت مثانه

هدف از درمان التهاب غیرعفونی مثانه

1- دارو برای تخلیه مثانه

2- شل کردن عضلات برای جلوگیری از سرعت در ادرار کردن

3- تسکین درد

4- جراحی به ندرت مورد نیاز می‌باشد.

سایر مواردی که کمک کننده هستند شامل نخوردن الکل، خوراکی‌های تند و مایعات اسیدی، تربیت مثانه برای ادرار کردن و تمرین عضلات پرینه که به آن KEGLE excercise می‌گویند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر لادن پنجشنبه ۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    خسته نباشيد، آقاى دكتر من حدودا ٢ هفته هستش كه وقتى ادرار ميكنم تا ميام بيرون از سرويس بهداشتى حس ميكنم ادرار دارم، در صورتى كه فقط حس كاذب هستش و ادرارى ندارم، از محلى كه ادرار خارج ميشه حس تحريك مانندى دارم كه انگار بايد برم ادرار كنم، و اين حس ميمونه،و خيلى اذيتم ميكنه، ازمايش ادرار و كشت ادرار دادم منفى بود و سونوگرافى مثانه و كليه هم انجام دادم مشكلى نبود، دكتر متخصص گفتن احتمالا ويروس هستش، قرص سوليفناسين سوكسينات تجويز كردن و گفتن با اين قرص خوب ميشى، خواستم نظر شما هم بپرسم با تشكر؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      تامسولوزين را هم روزي يك عدد اضافه كنيد

  • تصویر کاربر سارا یکشنبه ۲۴ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    سلام من 2 ماه هست که پس از ادرار به مدت نیم ساعت سوزش دارم. ازمایش کشت ادرارم منفی بود. دکتر یک دوره قرص انتی بیوتیک سفکسیم داد. در ترشحات و ادرارم هم هیچ مشکلی وجود نداره. پس مشکل کجاست
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۴ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
      • سيتولوژي ادرار بدهيد
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۴ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
      • سيتولوژي ادرار بدهيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدحسین یکشنبه ۲۴ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 2271 مشاهده پرسش
    با درود فراوان خدمت جناب آقای دکتر و از اینکه وقت میزارید و جواب میدید بسیار سپاسگزارم
    سوال:
    بنده فردی ۳۷ ساله هستم از حدود ۱1 سال پیش تا به این لحظه هر زمان که بصورت سالیانه و دوره ای چکاپ ادرار دادم بصورت میکروسکپی در ادرارم خونه مشاهده شد تا اینکه حدود ۲۰ ماه پیش در صدد شدم که علت آنرا جویا شوم به پزشک مراجعه کردم و پس از انجام سونوگرافی و عکس رنگی از مجاری ادراری وجود هرگونه سنگ و عفونت مجاری ادراری رد شد و در ۳ نوبت ازمایش سیتولوژی را تجویز کردند که وقتی پس از ۴۸ ساعت نتیجه را دریافت کردم طبق گزارش پاتولوژیست تعداد کمی سلول آتیپیا در نمونه ادرارم مشاهده شده و تجویز سیستوسکوپی کردند . بعد از انجام سیستوسکوپی در بیوپسی در مثانه چیزی مشاهده نشد ولی در سیتولوژی واشینگ حالب سمت چپم بدخیمی مثبت اعلام شد. که در شوک عجیبی فرو رفتم چون من تا به آن لحظه هیچگونه علایم بالینی و ادراری نداشتم و فقط با یک چکاپ سالیانه به این مرحله رسیده بودم‌ .
    به تجویز دکترم یکMRU انجام دادم که هیچگونه توده و توموری در حالب مشاهده نگردید بعد از ان بازم به تجویز یک متخصص ارولوژی عمل یوروتروسکپ فلکسیبل را در تهران انجام دادم که پس از نمونه برداری از مثانه و ابتدا و انتهای حالب سمت چپ و همچنین لگنچه و کلیه و کالیسها بعلاوه سیتولوژی ادرار مثانه و سیتولوژی ادرار حالب و کلیه که انجام شد نمونه ها را نزد پاتولوژیست معروف تهران بردیم که ایشان پس از بررسی یک هفته ای اعلام داشتند که هیچگونه سلول بدخیمی یا کارسینومایی مشاهده نکرده اند و تعدادی سلول التهابی دیده اند.و بدخیمی را رد کردند‌
    پس از آن ۳ ماه بعد و سپس ۶ ماه بعد آزمایش سیتولوژی دادم که بازم منفی بود. و همچنین سونوگرافی طبیعی بود.
    حال سوال اینجاست:
    ظاهرا ویژگی سیتولوژی بسیار بالاست و حساسیت و دقت آن نیز در تشخیص سلولهای گرید بالا زیاد است
    به چه علت نتیجه ازمایش سیتولوژی
    بنده در آن برهه مثبت شد؟!
    آیا امکان مثبت کاذب یا اشتباه در سیتولوژی وجود دارد؟
    آیا با گذر وجود ۲۰ ماه تا به این لحظه این امکان وجود دارد که سلولهای بدخیم خود را مخفی کرده و تا به این لحظه خود را اشکار نکرده و ممکن است در آینده دور یا نزدیک خود را نشان دهد؟!
    و اصلا سلولهای گرید بالا و پایین و کارسینومهای فلات و درجا چه مدت زمان طول میکشد که بدون درمان تاثیرات منفی خود را در بدن نشان دهد؟
    این سوالها به شدت ذهن و زندگی من را مختل کرده
    بسیار تا بسیار سپاسگزارم از اینکه وقت میزارید و با تامل و حوصله پاسخ میدید. براتون بهترینها را ارزومندم???
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۴ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      شما بدخيمي نداريد

  • تصویر کاربر سیما یکشنبه ۲۴ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من حدود یک هفتس که تکررادرار به همراه سوزش دارم اما از دیشب تاحالا پهلوی سمت راستمم درد میکنه مشکل چی میتونه باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۴ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      مراجعه به پزشك

  • تصویر کاربر Amin جمعه ۱۵ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 363 مشاهده پرسش
    سلام خدمت آقا دکتر بنده عفونت ادراری داشتم یکی از همکاراتون برام قرص فنازومکس رو تجویز کردن الان که دارم از این قرص مصرف میکنم رنگ منی بعداز انزال هم زرد شده آیا مربوط به این قرص میشه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۵ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      خير

  • تصویر کاربر صحرا دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من حدودا ده سال که سوزش ادرار دارم و گاهی پنیرک هایی روی لباس زیر میبینم
    داروی سیپروفلاکسین مصرف کردم تاثیری نداشت زنانی ک اب فراوان میخوردم سوزش ندارم اما وقتی اب کم بخورم سوزش دارم یا مسافرت بروم لطفا راهنمایی کنید در مان قطعی !
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      بايد مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر فرهاد شنبه ۹ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    شش ماه قبل پروستات من با رقم 68عود كرد و بمدت دوماه سوند برايم گذاشتند اكنون سوزش و خارش در مجاري ادراري و نوك آلتم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      مربوط به سوند است خوب مي شويد

  • تصویر کاربر مهسا چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    با سلام من در زمان پریود نزدیکی دارم و دچار تکرر ادرار میشم لطفا درمان رو بگید40 ساله هستم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص وزيكر ده روز

  • تصویر کاربر شاد چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام خانم ۴۷ ساله هستم . خاطرم هست که از ۶ سالگی سوزش ادرار داشتم و مدام گریه میکردم و از پوشیدن لباس زیر امتناع میکردم . اونروزا چیری بنام دواگلی برای ضد عفونی کردن بود مادرم با اون منو شستشو میداد تشخیص دکتر تنگی مجرای ادرار و آب نامناسب منطقه بود . خلاصه به مرور بهتر شدم تا ازدواج که کردم متاسفانه بعد ازهر بار تماس به این مشکل برمیخوردم سوزش و عفونت شدید که با راهنمایی دکترهایی که میرفتم متوجه شدم شسنسوبِ سریع و ادرار کرون فوری میتونه ناراحتیمو کمتر کنه مصرف آب زیاد قبل و بعد از تماس باعث شد کمتر به این مشکل دچار بشم . الان متاسفانه هنوز که هنوزه این مشکل با منه هر دفعه بعد از تماس مجرایِ ادرارم به شدت تحریک میشه بویِ ادرارم شیرین میشه اما سوزش به اونصورت ندارم فقط ناراحتی مجرای ادرار و تکرر ادرار میگیرم . داروی مصرفی در مواقع شدید سیپرو فلوکساسین هست . متشکرم از خواندن و راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      بايد سيستوسكوپي شويد

  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۸ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر . برادرم ۱۱ سالشه و خیلی تکرر ادرار داره . امروز اومده میگه که وقتی ادرار میکنم قسمت بالای الت ، فکر کنم قسمت مثانه باشه ، میگه که درد میکنه موقع ادرار . قبلا سونوگرافی کردیم از مثانش و دکترا گفتن مشکلی نداره . میترسم ک شاید عفونت گرفته باشه یا مشکلی داشته باشه . میشه کمکم کنین . ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۸ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ميل كند

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر