عوارض بالا رفتن کراتینین و اوره

کراتینین چیست؟

creatinine چیست؟ کراتینین و اوره دو ماده زائد در خون هستند که باید توسط کلیه ها دفع شوند. چون این دو ماده فقط توسط کلیه ها قادر به دفع می باشند، می توان گفت که دفع یا عدم دفع این دو ماده توسط کلیه ها از طرفی عملکرد و یا عدم کارائی و سلامت کلیه ها را نشان می دهد.

معمولا بعد از 50 سالگی مقدار این دو ماده هر 10 سال مقداری از مقدار طبیعی بالاتر می رود، که نشان دهنده کاهش عمل کلیه ها می باشد که با افزایش سن بطور طبیعی به علت کاهش عمل کلیه ها می باشد و لذا اهمیت خاصی نباید به آن داده شود. کراتینین و اوره با آزمایش خون قابل اندازه گیری می باشد.

اوره و کراتنین دو ماده سمی در خون هستند که بدنبال سوخت و ساز مواد غذائی در بدن به وجود می آید. این دو ماده سمی فقط از طرق کلیه ها دفع می شوند.

کراتینین نرمال

مقدار طبیعی کراتینین و اوره

مقدار طبیعی کراتینین خون در مردان ۰٫۸-۱٫۲ mg/dl (در برخی موارد تا ۱٫۵ mg/dl ) و در زنان ۰٫۶-۰٫۹ mg/dl می باشد. مقدار طبیعی اوره خون در بالغین 15-45 mg/dl و در کودکان 10-40 mg/dl می باشد. اگر کراتینین و اوره از این مقدار بالا رود نشان دهنده بیماری کلیه می باشد.

دکتر هوشنگ قوامی : ” کراتینین بالا نشانه بیماری کلیه می باشد.”

مقدار کراتینین خون و اوره وقتی که عملکرد و کارائی دو کلیه از 30 درصد پایین بیاید، در خون بالا می رود و بنابراین می توان نتیجه گرفت مقدار کراتینین و اوره تا زمانیکه کلیه ها تا 30 درصد کار کنند، طبیعی است، در حالیکه عملا” اختلال در عملکرد کلیه ها” وجود دارد.

بنابراین باید برای بررسی عملکرد دقیق کلیه ها در صورت ضرورت، از اسکن ایزوتوپ کلیه ها استفاده کرد که آزمایش بسیار دقیقی است و کار کلیه ها را جداگانه بررسی می کند. افراد مسنی هستند که کراتینین آنها بیشتر از حد طبیعی است که جای نگرانی نخواهد بود و پدیده طبیعی است.

ولی این افراد محدودیت در خوردن گوشت، نمک وجود دارد و اگر دیابت  و یا فشارخون دارند باید کنترل شود. اگرچه بسیاری از مردان در این سن مبتلا به هیچگونه بیماری نیستند. بسیاری از مردانی که کراتینین بین 2-3 دارند، بدون هیچگونه بیماری و با کنترل مصرف گوشت و نمک، زندگی و فعالیت روزانه خود را انجام می دهند.

اوره چیست

اوره نخست به صورت آمونیاک بوده که از تجزیه آمینواسید ها ساخته شده، آمونیاک به دلیل سمیت زیاد برای بدن مضر است؛ آمونیاک ها در کبد با دی اکسید کربن (توسط یاخته های کبد ایجاد شده) واکنش نشان می دهند و به اوره تبدیل میشود. این عمل باعث کم شدن سمیت آن می شود تا بدن آن را بتواند در خود نگه دارد و در کلیه توسط نفرون ها دفع می شود. اوره، در متابولیسم ترکیبات حاوی نیتروژن در بدن حیوانات نقش مهمی ایفا می‌کند.

عدم دفع کراتینین و اوره

 در مواقعی که کلیه ها بعلت بیماری دچار کم کاری شوند، دیگر قادر نخواهند بود که اوره و کراتنین را کاملاً از خون دفع کنند و در نتیجه مقدار این دو ماده در خون بالا میروند.

كراتينین بالا در كليه

بیماری های کلیوی متعددی هستند که اگر کلیه ها به آنها مبتلا شوند، قادر نیستند که اوره و کراتنین را دفع کنند و میزان آنها در خون بالا میرود، و از طرفی بعضی بیماری ها هستند که باعث می شود کلیه ها کاملاً کار خود را از دست بدهند.

علائم کراتینین بالا

علائم کراتینین خون بالا می تواند سرگیجه، حالت تهوع، خستگی، خشکی پوست، تنگی نفس و ورم باشد.

کراتینین خون بالا چه خطراتی دارد؟

در بالا رفتن کراتینین خون کلیه ها قادر به دفع این دو ماده سمی (کراتینین و اوره) نخواهند بود و در نتیجه مقدار آنها در خون بالا میرود و بیمار نیاز به دیالیز و نهایتاً پیوند کلیه پیدا می کند.

درمان کیست کلیه

کراتینین چند نیاز به دیالیز دارد؟

بیماران به‌طور معمول زمانی که مواد زائد بدنشان زیاد می‌شود، نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند؛ سطح مواد زائد معمولاً کم کم در بدن افزایش می‌یابد، پزشکان مواد شیمیایی مختلفی را در خون اندازه گیری می‌کنند تا ببینند چه زمان دیالیز برای بیمار لازم می‌شود.

۲ مورد از مهمترین مواد شیمیایی موجود در خون که برای این مورد اندازه گیری می‌شوند، کراتینین و نیتروژن اوره خون است؛ وقتی مقدار این ۲  ماده در خون بالا می‌رود، نشاندهنده این است که توانایی کلیه‌ها برای تصفیه بدن از مواد زائد پایین آمده است.

علت بررسی میزان کراتینین خون

کلیه ها میزان کراتینین خون را در سطح نرمال نگه می دارند. از این‌ رو میزان کراتینین نمایانگر عملکرد کلیه ها است. بالا بودن میزان کراتینین دلیلی از اختلال در عملکرد کلیه یا بیماری های کلیوی است.

آسیب به کلیه ها باعث افزایش سطح کراتینین در خون می شود. این امر به خاطر عدم دفع کراتینین توسط کلیه اتفاق می افتد. بالا بودن میزان کراتینین که به وسیله آزمایش خون مشخص می ‌شود، علتی از نارسایی های کلیه است.

بالا رفتن سریع کراتینین و اوره

در بررسی عملکرد کلیه، اندازه گیری کراتینین خون ارزش بیشتری نسبت به اوره دارد. افزایش کراتینین و اوره بر حسب ضایعه به کلیه تقسیم بندی می شود.

# دسته اول آسیب به کلیه

آسیب کلیه ها که از طریق خون باعث ضایعه کلیه ها می شود. برای مثال فردی که دچار خونریزی شدید می شود، بدنبال آن دچار کاهش فشارخون شده و چنانچه بمدت 10 دقیقه کاهش فشار خون ادامه دار شود، کلیه ها از کار می افتند.  مصرف بعضی داروها نیز اثر سمی روی کلیه ها دارد و باعث از کار افتادن کلیه ها می شود که ممکن است برگشت ناپذیر باشد.

# دسته دوم آسیب به کلیه

دسته دوم بیماریهای خود کلیه ها می باشد که باعث بالا رفتن کراتینین و اوره می شود. این بیماری ها مثل عفونت های کلیه، سنگ های متعدد دو طرفه کلیه ها و یا بیماری کیستیک کلیه ها که می توانند باعث نارسائی کلیه (ESRD) شوند و فرد مجبور به پیوند کلیه شود.

# دسته سوم آسیب به کلیه

دسته سوم بعد از کلیه می باشد. معمولا” اگر حالب ها که لوله های برنده ادرار به مثانه هستند، دچار انسداد شوند و این انسداد طولانی شود، کلیه ها دچار نارسائی خواهند شد. مثلا” سنگ های دو طرفه حالب ها که باعث انسداد شده باشد و گاهی بدون سرو صدا این اتفاق رخ می دهد. یا تنگی های مادرزادی محل کلیه به حالب ها که بیشتر در بچه ها دیده می شود و مورد دیگر برگشت ادرار به کلیه ها است که اگر اصلاح نشود باعث نارسائی کلیه می شود.

یکی دیگر از این موردها، بزرگی پروستات می باشد که 10 درصد موارد باعث نارسائی کلیه و بالا رفتن سریع کراتینین و اوره می شود.

کمبود کراتینین خون

در مواقعی وجود دارد که ممکن است مقدار کراتنین  از میزان طبیعی که در بالا ذکر گردید، پایین بیاید، این حالت بخصوص در خانمهای حامله دیده می شود، چون در حاملگی بخصوص در سه ماهه دوم و سوم کار کلیه ها در خانم های حامله دو برابر می شود و کلیه ها نیز بزرگ می شوند.

وقتی عملکرد و کار کلیه افزایش یابد در نتیجه کراتنین زیادتری از کلیه ها دفع می شود و گاهی کراتنین به میزان 8/0 تا 6/0 می رسد و 6 هفته بعد از زایمان کار کلیه ها به حالت طبیعی بر می گردد. در کودکان هم مقدار کراتنین نسبت به افراد بالغ و بزرگترها پایین تر می باشد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر سحر شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    سلام من پدرم کراتین خونشبسیاربالاست دکترابهمون گفتن بایددیالیزبشه ولی فعلا نه وحتی داخل دستش فیستول هم قرارادادیم آزمایش جدیدک دادکراتینش۴/۹۷بودالان وقتش نشده که دیالیزانجام بده پس ماکی وچطوربایدبفهمیم ک ببریمش برای دیالیز؟مگه الان کراتین خیلی بالانیس؟!!!چرانمیگن ببریم دیالیزومارابلاتکلیف گذاشتن?ممنون میشم اگ جوابم رابدید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      زير نظر پزشك نفرولوژيست باشد ايشان زمان را مشخص مي كنند

  • تصویر کاربر سیروس شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    با سلام به استاد وهمشهری اهوازی عزیزم من هشت ماه پیش سیتی انژیو قلب انجام دادم که در اثر ماده حاجب کراتینین به ۱/۹۰ رسید پس از گرفتن رژیم وقطع بعضی از داروها پس ااز شش ماه به ۱/۲۵ رسید والان بعد از دوماه دیکه به ۱/۴۵ رفته وبی یو ان ۱۴ وازمایشات دیکه طبیعی هستن کراتنین رندوم اره ۷۰ وهیچ دفعی ندارم وتری کلیسیرید به دلیل قطع فنو فیبرات به ۴۴۷ رسیده قبلا۱۷۰ بود ارادتمند
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      كاهش مصرف نمك و گوشت و كنترل كلسترول

  • تصویر کاربر نگار شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 4046 مشاهده پرسش
    سلام من 33 هفته بارداری هستم چندروز فشارم بالا بود ولی ورم ندارم ، آزمایش دفع پروتیین 24 ساعته انجام دادم کراتینم 816 و پروتیینم 120( تو رنج نرمال آزمایشگاهن) ولی عدد urine volume بالاتر از رنج طبیعیه یعنی 2/400
    بچه اولم رو هم 8 ماهه به دنیا آوردم
    ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      به پزشك نفرولوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر الست دوشنبه ۲۱ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    با سلام
    آزمایش خون و ادرار برای چکاپ دادم، در ادرار خون مشاهده شده(با عدد +2در ازمایشگاه و نه بطور قابل مشاهده با چشم‌غیر مسلح) برای علت یابی آزمایش کلسیم در خون و کلسیم ادرار۲۴ساعته را انجام دادم کراتینین ۱۲۳۲، کلسیم خون ۹.۱۲ و کلسیم ادرار ۵۱۱ بود. در سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادرار نیز همه چیز نرمال بود و مورد مشکوک مشاهده نشد. ب تجویز پزشک ب مدت یکماه روزی نصف عدد قرص هیدروکلروتیازید ۵۰ مصرف کرده و ب جهت اندازه گیری کلسیم، مجددا آزمایش ادرار ۲۴ و خون دادم اینبار نیز دفع کلسیم کاهش نیافته بود: کلسیم خون ۹.۸۷، کلسیم ادرار ۵۷۷ و میزان کراتنین ۲۲۶۷ گزارش شده. ضمنا بنده ۳ یا ۴ سال قبل ب عفونت ادراری مبتلا شده و به مدت تقریبی ۶ ماه درگیر درمان و... بودم. در آزمایش خون هم، کم خونی داشتم(هموگلوبین ۱۱.۳ و هماتوکریت ۳۳.۹) ک در حال مصرف قرص آهن و ویتامین هستم.
    ایا مساله نگران کننده ای وجود دارد؟ بنده قصد بارداری دارم(سالها بعلت ناباروری همسر مشغول اقدامات ناباروری بودیم و امسال در ماه اذر پس از سالها انتظار، نوبت انتقال جنین داریم ) ایا این اختلال کلیوی مشکل ساز خواهد بود؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۱ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      به متخصص نفرولوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۲۱ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    40ساله هستم جواب ازمایش برای کم خونی دادم
    HGB. 14.3
    Uric.Acid 6.26
    B.U.N. 21
    Creatinine. 0.88
    Homocysteine. 19.2
    خیلی ممنون..سپاسگذارم..موفق باشید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۱ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۲۱ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب
    بنده خانمی 44 ساله هستم که حدود 4سال پیش عمل براشتن کیسه صفرا انجام دادم در چند آزمایش اخیر میزان اوره خون بالا بوده ،آخرین آزمایش 60بوده است لطفا راهنمایی بفرمایید آیا به عمل کیسه صفرا بستگی دارد ویا اینکه علت دیگری دارد.
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۱ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      به كيسه صفرا ارتباطي ندارد و به نفرولوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر سمیه شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید میزان کراتین من در هفت هفتگی بارداری 98% می باشد می خوام بدانم نرمال است یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      بله نرمال است 

  • تصویر کاربر هلیا شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    خسته نباشین دکتر کراتین بنده ۱.۵۴
    اوره ۴۲ هستش خیلی نگرانم کرده از ترسم سونوگرافی نرفتم
    ایا این مقدار خطرناک است؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      نگران نباشيد خطرناك نيست مصرف نمك و گوشت را كم كنيد

  • تصویر کاربر لیلا شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    پدر من یک ماه پیش چکاپ دادن و کراتنینشون ۱۰۴ بود و به نفرولوژیست مراجعه کردند و آزمایش ادرار ۲۴ ساعته دادند
    در آزمایش ادرار ۲۴ ساعته میزان پروتیین ۱۵۰ و میزان کراتنین ۱۱۰۰ بود
    وزنشون ۸۲ و سنشون ۵۰ هست
    دکتر یک ازمایش ادرار دیگه هم براشون نوشت و اینبار کراتنینشون ۱.۴۸ بود
    ایشون سابقه پره دیابت دارند ولی الان قندشون و a1cدر رنج نرماله
    آیا خیلی خطرناکه این افزایش کراتنین؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      خطرناك نيست ، نمك و گوشت را كم مصرف كنند 

  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۲۰ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 598 مشاهده پرسش
    با سلام,32 ساله6 ماه قبل به خاطر بدنسازی به مدت سه هفته کراتین و پروتئین مصرف کردم.بلافاصله بعد از مصرف دچار درد کلیه و تغییر رنگ ادرار به زرد تیره شدم.خون و عفونت و دفع پروتئین در ادرار نیست, سونوگرافی هم طبیعی. کراتینه خون 1.2 , دستور چیست?
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۰ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      مشكلي نداريد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر