آیا کیست بیضه ( اسپرماتوسل ) خطرناک است؟

اسپرماتوسل یک توده ی کیست مانند است که در اپيديديم رشد می کند. این توده غیرسرطانی است و معمولا موجب بروز درد نمی شود. در این مقاله به بررسی روش های درمانی اسپرماتوسل می پردازیم پس با ما همراه باشید. 

کیست بیضه چیست

اسپرماتوسل ها تحت عنوان کیست اسپرماتیک نیز شناخته می شوند. این موارد توده هایی خوش خیم، پر از مایع و اغلب بدون درد هستند که در نزدیکی بیضه ها پدیدار می شوند. اسپرماتوسل با اینکه در نزدیکی بالا و پشت بیضه تشکیل می شوند اما از آن ها جدا می باشد.

این کیست ها نرم و پر از مایعی سفید رنگ هستند که اغلب حاوی اسپرم است. این کیست ها اندازه های متفاوتی دارند. در صورتی که اسپرماتوسل ها دردناک شده یا بیش از حد بزرگ شوند، روش هایی برای رفع آن ها وجود دارد. اسپرماتوسل ها به طور کلی مشکل پزشکی جدی به شمار نمی روند. مجرای تناسلی در مردان وظیفه رشد، بلوغ و انتقال اسپرم ها را بر عهده دارد.

بروز مشکل در مجرای تناسلی مردانه می تواند سبب رشد یک توده شود. بروز یک توده در کیسه بیضه هم می تواند بدون مشکل بوده و هم نشانه ای از یک مشکل جدی تر باشد. جهت بررسی توده و تعیین بهترین شیوه درمانی به مجموعه ای از اقدامات نیاز است.

برای مثال، سرطانی بودن توده بیضه می تواند منشا نگرانی بوده و به اقدامات درمانی نیاز داشته باشد. دیگر توده ها همانند واریکوسل می توانند دردناک بوده یا به عملکرد جنسی فرد آسیب برسانند. در حالی که توده های اسپرماتوسل سرطانی نبوده و خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش نمی دهند اما می توانند آزار دهنده باشند.

احساس سنگینی در بیضه - علائم کیست بیضه یا اسپرماتوسل

علائم کیست بیضه

اسپرماتوسل ها معمولا هیچ علامت و نشانه ای نداشته و امکان دارد در همان اندازه باقی بمانند. در صورت رشد کافی اسپرماتوسل فرد مبتلا می تواند موارد زیر را تجربه کند:

  • درد یا ناراحتی در بیضه
  • سنگینی در بیضه
  • احساس پری در ناحیه پشتی و بالای بیضه

شیوع اسپرماتوسل

اسپرماتوسل اغلب نزدیک به 30 درصد از مردان بالغ را مبتلا می کند. این توده ها معمولا حین معاینه های شخصی یا به وسیله آزمایش های تصویر برداری با اهداف دیگر شناسایی می شوند.

تشخیص کیست بیضه

اسپرماتوسل ها اغلب در معاینه های شخصی یا معاینه توسط پزشک شناسایی می شوند. افراد باید حداقل یک بار در ماه معاینه شخصی انجام دهند. پزشک می تواند نحوه صحیح انجام این تکنیک را به فرد آموزش دهد. در صورت شناسایی هر گونه تغییرات مشکوک همانند سفتی غیر عادی یا اندازه بزرگ تر باید با پزشک خود تماس گرفت. این تست همان تست تشخیص کیست اپیدیدیم است

چگونه می توان از ابتلای خود به اسپرماتوسل مطلع شد؟

اسپرماتوسل ها اغلب آسیب رسان نبوده و به همین دلیل علائمی ایجاد نمی کنند. تنها ممکن است در هنگام معاینه بیضه ها وجود یک توده احساس شود. همزمان با بزرگ شدن توده افراد در بیضه خود احساس سنگینی خواهند کرد. همچنین، امکان دارد تورم و وجود یک توده در پشت یا بالای بیضه احساس شود.

پزشک جهت اطمینان از وجود اسپرماتوسل و غیر سرطانی بودن توده انجام تعدادی از آزمایش ها را تجویز خواهد کرد. این آزمایش ها با معاینه فیزیکی شروع شده و پس از آن آزمایش ترانس ایلومیناسیون یا یک سونوگرافی را شامل می شوند.

معاینه بیضه برای تشخیض اسپرماتوسل

مراحل معاینه

اسپرماتوسل به دلیل عدم ایجاد علائم امکان دارد تنها در حین معاینه شخصی یا معاینه فیزیکی توسط پزشک تشخیص داده شود. هر گونه توده در کیسه بیضه باید توسط پزشک معاینه شده تا احتمال وجود یک بیماری جدی (مثلا سرطان بیضه) بررسی شود. همچنین، در صورت احساس درد یا تورم در کیسه بیضه باید با پزشک خود تماس گرفت. تعدادی از بیماری ها قادر به ایجاد درد بیضه بوده و برخی از آن ها نیازمند درمان فوری هستند.

نور توانایی عبور از اسپرماتوسل ها را دارد. با این تکنیک می توان یک کیست خوش خیم را از توده بدخیم تشخیص داد. سونوگرافی با امواج فراصوت روش بهتری جهت بررسی یک کیست است. در این آزمایش با استفاده از امواج صوتی تصاویری از اندام های بدن بدست می آید. سونوگرافی فراصوت نسبتا سریع، غیر تهاجمی و مقرون به صرفه است.

پیشگیری از کیست بیضه

با اینکه اسپرماتوسل ها خوش خیم در نظر گرفته می شوند اما وجود هر گونه ناهنجاری در کیسه بیضه باید معاینه و بررسی شود. هر گونه ناهنجاری یا درد در ناحیه کشاله ران می تواند از پیچش بیضه منشا گرفته باشد. پیچ بیضه بیماری است که نیاز به مراقبت فوری در نزدیک ترین مرکز درمانی دارد. انجام چکاپ مستمر، بهترین راه پیشگیری از کیست بیضه است.

عوامل خطرزا کیست مردان

عوامل خطر شناخته شده ای از نظر ابتلا به کیست در بیضه وجود ندارند. به نظر می رسد مردانی که مادران آن ها در حین دوره بارداری با هدف پیشگیری از سقط یا دیگر عوارض بارداری از داروی دی ‌اتیل ‌استیل بسترول (DES) استفاده کرده اند از نظر ابتلا به این بیماری در معرض خطر بالا تری قرار دارند. مصرف این دارو به دلیل نگرانی در ارتباط با افزایش خطر نوع نادری از سرطان واژن در سال 1971 متوقف شد.

دی ‌اتیل ‌استیل بسترول - عامل خطرزا اسپرماتوسل

درمان اسپرماتوسل

از آنجایی که این کیست ها معمولا شناسایی نشده و اغلب دردی ایجاد نمی کنند، به ندرت نیازمند درمان هستند. مراقبت پایه برای اسپرماتوسل های بدون درد، مشاهده است. با این وجود، برخی مردان علائم دیگری از جمله بزرگی آزار دهنده کیست یا درد را تجربه می کنند. در هنگام نیاز به درمان، گزینه های متعددی وجود دارند.

درمان پزشکی

دارو های خوراکی ضد درد یا تورم می توانند جهت تسکین درد ناشی از اسپرماتوسل ها مصرف شوند. غیر از این موارد به هیچ درمان پزشکی دیگری نیاز نیست. هیچ دارویی جهت درمان یا پیشگیری از اسپرماتوسل وجود ندارد.

درمان های کم تهاجم

تخلیه و اسکلروتراپی دو روش درمانی هستند که اغلب مورد استفاده قرار نمی گیرند. تخلیه شامل سوراخ کردن اسپرماتوسل با یک سوزن و خارج کردن محتویات آن می شود.

اسکلروتراپی شامل تزریق یک ماده تحریک کننده به درون کیسه اسپرماتوسل می شود. این فرایند سبب بهبود یا بسته شدن کیسه شده و احتمال تجمع مجدد مایع را کاهش می دهد. با اینکه چنین گزینه های درمانی موثر هستند اما به طور معمول توصیه و استفاده نمی شوند. در این فرایند ها خطر آسیب به اپی دیدیم (لوله ذخیره کننده اسپرم ها) وجود دارد که می تواند به نازایی منجر شود. از دیگر مشکلات رایج در این روش های درمانی امکان بازگشت مجدد اسپرماتوسل ها می باشد.

درمان جراحی

اسپرماتوسلکتومی یک درمان استاندارد برای اسپرماتوسل هایی است که علائم ایجاد می کنند. هدف جراحی برداشتن اسپرماتوسل از بافت اپی دیدیم و حفظ مجرای تناسلی است. این فرایند سرپایی اغلب با استفاده از بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام شده و تقریبا یک ساعت طول می کشد. گاهی اوقات باید تمام یا بخشی از اپی دیدیم را نیز به همراه کیست برداشت.

درمان اسپرماتوسل با جراحی

مراقبت پس از درمان اسپرماتوسل

پس از انجام فرایند درمانی فرد به همراه یک پانسمان فشاری پر از گاز های نرم (همانند بیضه بند های ورزشی) از مرکز درمانی مرخص می شود. این بیضه بند به مدت 1 تا 2 هفته پس از جراحی پوشیده می شود. جهت کمک به کاهش تورم می توان به مدت 2 تا 3 روز از بسته های یخ استفاده کرد.

دارو های مسکن نیز به مدت 1 تا 2 روز پس از جراحی مصرف می شوند. بیمار می تواند 48 ساعت پس از جراحی دوش بگیرد.

جلسه ملاقات مجدد با جراح 1 تا 3 هفته پس از جراحی برنامه ریزی می شود. بروز تورم در ناحیه کیسه بیضه طبیعی بوده و معمولا 2 تا 21 روز به طول می انجامد. بروز عوارض جانبی جراحی شایع نبوده اما این موارد می توانند شامل تب، عفونت، خونریزی (هماتوم کیسه بیضه) و تداوم درد شوند.

اسپرماتوسل در 40 درصد بیماران امکان بازگشت دارد. در درمان جراحی احتمال انسداد اپی دیدیم نیز وجود دارد که در صورت بروز به مشکلات مرتبط با باروری منجر می شود. به دلیل موارد ذکر شده، در مردانی که تمایل به بچه دار شدن هستند باید از درمان جراحی صرف نظر کرد.

 برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر میلاد پنجشنبه ۲۹ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    خسته نباشید میگم من دوسه روزه بیضه هام درد گرفتن وکشاله وشکمم هم درد میگیره علت چیست و چه چیزی باید مصرف کنم تا خوب بشیم چون دردش تحملش سخته به زور راه میرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۹ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد استعمال شياف ديكلوفناك

  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام دکتر مدتیه بالای بیضه سمت چپم یه غده که حرکتم مینه و انگار به بیضه چسبیده نیس که احساس درد میکنم درد شدید نیس ولی پای سمت چپمم کزکز میکنه حالت خواب رفتگی داره که احساس میکنم از همین غده باشه . این غده چی میتونه باشه و چکار باید بکنم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      درد از اين غده نمي باشد

  • تصویر کاربر ادریس سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    باسلام
    من چندماهی گەگاهی بیضه سمت چپ دردمیکنه والان چندروزی زمان دردش طولانی تر شده البته دردش شدیدنیست ورم والتهام بزگی ایجادنشده
    فقط بنظرم یک برجستگی کوچک شمکی دارم آیا بنظرشما فتق میتونه باشه
    ممنون از الطاف شما پاینده باشید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      فتق نيست

  • تصویر کاربر ارمین یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    دکتر 10 روزی هست بالا بیضه راستم توده ای رو لمس کردم که سفت نیست و هنگام خوابیدن لمس نمیشه ولی هنگام نشستن یا ایستاده لمس میشه.کمی هم باعث درد بیضه راستم شده البته درد شدیدی نیست
    همچنین تو این مدت دچار عفونت ادراری هم شدم که برطرف شد
    با توجه به اینکه در شهرستان کوچکی زندگی میکنم و تا 1 ماه امکان پزشک رفتن ندارم بسیار نگران هستم.لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد شياف ديكلوفناك استعمال كنيد. ،،. روزي دو بار در أب گرم نشسته و عمل جنسي داشته باشيد

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    احساس میکنم یکی از بیضه هام کوچکتر از آن یکی است و بیضی مواقع سرد میشه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      سونوگرافي انجام دهيد

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام بنده کنار بیضه سمت چپم یک غده اندازه نخود از بچگی بوده تا الانم هیچ دردی یا اذیتی نداشته ولی نگرانم در اینده مشکل سازنمیشه؟؟ باید چیکارش کنم؟!راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      اهميتي ندارد

  • تصویر کاربر ارشیا شنبه ۱۰ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    سلام من ۱۴ سال دارم یکی دو روزی هست بیضه راستم بعضی وقت ها در بعضی شرایط بدن مثلا وقتی بهش دست میزنم کمی درد میکنه بعضی وقت ها هم دردی احساس نمیکنم خیلی نگرانم حالا چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۰ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      نگران نباشيد خود به خود خوب مي شود

  • تصویر کاربر محسن شنبه ۱۰ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید حدود چهار ماه پیش درد بیضه راست داشتم که رفتم دکتر گفت عفونت اپیدمیت.حدود یه ماه سیپروفلوکساسین داد ک موثر نبود دوباره رفتم پیشش دارو هارو عوض کرد و افلوکساسین و ناپروکسن داد ک متاسفانه اونم موثر نبود بعد اون اون قرص تاوانکس داد که با سرعت خیلی خیلی خفیف(حدود ۱ ماه) بهتر شدم تا جایی ک عوارضش پدرمو در آورد و یکی دوماه درد نداشتم اصلا.اما تورمش سرجاش بود ک دکتر گفت نمیدونم چی چیش(فکر کنم اسم لوله روی بیضه)بازه ک مشکلی نیس چون با دستش معاینه کرد البته گفت واریکوسل گرید ۱ هم داری که مشکلی نداره و ربطی به اپیدمیت نداره.بعد یک ماه دوباره اون درد شروع شده تورمشم ک سرجاشه البته قبلا روی تورم قرمز بود اما الان نیست.تورو خدا کمکم کنید بخدا کلافه شدم.آمپولی سرمی چیزی نیست که راحت شم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      جواب دادم

    2. تصویر کاربر محسن سه شنبه ۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      به من جواب ندادین آقای دکتر
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۰ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      • دارو ها قطع شود ،. نزديكيداشته باشيد ،،. در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين استعمال كنيد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر reza دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    سلام استاد خسته نباشید
    بنده ۲ روز درد داشتم در بیضه راستم بعد از ازمایشات ینی سونگرافی هر دو بیضه اندازه طبیعی هستند مقداز جزئیمایع هیدروسل در اطراف بیضه سمت چب مشهود است
    مقدار کمی تغییرات واریکوسل در سمت چب و مقدار جزئیدر سمت راست موجوده
    بعد از مراجعه ب دکتر ینی بعد از معاینه بنده گفتن ک التهاب عفونت دارید ینی تشخیصشون بود
    ایا این موضوع طبیعه ینی مشکلی نداره
    برای عفونت دو مدل دارو نوشتن سفکسیم سیلکسیت
    ناباوری ینی در اینده مشکلی پیش نمیاد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      اشكالي ندارد

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر
    ٦سال قبل در اثر برخورد لوله سنگین به بیضه سمت راستم دچار هماتوم و هیدروسل اسکوترم شدم الان بعد از ۶ سال کبودی بیضه درست شده ولی هنوز درد بیضه دارم و بیضه سمت چپم هم درد میکنه و رگ هایی ک از سمت ران به بیضه متصل هست درد میکنه علت آن چیه آیا نیاز به جراحی دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      بايدمعاينه شويد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر