4 عکس از انواع سنگ کلیه

فهرست مطالب

سنگ های سیستم دستگاه ادراری یا همان سنگ کلیه زمانی تشکیل می شوند که حجم ادرار کم شود و مواد تشکیل دهنده سنگ در ادرار افزایش یابد. خوردن مایعات کم و در نتیجه کاهش مایعات بدن شانس ابتلا به سنگ ها را افزایش می دهد.

1 نفر از 20 نفر در طول زندگی خود مبتلا به سنگ کلیه و یا سنگ های سیستم ادراری می شود. در بعضی شرایط پزشکی نظیر نقرس در فرد و بعضی داروها، شانس بیمار برای ابتلا به سنگ کلیه بالا می برد. سنگ کلیه اگر زود درمان شود، ضایعه ای به کلیه نمی رساند.

خوردن غذای کم نمک،پروتئین های حیوانی، کلسیم و اگزالات مانع از تشکیل سنگ کلیه می شود.

انواع سنگ کلیه:

  1. سنگهای اسیداوریکی : با کم خوردن پروتئین های حیوانی شانس ابتلا به سنگ اسید اوریکی کاهش می یابد.
  2. سنگ های فسفات کلسیم : کم خوردن نمک ، پروتئین، کلسیم باعث کاهش شانس سنگ سازی می شود.
  3. سنگ های اگزالات کلسیم : خوردن کمتر نمک، پروتئین؛ اگزالات باعث کاهش سنگ فوق می شود.

عکس کلیه :

عکس کلیه

سدیم در نمک و فلفل وجود دارد. نمک در سوپ، کنسرو، غذاهای بسته بندی شده و  FAST FOOD سبزیجات و گوشت وجود دارد.

شیوع و شانس سنگ کلیه در دنیا رو به افزایش است. تغییر در رژیم غذایی ممکن است، کلید اصلی در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه باشد. شیوع و شانس این سنگ ها از سال 1964 تا 1972 دو برابر شده است. با سن، نژاد شیوع و شانس ابتلا به سنگ کلیه تفاوت می کند. سن شیوع سنگ های کلیه 30-50 سالگی می باشد. تشکیل سنگ به فاکتورهای محیطی و ژنتیکی ارتباط دارد.

عکس رادیوگرافی سنگ کلیه

فاکتورهای محیطی شامل رژیم غذایی، آب و هوا هستند. غذاهای ذرت دار شانس ابتلا به سنگ کلیه  را بالا می برد. افزایش درجه حرارت محیط باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. شیوع سنگ کلیه را در سربازان آمریکایی که به هنگام جنگ کویت اعزام شده بودند گزارش کرده اند.

افزایش سنگ در سنین بالا کاهش می یابد. دیابت، چاقی، فشار خون، نارسایی مزمن کلیه و بیماری های قلبی عوامل مساعد کننده هستند. سنگ کلیه بر حسب اندازه، محل، مشخصات رادیولوژیکی، علت و اتیولوژی، ترکیب سنگ و شانس عود و برگشت سنگ تقسیم بندی می شوند.

اندازه سنگ ها به ترتیب 5 میلی متر، 5 تا 10 میلی متر، 10 تا 20 میلی متر و بیشتر از 20 میلی متر طبقه بندی می شوند. طول میزراه (حالب) بر حسب قد افراد تفاوت دارد، ولی در مورد 25 سانتی متر اتفاق نظر وجود دارد.

 وقتی سنگ در کلیه تشکیل شد، 90 درصد امکان دفع آن  از میزراه(حالب) وجود دارد. در هنگام دفع سنگ از حالب، درد شدید پهلو (کولیک کلیوی) ایجاد می شود، که تنها راه تسکین درد تزریق مورفین می باشد.

عکس از انواع سنگ کلیه:

در این قسمت تصویر انواع سنگ کلیه را مشاهده خواهید کرد:

سنگ‌های اسید اوریکی:

سنگ‌های اسید اوریکی

سنگ‌های کلسیمی:

سنگ‌های کلسیمی

سنگ استروویت:

سنگ استروویت

سنگ سیستئین:

سنگ سیستئین

مشخصات سنگ کلیه با عکس رادیوگرافی:

با گرفتن عکس ساده شکم، سنگ یا درد کلیه، میزراه، مثانه و گاهی در مجرای ادرار دیده می شود. بر حسب مواد تشکیل دهنده سنگ، ممکن است سنگ در عکس به خوبی یا اصلا دیده نشود.

سنگ هایی که در عکس ها دیده می شوند

  • سنگ های اوگزالات کلسیم دهیدرات
  • کلسیم فسفات
  • کلسیم اوگزالات منو هیدرات

سنگ هایی که بطور ضعیف در عکس دیده می شوند

  • مگنزیم- آمونیوم- فسفات
  • آپتات
  • سیستین

سنگ هایی که در عکس دیده نمی شوند

  • سنگ های اسید اوریک
  • اورات آمونیوم
  • گزانتین
  • سنگ های ایجاد شده بعلت بعضی داروها

علت و عوامل ایجادکننده سنگ کلیه:

  • عفونت
  • عوامل غیرعفونی
  • اختلالات ژنتیک
  • بعضی داروها
بهترین داروی پروستات و تکرر ادرار
  • بیماری های هیپرپاراتیروئیدیسم، نفروکلسیوز، بیماریهای گوارشی(کرون،سوء تغذیه،برداشتن قسمتی از روده و هیپراوگزالوریا
  • تنگی محل اتصال حالب به لگنچه (حفره ای در کلیه که ادرار در آن جمع می شود)
  • تنگی حالب
  • برگشت ادرار به کلیه ها
  • کلیه های نعل اسبی
  • اسیدوز کلیوی

سنگ هایی که در زمینه اختلال ژنتیک بوجود می آیند، سیستین و گزانتین می باشند. سنگ های عفونی مثل سنگ آمونیوم اورات و غیرعفونی مثل اوگزالات کلسیم هستند. جنبه های متابولیک در تشکیل سنگ های سیستم دستگاه ادراری (سنگ کلیه) بسیار با اهمیت می باشد.

چه کسانی در معرض و شانس ابتلا به سنگ کلیه هستند؟

وضعیت شانس و ریسک تشکیل سنگ کلیه موضوع مهمی است، چون احتمال عود و رشد سنگ وجود دارد و درمان داروئی لازم الاجرا می باشد. 50 درصد افراد مستعد سنگ سازی یک بار در طول عمر خود مبتلا به عود سنگ می شوند. بیماری عود سنگسیستم ادراری(سنگ کلیه)در بیش از 10 درصد بیماران مشاهده می شود. بچه ها و افراد جوانی که دچار سنگ سیستم ادراری می شوند، درمعرض شانس ابتلا به عود سنگ می باشند. سنگ هایی که در زمینه عفونت مثل سنگ های اسید اوریکی و سنگ های ارثی بوجود می آیند؛ شانس عود درآنها بالا می باشد.

تشخیص سنگ کلیه

بیمارانی که مبتلا به سنگ های ادراری هستند، ممکن است به علت درد پهلو (کولیک کلیوی)، تهوع، استفراع و گاهی اوقات تب مراجعه کنند و ممکن است بدون هیچگونه علامتی باشند. برای تشخیص بیماری، بررسی استاندارد و قابل قبول، گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار الزامی باشد. تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس امکان پذیر می باشد. چنانچه سونوگرافی در دسترس باشد، باید به عنوان اولین قدم تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد. اگر درد تسکین یابد، ارزیابی های تصویری نباید به تاخیر افتد.

سونوگرافی در حدود 85 تا 100 درصد دقیق می باشد. عکس ساده 70 تا80 درصد اختصاصی می باشد. سی تی اسکن بدون تزریق برای تشخیص وجود سنگ استاندارد بوده و جایگزین عکس رنگی تزریقی شده. اگر سی تی اسکن بدون تزریق ، سنگ نشان نداد، باید به فکر علت دیگری برای درد بیمار شد و علت آن بررسی شود. سی تی اسکن در مقایسه با عکس رنگی 100 درصد دقیق تر می باشد.

سی تی اسکن با ماده حاجب سنگ های بزرگتر از 3 میلی لیتر را 100 درصد تشخیص می دهد.

تجزیه و آنالیز سنگ در تمام بیماران باید انجام شود.

درد پهلو به علت وجود سنگ کلیه

تجزیه سنگ برای بار دوم در موارد ذیل انجام می شود:

  • عود سنگ در حالیکه بیمار تحت درمان برای پیشگیری می باشد
  • عود سریع و زودرس بعد از درمان و از بین بردن سنگ سیستم دستگاه ادراری
  • عود سنگ سیستم ادراری بعد از یک مدت طولانی

درمان درد پهلو در بیماران مبتلا به سنگ ادراری:

تسکین درد، اولین قدم درمانی در بیماران مبتلا به درد پهلو می باشد. داروهای ضد درد و التهاب(NSAIDS) در بیماران با درد پهلو موثر می باشد. این دسته داروها دارای اثر ضد درد بهتری نسبت به مواد مخدر می باشند، در کوتاه مدت بیماری که این داروها را استفاده می کند، نیازی به استفاده از داروی دیگری نخواهد داشت. برای سنگ هایی که در میزراه (حالب) هستند و انتظار می رود که خود به خود دفع شوند، شیاف یا قرص NSAID مثل (دیکلوفناک) ممکن است التهاب را کاهش داده و مانع از عود شود.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی متخصص اورولوژی در تهران

دکتر هوشنگ قوامی

اینجانب دکتر هوشنگ قوامی بورد تخصصی جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری مردان را در سال 63 اخذ نموده ام و پس از گذراندن امتحان تخصصی و گرفتن  دانشنامه از دانشگاه اصفهان شروع به کار کردم.

  • تصویر کاربر hooshmand پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 560 مشاهده پرسش
    با سلام
    تومور کم خطر مثانه را عمل کردم و الان در حال تزریق ب ث ژ داخل مثانه هستم آیا روزه گرفتن ضرر دارد یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      خير

  • تصویر کاربر جواد46 پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ممنون از راهنمایی های ارزنده تان
    من 52سال دارم 20 سال دیابت خفیف دارم قرص قند روزی 3تا می خورم زود انزالی و اختلال نعوظ دارم و کاهش طول آلت هم داشته ام .از بذل عناییتان کمال تشکر را دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      قرص تاداگرا يك ساعت قبل از نزديكي و براي زود انزالي قرص پاروكستين يك عدد روزانه سه ماه

  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 507 مشاهده پرسش
    سلام.دکتر من پدرم 53 سال سنش هست پی اس ای 18 بودش با ازمایشات و نمونه برداری هایی که انجام شد مشخص شد سرطان بدخیم پروستات دارن که متاستاز زده به دوتا از غده های لنف شکم.جراحی شدن غده کامل دراوورده شد و غدد لنفاویه شکم هم کاملا دراورده شد و پاکسازی شد.بعد از 40 روز ازمایش پی اس ای دادن ولی شده 26 ؟؟؟مگه میشه طبیعیه بالا بره مگه نباید پایین بیاد؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      شيمي درماني بايد انجام شود

  • تصویر کاربر erfan پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من حدود ۳ هفته پیش با یک شلوار تنگ حدود ۴ ساعت پیاده روی نسبتا تندی داشتم و از همان روز بیضه چپم درد نسبتا شدیدی گرفت و بعد از ان روز شدت درد کمتر ولی تا الان هنوز ادامه دارد.به متخصص مراجه کردم گفت مشکل خاصی نیست و خود به خود بعد از چند روز خوب میشه و تشخیص واریکوسل هم ندادند ولی هنوز درد خفیف رو حس میکنم مخصوصا هنگام لمس بیضه و تا الان هیچ دارویی هم مصرف نکردم لطفا راهنمایی کنید چکار کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      روزي يك عدد شياف ديكلوفناك استعمال شود ده روز

  • تصویر کاربر فرهاد پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    با سلام، من از ۲۰ سالگی روی نگه داشتن نعوظ مشکل داشتم و قرص ویاگرای کانگرویی ۲۰۰ نصفه استفاده میکردم که کامل مشکلم رو حل میکرد، الان حدود یه هفته است که علارغم مصرف قرص مشکلم حل نشد، با توجه به اینکه بیماری یا استرس خاصی ندارم ۲ سوال داشتم. ۱- ایا باید نوع قرص رو عوض کنم ۲- راه برای علاج همیشگی مشکل نعوظ وجود ندارد؟
    قد :۱۷۵ وزن : ۸۰ شکم دارم- دخانیات مصرف نمیکنم، الکل ماهی یکبار-متاهلم اما فعلا یه خونه زندگی نمیکنیم و ماهی یکبار هتل میریم
    قبلا یکبار در ۲۲ سالگی دکتر رفتم ازمایش دادم در انتها گفتن برای ۱ ماه روزی نصفه سیلدنافیل مصرف کنین که کمکی نکرد و بعد همون ویاگرا ۱ساعت قبل رو مصرف کردم
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      قرص عوض شود و علاج مي شويد

  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام من 1 سالی میشه صبح که از خواب بیدار میشم انگار ادرارم برگشته و بعد از چند بار رفتن به دستشویی درست میشه
    علتش چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر jafari.akbar1985 پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 636 مشاهده پرسش
    با سلام. چند روز پیش درد نسبتا شدیدی در پهلوی سمت راست داشتم که بعد به مثانه نیز کشیده شد و با مراجعه به اورژانس و تجویز سرم. دردم از بین رفت. در سونوگرافی نوشته که سنگ دیده نشده ولی در کلیه سمت راست هیدرونفروز گرید یک مشاهده شده. راه درمانش چیه؟ آیا با دارو میشه حل کرد؟ در ضمن سوزش ادرار هم ندارم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      احتمالا سنگ است روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد با مايعات فراوان

  • تصویر کاربر سحر پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد خدمت شما
    برادرم با درد بيضه و خس توده اى در بيضه يه اورولوژى مراجعه كرد كه به تشخيص ايشون يك قرص و آمپول آنتى بيوتيك هر ١٢ ساعت يكبار داده شد روز سوم با درد زياد و شكايت از نازك شدن پوشت بيضه خوابيدن صبح با احساس خيس شدن لباس از خواب بيدار شدن خون آبه و مايع از بيضه خارج شده بود ، سوال من از شما اين هست كه آيا خطرناك اين اتفاق؟ و راهاى درمان چى ميتونه باشه از نظر شما ؟ و آيا طبيعى هست اين ترشحات؟ ممنون از شما براى پاسخگويى
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      به اورولوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر Maisamask پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام من 38سالم هست دوسال هست که متوجه شدم دیابت نوع 2دارم ومتاسفانه به اختلال نعوظ گرفتارشدم با توجه به اینکه قندم را کنترل میکنم اما همچنان مشکل نعوظ دارم آیا راه درمانی وجود دارد چه دارویی یا مکملی مصرف کنم ضمنا با مصرف ویاگرا هم مشکل حل نشد لطفا کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      از أمپول تزريقي در ألت بايد استفاده شود

  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دوماهی هست که احساس میکنم کیسه بیضه هام خالی از منی و مایعی هست و کیسه بیضه کاملا روی بیضه نشسته و خشک شده انگاری
    یعنی بیضه ها منی تولید نمیکنن یا مشکل دیگه ای هست؟ (1 ماه هست که هیچگونه نزدیکی ندارم و شکل ظاهری بیضه ها سالم و مقداری کوچک شده)
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      شما اشتباه فكر ميكني بيضه ها در هر شرايطي ترشح مي كند

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدرم قند و بیماری قلبی دارد یکدفعه سرگیچه و سردرد گرفت بردیم ازمایش اوره 80 بود بیمارستان خواباندیم اومد رزو 57 و سنو گرفتیم نوشته کلیه چپ 3 تا کیست کوچک داره و پروستات داره دکترش مرخصش کرده گفته بیا مطب ایا درمانش طول میکشه دارو یی هست که خوبش کنه نگرانش هستیم راهنمایی کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      باید از بیمار شرح حال گرفته شود و مورد معاینه بالینی قرار گیرد و سپس درمان داروئی یا جراحی انجام شود ولی کیست ها هیچگونه اهمیتی ندارند و مشکل پدر شما از پروستات است
  • تصویر کاربر سامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 577 مشاهده پرسش
    سلام کلیه سمت چپ من پر از سنگ شده و میخواستم بدونم آیا امکان تشخیص این هست که با تحقیق روی سنگ امکان فهمیدن این هست که یک شخص چند سال میشود که سنگ کلیه دارد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
      با سلام و تشکر تجزیه سنگ فقط برای درمان موثر است و برای موارد دیگر مثل مورد شما بی تاثیر است
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط
درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

رنال کولیک

درمان اورژانسی رنال کولیک

درد کلیه بعد از دفع سنگ

علت درد کلیه بعد از دفع سنگ چیست؟