4 عکس از انواع سنگ کلیه

فهرست مطالب

سنگ های سیستم دستگاه ادراری یا همان سنگ کلیه زمانی تشکیل می شوند که حجم ادرار کم شود و مواد تشکیل دهنده سنگ در ادرار افزایش یابد. خوردن مایعات کم و در نتیجه کاهش مایعات بدن شانس ابتلا به سنگ ها را افزایش می دهد.

1 نفر از 20 نفر در طول زندگی خود مبتلا به سنگ کلیه و یا سنگ های سیستم ادراری می شود. در بعضی شرایط پزشکی نظیر نقرس در فرد و بعضی داروها، شانس بیمار برای ابتلا به سنگ کلیه بالا می برد. سنگ کلیه اگر زود درمان شود، ضایعه ای به کلیه نمی رساند.

خوردن غذای کم نمک،پروتئین های حیوانی، کلسیم و اگزالات مانع از تشکیل سنگ کلیه می شود.

انواع سنگ کلیه:

  1. سنگهای اسیداوریکی : با کم خوردن پروتئین های حیوانی شانس ابتلا به سنگ اسید اوریکی کاهش می یابد.
  2. سنگ های فسفات کلسیم : کم خوردن نمک ، پروتئین، کلسیم باعث کاهش شانس سنگ سازی می شود.
  3. سنگ های اگزالات کلسیم : خوردن کمتر نمک، پروتئین؛ اگزالات باعث کاهش سنگ فوق می شود.

عکس کلیه :

عکس کلیه

سدیم در نمک و فلفل وجود دارد. نمک در سوپ، کنسرو، غذاهای بسته بندی شده و  FAST FOOD سبزیجات و گوشت وجود دارد.

شیوع و شانس سنگ کلیه در دنیا رو به افزایش است. تغییر در رژیم غذایی ممکن است، کلید اصلی در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه باشد. شیوع و شانس این سنگ ها از سال 1964 تا 1972 دو برابر شده است. با سن، نژاد شیوع و شانس ابتلا به سنگ کلیه تفاوت می کند. سن شیوع سنگ های کلیه 30-50 سالگی می باشد. تشکیل سنگ به فاکتورهای محیطی و ژنتیکی ارتباط دارد.

عکس رادیوگرافی سنگ کلیه

فاکتورهای محیطی شامل رژیم غذایی، آب و هوا هستند. غذاهای ذرت دار شانس ابتلا به سنگ کلیه  را بالا می برد. افزایش درجه حرارت محیط باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. شیوع سنگ کلیه را در سربازان آمریکایی که به هنگام جنگ کویت اعزام شده بودند گزارش کرده اند.

افزایش سنگ در سنین بالا کاهش می یابد. دیابت، چاقی، فشار خون، نارسایی مزمن کلیه و بیماری های قلبی عوامل مساعد کننده هستند. سنگ کلیه بر حسب اندازه، محل، مشخصات رادیولوژیکی، علت و اتیولوژی، ترکیب سنگ و شانس عود و برگشت سنگ تقسیم بندی می شوند.

اندازه سنگ ها به ترتیب 5 میلی متر، 5 تا 10 میلی متر، 10 تا 20 میلی متر و بیشتر از 20 میلی متر طبقه بندی می شوند. طول میزراه (حالب) بر حسب قد افراد تفاوت دارد، ولی در مورد 25 سانتی متر اتفاق نظر وجود دارد.

 وقتی سنگ در کلیه تشکیل شد، 90 درصد امکان دفع آن  از میزراه(حالب) وجود دارد. در هنگام دفع سنگ از حالب، درد شدید پهلو (کولیک کلیوی) ایجاد می شود، که تنها راه تسکین درد تزریق مورفین می باشد.

عکس از انواع سنگ کلیه:

در این قسمت تصویر انواع سنگ کلیه را مشاهده خواهید کرد:

سنگ‌های اسید اوریکی:

سنگ‌های اسید اوریکی

سنگ‌های کلسیمی:

سنگ‌های کلسیمی

سنگ استروویت:

سنگ استروویت

سنگ سیستئین:

سنگ سیستئین

مشخصات سنگ کلیه با عکس رادیوگرافی:

با گرفتن عکس ساده شکم، سنگ یا درد کلیه، میزراه، مثانه و گاهی در مجرای ادرار دیده می شود. بر حسب مواد تشکیل دهنده سنگ، ممکن است سنگ در عکس به خوبی یا اصلا دیده نشود.

سنگ هایی که در عکس ها دیده می شوند

  • سنگ های اوگزالات کلسیم دهیدرات
  • کلسیم فسفات
  • کلسیم اوگزالات منو هیدرات

سنگ هایی که بطور ضعیف در عکس دیده می شوند

  • مگنزیم- آمونیوم- فسفات
  • آپتات
  • سیستین

سنگ هایی که در عکس دیده نمی شوند

  • سنگ های اسید اوریک
  • اورات آمونیوم
  • گزانتین
  • سنگ های ایجاد شده بعلت بعضی داروها

علت و عوامل ایجادکننده سنگ کلیه:

  • عفونت
  • عوامل غیرعفونی
  • اختلالات ژنتیک
  • بعضی داروها
بهترین داروی پروستات و تکرر ادرار
  • بیماری های هیپرپاراتیروئیدیسم، نفروکلسیوز، بیماریهای گوارشی(کرون،سوء تغذیه،برداشتن قسمتی از روده و هیپراوگزالوریا
  • تنگی محل اتصال حالب به لگنچه (حفره ای در کلیه که ادرار در آن جمع می شود)
  • تنگی حالب
  • برگشت ادرار به کلیه ها
  • کلیه های نعل اسبی
  • اسیدوز کلیوی

سنگ هایی که در زمینه اختلال ژنتیک بوجود می آیند، سیستین و گزانتین می باشند. سنگ های عفونی مثل سنگ آمونیوم اورات و غیرعفونی مثل اوگزالات کلسیم هستند. جنبه های متابولیک در تشکیل سنگ های سیستم دستگاه ادراری (سنگ کلیه) بسیار با اهمیت می باشد.

چه کسانی در معرض و شانس ابتلا به سنگ کلیه هستند؟

وضعیت شانس و ریسک تشکیل سنگ کلیه موضوع مهمی است، چون احتمال عود و رشد سنگ وجود دارد و درمان داروئی لازم الاجرا می باشد. 50 درصد افراد مستعد سنگ سازی یک بار در طول عمر خود مبتلا به عود سنگ می شوند. بیماری عود سنگسیستم ادراری(سنگ کلیه)در بیش از 10 درصد بیماران مشاهده می شود. بچه ها و افراد جوانی که دچار سنگ سیستم ادراری می شوند، درمعرض شانس ابتلا به عود سنگ می باشند. سنگ هایی که در زمینه عفونت مثل سنگ های اسید اوریکی و سنگ های ارثی بوجود می آیند؛ شانس عود درآنها بالا می باشد.

تشخیص سنگ کلیه

بیمارانی که مبتلا به سنگ های ادراری هستند، ممکن است به علت درد پهلو (کولیک کلیوی)، تهوع، استفراع و گاهی اوقات تب مراجعه کنند و ممکن است بدون هیچگونه علامتی باشند. برای تشخیص بیماری، بررسی استاندارد و قابل قبول، گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار الزامی باشد. تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس امکان پذیر می باشد. چنانچه سونوگرافی در دسترس باشد، باید به عنوان اولین قدم تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد. اگر درد تسکین یابد، ارزیابی های تصویری نباید به تاخیر افتد.

سونوگرافی در حدود 85 تا 100 درصد دقیق می باشد. عکس ساده 70 تا80 درصد اختصاصی می باشد. سی تی اسکن بدون تزریق برای تشخیص وجود سنگ استاندارد بوده و جایگزین عکس رنگی تزریقی شده. اگر سی تی اسکن بدون تزریق ، سنگ نشان نداد، باید به فکر علت دیگری برای درد بیمار شد و علت آن بررسی شود. سی تی اسکن در مقایسه با عکس رنگی 100 درصد دقیق تر می باشد.

سی تی اسکن با ماده حاجب سنگ های بزرگتر از 3 میلی لیتر را 100 درصد تشخیص می دهد.

تجزیه و آنالیز سنگ در تمام بیماران باید انجام شود.

درد پهلو به علت وجود سنگ کلیه

تجزیه سنگ برای بار دوم در موارد ذیل انجام می شود:

  • عود سنگ در حالیکه بیمار تحت درمان برای پیشگیری می باشد
  • عود سریع و زودرس بعد از درمان و از بین بردن سنگ سیستم دستگاه ادراری
  • عود سنگ سیستم ادراری بعد از یک مدت طولانی

درمان درد پهلو در بیماران مبتلا به سنگ ادراری:

تسکین درد، اولین قدم درمانی در بیماران مبتلا به درد پهلو می باشد. داروهای ضد درد و التهاب(NSAIDS) در بیماران با درد پهلو موثر می باشد. این دسته داروها دارای اثر ضد درد بهتری نسبت به مواد مخدر می باشند، در کوتاه مدت بیماری که این داروها را استفاده می کند، نیازی به استفاده از داروی دیگری نخواهد داشت. برای سنگ هایی که در میزراه (حالب) هستند و انتظار می رود که خود به خود دفع شوند، شیاف یا قرص NSAID مثل (دیکلوفناک) ممکن است التهاب را کاهش داده و مانع از عود شود.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی متخصص اورولوژی در تهران

دکتر هوشنگ قوامی

اینجانب دکتر هوشنگ قوامی بورد تخصصی جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری مردان را در سال 63 اخذ نموده ام و پس از گذراندن امتحان تخصصی و گرفتن  دانشنامه از دانشگاه اصفهان شروع به کار کردم.

  • تصویر کاربر محسن شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 463 مشاهده پرسش
    من مردی 56 ساله هستم که دارای دیابت نوع 2 واز ناتوانی های جنسی خود رنج می برم از جمله زود از بین رفتن نعوذ لطفا مرا راهنایی کنید و یا در صورت لزوم مرا به مطب خود راهنمایی کنید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      با تلفن مطب ٨٨٥٠١٠٨٣ تماس به گيريد

  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من بیضم یکیش بزرگ شده
    یکی دیگش کوچیک هس راستی پوست بیضمم قرمزهلطفا اگه میشه کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      سونوگرافي از بيضه ها انجام شود

  • تصویر کاربر حمید شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، من 43 ساله هستم و مدت یکسال هست که مشکل نعوظ دارم و مشکل زود انزالی که از جوانی هم داشته ام در حال حاضر در زمان نزدیکی و تلاش برای نعوظ احساس سر گیجه به من دست میدهد و هیچ وقت نمیتوانم نعوظ پایدار و کامل داشته باشم راه حل شما برایم چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      مراجعه به اورولوژيست

  • تصویر کاربر افسون شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 421 مشاهده پرسش
    با سلام. من متاسفانه در ایران نیستم و طی صحبت با دوستان مختلف متوجه شدم که امکان داشتن مشاوره کلی با شما وجود داره. جناب آقای دکتر یکی از عزیزان من ۴۷ ساله هستن و از حدود یک سال پیش به دلیل داشتن PSA مرزی (بین ۰/۳۸ تا ۰/۴۲) ماهیانه این آزمایش انجام دادن. متاسفانه طی ماه فوریه به طور ناگهانی این میزان به ۷/۹ (هفت و نه دهم) و در مارس به ۸/۹ (هشت و نه دهم) رسید. بعد از آخرین آزمایش دکتر دستور بیوپسی دادن. نتیجه بیوپسی منفی بود و به لطف خدا هیچ مورد مشکوکی به نفع کنسر دیده نشد و به دستور پزشک ایشون یک بسته صد تایی قرص TRIMOPAN رو باید مصرف می‌کردند تا در صورت التهاب، از بین بره. ایشون حدود دو هفته پیش، تقریبا دو ماه بعد از بیوپسی، مجددا آزمایش پی اس ای رو تکرار کردن و اینبار عدد به ۱۲ رسیده بود که باعث نگرانی بیش از اندازه ما شد. آقای دکتر یک دنیا ممنون میشم بفرمایید با وجود بیوپسی اولیه، چقدر امکان وجود داشتن مشکل جدی هست؟ آیا ممکن این بالا رفتن ناگهانی و دوباره پی اس آی، به دلیل انجام بیوپسی باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      بيوپسي دوم انجام شود

  • تصویر کاربر وحید شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    شرمنده من به هنگام ادرار کردن و به هنگام خروج مایع منی دچار سوزش میشم علت چی میتونه باشه.. چه قرصی میتونم استفاده کنم؟
    من متاهل هستم و 31ساله
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      روزي دو بار در أب گرم نشسته شود 

  • تصویر کاربر اااا شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقتتون بخیر من 19 سالمه و در سونوگرافی متوجه شدم اندازه کلیه هام یکسان نیست کلیه چپ 96 و کلیه راست 100 و حالا با توجه به اینکه پدرم هم این مشکل رو دارند و کلیه هاشون در حداقل ترین اندازه ممکن یعنی89mm قرار داره ایا طبیعی کلیه هام در اینده مشکلی به وجود نمیاره
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      مشكلي نيست

  • تصویر کاربر F شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    سلام، جناب دکتر من برای درمان (زود انزالی) با شروع مصرف قرص پاروکستین 20 ، بعد از مصرف قرص کمتر از یک ساعت کمی حالت سر گیجه و تهوع بهم دست میدهد آیا این امر طبیعی می باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

        بله طبيعي است

  • تصویر کاربر مسعود شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    سلام آیا روش پنیمور در بلند مدت به اضافه شدن طول آلت تناسلی در سن 35 کمک میکند ؟؟ با این روش میشه 1تا 3 سانتی متر به طول آلت اضافه کرد ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      اثري ندارد

  • تصویر کاربر hamed شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    با سلام جناب دكتر بنده مدتي است در سكس چهارم وجود خون در مني رو ميبينم كه در انزال اول و....نيست راهنمايي بفرماييد. با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      خود به خود خوب مي شود

  • تصویر کاربر حسن شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر قوامی.بنده سال 84 وارکتومی انجام دادم. الان 49 سالمه من شنیدم که وازکتومی در دراز مدت باعث بیشتر شدن بیماری های پروستات منجمله سرطان پروستات میشه ایا واقعا این عمل باعث سرطان پروستات میشه در ضمن من فیلم های سکسی
    زیاد نگاه میکنم ایا برای پروستات مشکل ایجاد میکنه. در حال حاضر پی اس ای من روی عدد یک میباشد. ممنونم که جواب بدهید متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      باعث سرطان نمي شود

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدرم قند و بیماری قلبی دارد یکدفعه سرگیچه و سردرد گرفت بردیم ازمایش اوره 80 بود بیمارستان خواباندیم اومد رزو 57 و سنو گرفتیم نوشته کلیه چپ 3 تا کیست کوچک داره و پروستات داره دکترش مرخصش کرده گفته بیا مطب ایا درمانش طول میکشه دارو یی هست که خوبش کنه نگرانش هستیم راهنمایی کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      باید از بیمار شرح حال گرفته شود و مورد معاینه بالینی قرار گیرد و سپس درمان داروئی یا جراحی انجام شود ولی کیست ها هیچگونه اهمیتی ندارند و مشکل پدر شما از پروستات است
  • تصویر کاربر سامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 577 مشاهده پرسش
    سلام کلیه سمت چپ من پر از سنگ شده و میخواستم بدونم آیا امکان تشخیص این هست که با تحقیق روی سنگ امکان فهمیدن این هست که یک شخص چند سال میشود که سنگ کلیه دارد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
      با سلام و تشکر تجزیه سنگ فقط برای درمان موثر است و برای موارد دیگر مثل مورد شما بی تاثیر است
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط
درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

رنال کولیک

درمان اورژانسی رنال کولیک

درد کلیه بعد از دفع سنگ

علت درد کلیه بعد از دفع سنگ چیست؟