4 عکس از انواع سنگ کلیه

فهرست مطالب

سنگ های سیستم دستگاه ادراری یا همان سنگ کلیه زمانی تشکیل می شوند که حجم ادرار کم شود و مواد تشکیل دهنده سنگ در ادرار افزایش یابد. خوردن مایعات کم و در نتیجه کاهش مایعات بدن شانس ابتلا به سنگ ها را افزایش می دهد.

1 نفر از 20 نفر در طول زندگی خود مبتلا به سنگ کلیه و یا سنگ های سیستم ادراری می شود. در بعضی شرایط پزشکی نظیر نقرس در فرد و بعضی داروها، شانس بیمار برای ابتلا به سنگ کلیه بالا می برد. سنگ کلیه اگر زود درمان شود، ضایعه ای به کلیه نمی رساند.

خوردن غذای کم نمک،پروتئین های حیوانی، کلسیم و اگزالات مانع از تشکیل سنگ کلیه می شود.

انواع سنگ کلیه:

  1. سنگهای اسیداوریکی : با کم خوردن پروتئین های حیوانی شانس ابتلا به سنگ اسید اوریکی کاهش می یابد.
  2. سنگ های فسفات کلسیم : کم خوردن نمک ، پروتئین، کلسیم باعث کاهش شانس سنگ سازی می شود.
  3. سنگ های اگزالات کلسیم : خوردن کمتر نمک، پروتئین؛ اگزالات باعث کاهش سنگ فوق می شود.

عکس کلیه :

عکس کلیه

سدیم در نمک و فلفل وجود دارد. نمک در سوپ، کنسرو، غذاهای بسته بندی شده و  FAST FOOD سبزیجات و گوشت وجود دارد.

شیوع و شانس سنگ کلیه در دنیا رو به افزایش است. تغییر در رژیم غذایی ممکن است، کلید اصلی در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه باشد. شیوع و شانس این سنگ ها از سال 1964 تا 1972 دو برابر شده است. با سن، نژاد شیوع و شانس ابتلا به سنگ کلیه تفاوت می کند. سن شیوع سنگ های کلیه 30-50 سالگی می باشد. تشکیل سنگ به فاکتورهای محیطی و ژنتیکی ارتباط دارد.

عکس رادیوگرافی سنگ کلیه

فاکتورهای محیطی شامل رژیم غذایی، آب و هوا هستند. غذاهای ذرت دار شانس ابتلا به سنگ کلیه  را بالا می برد. افزایش درجه حرارت محیط باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. شیوع سنگ کلیه را در سربازان آمریکایی که به هنگام جنگ کویت اعزام شده بودند گزارش کرده اند.

افزایش سنگ در سنین بالا کاهش می یابد. دیابت، چاقی، فشار خون، نارسایی مزمن کلیه و بیماری های قلبی عوامل مساعد کننده هستند. سنگ کلیه بر حسب اندازه، محل، مشخصات رادیولوژیکی، علت و اتیولوژی، ترکیب سنگ و شانس عود و برگشت سنگ تقسیم بندی می شوند.

اندازه سنگ ها به ترتیب 5 میلی متر، 5 تا 10 میلی متر، 10 تا 20 میلی متر و بیشتر از 20 میلی متر طبقه بندی می شوند. طول میزراه (حالب) بر حسب قد افراد تفاوت دارد، ولی در مورد 25 سانتی متر اتفاق نظر وجود دارد.

 وقتی سنگ در کلیه تشکیل شد، 90 درصد امکان دفع آن  از میزراه(حالب) وجود دارد. در هنگام دفع سنگ از حالب، درد شدید پهلو (کولیک کلیوی) ایجاد می شود، که تنها راه تسکین درد تزریق مورفین می باشد.

عکس از انواع سنگ کلیه:

در این قسمت تصویر انواع سنگ کلیه را مشاهده خواهید کرد:

سنگ‌های اسید اوریکی:

سنگ‌های اسید اوریکی

سنگ‌های کلسیمی:

سنگ‌های کلسیمی

سنگ استروویت:

سنگ استروویت

سنگ سیستئین:

سنگ سیستئین

مشخصات سنگ کلیه با عکس رادیوگرافی:

با گرفتن عکس ساده شکم، سنگ یا درد کلیه، میزراه، مثانه و گاهی در مجرای ادرار دیده می شود. بر حسب مواد تشکیل دهنده سنگ، ممکن است سنگ در عکس به خوبی یا اصلا دیده نشود.

سنگ هایی که در عکس ها دیده می شوند

  • سنگ های اوگزالات کلسیم دهیدرات
  • کلسیم فسفات
  • کلسیم اوگزالات منو هیدرات

سنگ هایی که بطور ضعیف در عکس دیده می شوند

  • مگنزیم- آمونیوم- فسفات
  • آپتات
  • سیستین

سنگ هایی که در عکس دیده نمی شوند

  • سنگ های اسید اوریک
  • اورات آمونیوم
  • گزانتین
  • سنگ های ایجاد شده بعلت بعضی داروها

علت و عوامل ایجادکننده سنگ کلیه:

  • عفونت
  • عوامل غیرعفونی
  • اختلالات ژنتیک
  • بعضی داروها
بهترین داروی پروستات و تکرر ادرار
  • بیماری های هیپرپاراتیروئیدیسم، نفروکلسیوز، بیماریهای گوارشی(کرون،سوء تغذیه،برداشتن قسمتی از روده و هیپراوگزالوریا
  • تنگی محل اتصال حالب به لگنچه (حفره ای در کلیه که ادرار در آن جمع می شود)
  • تنگی حالب
  • برگشت ادرار به کلیه ها
  • کلیه های نعل اسبی
  • اسیدوز کلیوی

سنگ هایی که در زمینه اختلال ژنتیک بوجود می آیند، سیستین و گزانتین می باشند. سنگ های عفونی مثل سنگ آمونیوم اورات و غیرعفونی مثل اوگزالات کلسیم هستند. جنبه های متابولیک در تشکیل سنگ های سیستم دستگاه ادراری (سنگ کلیه) بسیار با اهمیت می باشد.

چه کسانی در معرض و شانس ابتلا به سنگ کلیه هستند؟

وضعیت شانس و ریسک تشکیل سنگ کلیه موضوع مهمی است، چون احتمال عود و رشد سنگ وجود دارد و درمان داروئی لازم الاجرا می باشد. 50 درصد افراد مستعد سنگ سازی یک بار در طول عمر خود مبتلا به عود سنگ می شوند. بیماری عود سنگسیستم ادراری(سنگ کلیه)در بیش از 10 درصد بیماران مشاهده می شود. بچه ها و افراد جوانی که دچار سنگ سیستم ادراری می شوند، درمعرض شانس ابتلا به عود سنگ می باشند. سنگ هایی که در زمینه عفونت مثل سنگ های اسید اوریکی و سنگ های ارثی بوجود می آیند؛ شانس عود درآنها بالا می باشد.

تشخیص سنگ کلیه

بیمارانی که مبتلا به سنگ های ادراری هستند، ممکن است به علت درد پهلو (کولیک کلیوی)، تهوع، استفراع و گاهی اوقات تب مراجعه کنند و ممکن است بدون هیچگونه علامتی باشند. برای تشخیص بیماری، بررسی استاندارد و قابل قبول، گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار الزامی باشد. تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس امکان پذیر می باشد. چنانچه سونوگرافی در دسترس باشد، باید به عنوان اولین قدم تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد. اگر درد تسکین یابد، ارزیابی های تصویری نباید به تاخیر افتد.

سونوگرافی در حدود 85 تا 100 درصد دقیق می باشد. عکس ساده 70 تا80 درصد اختصاصی می باشد. سی تی اسکن بدون تزریق برای تشخیص وجود سنگ استاندارد بوده و جایگزین عکس رنگی تزریقی شده. اگر سی تی اسکن بدون تزریق ، سنگ نشان نداد، باید به فکر علت دیگری برای درد بیمار شد و علت آن بررسی شود. سی تی اسکن در مقایسه با عکس رنگی 100 درصد دقیق تر می باشد.

سی تی اسکن با ماده حاجب سنگ های بزرگتر از 3 میلی لیتر را 100 درصد تشخیص می دهد.

تجزیه و آنالیز سنگ در تمام بیماران باید انجام شود.

درد پهلو به علت وجود سنگ کلیه

تجزیه سنگ برای بار دوم در موارد ذیل انجام می شود:

  • عود سنگ در حالیکه بیمار تحت درمان برای پیشگیری می باشد
  • عود سریع و زودرس بعد از درمان و از بین بردن سنگ سیستم دستگاه ادراری
  • عود سنگ سیستم ادراری بعد از یک مدت طولانی

درمان درد پهلو در بیماران مبتلا به سنگ ادراری:

تسکین درد، اولین قدم درمانی در بیماران مبتلا به درد پهلو می باشد. داروهای ضد درد و التهاب(NSAIDS) در بیماران با درد پهلو موثر می باشد. این دسته داروها دارای اثر ضد درد بهتری نسبت به مواد مخدر می باشند، در کوتاه مدت بیماری که این داروها را استفاده می کند، نیازی به استفاده از داروی دیگری نخواهد داشت. برای سنگ هایی که در میزراه (حالب) هستند و انتظار می رود که خود به خود دفع شوند، شیاف یا قرص NSAID مثل (دیکلوفناک) ممکن است التهاب را کاهش داده و مانع از عود شود.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی متخصص اورولوژی در تهران

دکتر هوشنگ قوامی

اینجانب دکتر هوشنگ قوامی بورد تخصصی جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری مردان را در سال 63 اخذ نموده ام و پس از گذراندن امتحان تخصصی و گرفتن  دانشنامه از دانشگاه اصفهان شروع به کار کردم.

  • تصویر کاربر دریا چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    سلام شوهرم اصلا اسپرم نداره و اسپرمش صفر هست.... آیا راه درمانی وجود داره که ما بتونیم از همدیگر بچه دار بشیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      راهي وجود ندارد

  • تصویر کاربر ali شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    سلام ، من معمولا صبح ها برای ادرار مشکل دارم و چند ثانیه طول میکشه ادرار خارج بشه و فشار نداره ، و بخش بخش میاد وقتی از اب داغ استفاده میکنم بلافاصله ادرار خارج میشه به صورت کامل و پر فشار اما بدون اب گرم به صورت بخش بخش خارج میشه با فشار معمولی ، جدیدن بعضی وقت ها هم دردی در بیضه ها و مثانه احساس میکنم که برای چند دقیقه هست ، توی مکان های عمومی هم نمیتونم ادرار کنم راحت همیشه باید ۳۰ ثانیه تمرکز کنم ...؟ ایا مشکل تنگی یا چیز دیگری هست ؟
    1. تصویر کاربر ali چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)
      چقدر طول میکشه جواب بگیرم؟
      من این مشکل فقط صبح دارم اقای دکتر نه زمان دیگه
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد

    3. تصویر کاربر ali جمعه ۷ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)
      چه مدت باید این قرص بخورم ؟ من هر روز این مشکل ندارم بعضی اوقات این مشکل پیش میاد
    4. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      يك ماه

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    بنده بعد یک سقط ازمایش اسپرم دادم که در اولین ازمایش تعاد اسپرم ۸ میلیون و در دومین ازمایش تعداد اسپرم ۱۷ میلیون با حرکت ۱٪ بود
    آیا در دسته نابارور ها محسوب میشوم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      خير محسوب نمي شويد

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من 29 سالمه بعد از ادرار به مدت چندین دقیقه سوزش ادراری دارم رفتم سونوگرافی پروستاتم 35 بود دکتر یه ماه لووفلوکساسین و آزیترومایسین و فیناستراید و پروسکور نوشتن ولی خوب نشده ام لطفا راهنمایی کنید مشکلم چیه و چه دارویی چند مدت مصرف کنم ؟ این مشکل 8 ماهی هست که دارم .ممنون از لطفتان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      التهاب پروستات داريد روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد يك ماه

    2. تصویر کاربر علی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)
      عذر میخوام آقای دکتر چون جواب سوالم دیر رسید ( ده روزه که سوال کرده بودم) و من اذیت داشتم از سایتتون مطالعه کردم و از داروخانه آنتی بیوتیک(لووفلوکساسین) و تامسولوزین تهیه کردم والان شش روزه مصرف میکنم آقای دکتر دو تا سوال از خدمتتون دارم یکی اینکه آنتی بیوتیک رو چندروز مصرف کنم یا اینکه قطع کنم؟ سوال دوم اینکه از موقعی که تامسولوزین مصرف میکنم موقع نزدیکی مایع منی ازمون نمیاد منم میترسم نکنه ضرر داشته باشه آخه میگن تو نزدیکی باید منی بیرون بیاد و الا ضرر داره. ممنونم اگه راهنمایی کنین.
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      عدم خروج مني ايرادي ندارد و كپسول را يك ماه مصرف كنيد

    4. تصویر کاربر علی شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)
      آقای دکتر خیلی عذر میخوام یعنی هر دو کپسول رو یه ماه استفاده کنیم؟ هم لووفلوکساسین وهم تامسولوسین؟
    5. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      بله

    6. تصویر کاربر علی یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)
      بسیار بسیار متشکرم. خدا عمرتون بده
    7. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      خواهش

    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر فرهاد شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام.درسونوابعاد پروستات30*34*38وحجم22سی سی است.کلیه سنگ ساز دارم.ضخامت مثانه طبیعی وابعادکلیه طبیعی.12سال پیش عمل هر دو طرف واریکوسل انجام دادم.مدتی است دچار درد وکمی سوزش پایین بیضه،درد وضعف کمر،ادرارخطی وگاهی قطره قطره،تاخیر در شروع ادرار،درد کشاله ران وگاهی رانها هستم.اکثرا احساس لرز خفیف وسرما دارم.لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد شياف ديكلوفناك صد ميلي

       استعمال كنيد ده روز و روزي يك عدد گپجسول تامسولوزين ميل كنيد يك ماه

  • تصویر کاربر فرجی شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 461 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی
    آقای دکتر من عمل جراحی اورکتومی انجام دادام بیضه سمت راستم رو دکتر درآورد چون اطلاعاتی نداشتم بعد عمل چیکار کنم بیضه رو داده بودن به خودم از دستم افتاد زمین منم انداختم رفت حالا باید چیکار کنم؟ دکتر اسکن قفسه سینه هم انجام دادم نورمال بود اسکن شکم لگن نوشت انجام دادام همچین نورمال بود حالا باید چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      چطر چنين كاري را انجام داده ايد 

  • تصویر کاربر بهرام شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    با سلام
    اینجانب 43 ساله و دارای یک فرزند بوده و بعد از 10 سال برای بچه دوم اقدام کردیم ولی موفق نشدیم. مشکل من تانل بالا 16 درصد و DFI بالا 34 درصد است که نتایج ازمایشات به پیوست ضمیمه شده است.
    البته بچه اول بطور طبیعی به دنیا اومد. برای حل مشکل چه راهی وجود دارد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۸ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      راهي وجود ندارد

  • تصویر کاربر امین چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    من حدود ۳ ماه است برای درمان پروستات در حال مصرف داروهای زیر هستم
    پروترال ۰/۴ روزی یک عدد
    افلوکساسین ۳۰۰ روزی یکعدد
    پروستا باریج روزی ۱ عدد
    آیا اقدام به بارداری خطرناک است؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)
      1. خطري ندارد
  • تصویر کاربر امير چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر بنده ٣٠سال سن دارم كه طبق سوال قبلي كه از شما پرسيدم كه سوال رو باكد پيگيري mguP738059 كه من تورم در ناحيه بالاي بيضه كه وصله به طناب بيضه داشتم همراه باسوزش و درد در ناحيه بيضه و زير تنه آلت تناسلي كه شما براي من سيپروفلوكساسين٢٥٠به مدت ١٠روز تجويز كرديد كه الان به مدت ٥روز استفاده كردم رنگ بيضه كه تيره بود تقريبا شفاف تر شده ولي هنوز تورم در ناحيه سربيضه مانند رگ امتداد داره تا طناب بيضه وجود داره و سوزش كمتر شده ولي كاملا قطع نشده مخصوصا زير تنه آلت تناسليم سوزش كماكان وجود داره به نظر شما دكتر اين سيپروفلوكساسين ٢٥٠ كه طبق گفته شما تا ٥روز ديگه بايد استفاده كنم اين درد و تورم رو تموم ميكنه يا بايد چيز ديگري هم استفاده كنم ممنون از پاسخ شما دكتر عزيز و فهيم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص تاوانكس ميل كنيد

  • تصویر کاربر پارسا چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 539 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر ۳۸سالمه وزنم۹۶کیلو‌هست قدم۱۶۸سانت، چند وقتیه سوزش ادرار همراه با درد خفیف زیر شکم و بعضی وقتا بیضه سمت راستم درد میگیره تا بغل ران،مراجعه کردم به پزشک متخصص گفت التهاب پروستاتیت داری سیپرو‌فلوکساسین باکپسول تامسولوزین استفاده کردم هنگام آمیزش آلتم از حالت نعوظ کامل در میومد و‌ هیچ احساس جنسی نداشتم با مصرف دارو ها یکم بهتر سدم ولی بعذ از یه ماه دوباره برگشت حالت هام چکار باید بکنم لطفا راهنمایی کنید ( مزمن)
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹( 5 سال پیش)

      دارو هاي قبلي را تكرار كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 522 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدرم قند و بیماری قلبی دارد یکدفعه سرگیچه و سردرد گرفت بردیم ازمایش اوره 80 بود بیمارستان خواباندیم اومد رزو 57 و سنو گرفتیم نوشته کلیه چپ 3 تا کیست کوچک داره و پروستات داره دکترش مرخصش کرده گفته بیا مطب ایا درمانش طول میکشه دارو یی هست که خوبش کنه نگرانش هستیم راهنمایی کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      باید از بیمار شرح حال گرفته شود و مورد معاینه بالینی قرار گیرد و سپس درمان داروئی یا جراحی انجام شود ولی کیست ها هیچگونه اهمیتی ندارند و مشکل پدر شما از پروستات است
  • تصویر کاربر سامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 562 مشاهده پرسش
    سلام کلیه سمت چپ من پر از سنگ شده و میخواستم بدونم آیا امکان تشخیص این هست که با تحقیق روی سنگ امکان فهمیدن این هست که یک شخص چند سال میشود که سنگ کلیه دارد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
      با سلام و تشکر تجزیه سنگ فقط برای درمان موثر است و برای موارد دیگر مثل مورد شما بی تاثیر است
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط
درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

رنال کولیک

درمان اورژانسی رنال کولیک

درد کلیه بعد از دفع سنگ

علت درد کلیه بعد از دفع سنگ چیست؟