چه داروهایی عامل ناباروری هستند؟

عوامل مختلفی بر روی ناباروری تاثیر می گذارند که می توان به انواع داروهایی که برای بیماری های روانی تجویز می شود، داروهای فشار خون و استعمال دخانیات هم می توانند عامل ناباروری باشند.

در ادامه دارو هایی که می تواند ناباروری را تحت تاثیر قرار دهد آمده است:

داروهای آلفا بلاکر

یک دسته از داروها تحت عنوان داروهای آلفا بلوکر که عمدتا در درمان علائم انسدادی و تحریکی بزرگی پروستات مورد استفاده قرار می گیرند، روی باروری اثر سوء دارند. این دسته داروها شامل ترازوسین، تامسولوزین، آلفازوسین، دوگزازوسین می باشند.

این داروها نیز در افرادی که مشکلات ادراری دارند نیز تجویز می شوند (درجوانان). این داروها در افراد مسن که مبتلا به بزرگی پروستات هستند با بلوک و از کارانداختن اعصاب سمپاتیک (آلفابلوکر) باعث کاهش فشار داخل مجرا شده و همچنین عضلات صاف پروستات را شل کرده و جریان ادرار بهتر می شود.

برگشت منی به داخل مثانه با داروهایی به طور شایع با تامسوزولین در 5/8 درصد مردان اتفاق می افتد و در نتیجه باعث ناباروری می شود. داروهای دیگری مثل رزرپین و متیل دوپا چنین عارضه ای را ایجاد می کنند.

زود انزالی

داروهای بیماری های روانی

داروهایی که برای درمان بیماری های روانی بکار می روند باعث ناباروری و مهار عمل جنسی و میل جنسی شده و در نتیجه می توانند عامل ناباروری باشند.

بیشتر داروهایی که برای درمان بیماری های روانی تجویز می شوند با بلوک و عدم ترشح دوپامین در مغز، به مهار محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه گردیده و در نتیجه میل جنسی در افراد کاهش می یابد.

بعضی از این داروها اثر شل کننده عروق (شریان) را داشته و در نتیجه خون از آلت دور شده و موجب اختلال نعوظ می گردد.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی که به اختصار SSRIs  نامیده می شوند، می توانند باعث اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی شوند. این داروها با اثر و خاصیت آرام بخشی و ضد کولینرژیک خود باعث عوارض فوق می گردند. این داروها همچنین باعث به تاخیر افتادن انزال شده و به همین جهت در درمان زودانزالی مورد استفاده قرار می گیرند.

از برجسته ترین عوارض این دسته داروها می توان به توانائی در بالا بردن پرولاکتین خون اشاره کرد. وقتی هیپرپرولاکتینمی (پرولاکتین زیاد خون) بوجود آمد، هورمونی از هیپوتالاموس به نام GNRH ترشح نمی شود و مقدار زیاد پرولاکتین خون باعث مهار LH شده و اثرآن روی یبضه برای ترشح هورمون جنسی (تستوسترون) مختل می شود. وقتی تستوسترون ترشح نشود، بنابراین نطفه سازی دچار اختلال شده و ناباروری بوجود خواهد آمد.

سایر داروهایی که برای مشکلات روانی بکار می روند، شامل فنوتیازین ها هستند. فنوتیازین ها باعث افزایش پرولاکتین در خون شده و اثر منفی در باروری خواهد داشت.

مهار کننده های منو آمین اکسیداز که از داروهای ضد افسردگی می باشد، موجب اختلال نعوظ و بالاخره بطور غیرمستقیم عامل ناباروری هستند. لیتیوم در مغز باعث کاهش عمل دوپامین در مغز شده و میل جنسی و توانایی جنسی را کم می کند.

داروهای فشار خون

استفاده داروی ضد فشارخون در فردی که نارسائی عروقی دارند، ممکن است جریان خون به دستگاه تناسلی را کاهش دهد. داروهایی که باعث زیاد شدن ادرار(مدر) مثل تیازید، باعث کاهش جریان خون به آلت تناسلی شده و باعث کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ می شود.

عوامل داروئی قلبی مثل آتنولول و متروپرولول به نظر می رسد اثرات سوء روی عمل جنسی دارند. به هر حال اغلب، استفاده همزمان داروهای بلوکرها و داروهایی که ادرار را زیاد می کنند، هر دو میل جنسی و عمل جنسی را مختل می کند، لذا این بیماران ضمن مراجعه به پزشک خود، داروهای بلوکر خود را به داروهای مهارکننده آنژیوتنسین تغییر دهند.

داروی فشار خون عامل ناباروری

در حالیکه درمان فشارخون بسیار با اهمیت می باشد، اورولوژیستی که در زمینه ناباروری مشغول فعالیت می باشد، باید از داروهای فشار خون که باعث اختلالات قابل توجه روی بیضه ها می شود با اطلاع باشد.

درحالیکه باروری هنوز مسئله خوشایندی می باشد، مردانی که چنین داروهایی که ممکن است برای بیضه مضرباشد، باید با اطلاع پزشک معالج آن ها را به داروهای غیرزیان آور تغییر دهد.

اثر سوء بیشتر داروهای فشارخون به عنوان عامل ناباروری ، از طریق اختلال جنسی است. بنابراین باید به خاطر داشت فشارخون بیشتر و بطور شایع در جمعیت های مسن اتفاق می افتد، گروهی که در مجموع دارای شانس زیاد اختلال نعوظ  هستند.

اسپرونولاکتین

اسپیرونولاکتین داروئی است که در بیماران کبدی استفاده می شود و با تغییر واختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه مشکلات ناباروری ایجاد می کند. این دارو با جلوگیری از تبدیلDTH به هورمون جنسی (تستوسترون)، باعث کاهش تستوسترون می شود. در نتیجه میل جنسی، اختلال نعوظ و بالاخره ناباروری را بوجود می آورد.

استعمال دخانیات

مطالعات بی شمار نشان داده که استعمال دخانیات روی باروری اثر سوء داشته است. شواهد جمعی گواه بر آن است که سیگار اثر منفی قابل توجهی روی تولید نطفه (اسپرم)، تحرک اسپرم برای بارداری و مورفولوژی یا شکل نطفه خواهد داشت.

گزارشات متعددی نشان داده که عوامل و مواد موجود در سیگار باعث تغییرات سرطان زایی شده و باعث اثرات معکوس روی تقسیم سلولی سریع روی سلولهای بیضه دارد.

مطالعات تجربی روی حیوانات نشان می دهد که نیکوتین، سیگارت و پلی سیکلیک می تواند باعث اختلال در نطفه سازی در بیضه شده و شکل اسپرم ها تغییر کند. از طرفی با کوچک کردن بیضه ها و کاهش نطفه سازی، باعث پایین آمدن تعداد اسپرم ها به مقدار زیاد شود که به آن اولیگواسپرمیا گویند.

در سیگاری ها همینطور سطح پرولاکتین و استرادیول که در اختلال نعوظ تاثیر دارد و عامل ناباروری است. کاهش تعداد اسپرم یا نطفه مسئله قابل توجهی در سیگاری ها است. استرادیول با مکانیسم های مختلفی مثل اختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه باعث اختلال در نطفه سازی بیضه شود.

ضمنا افزایش استرادیول با بالا بردن کاتکولامین ها باعث میشود خون رسانی به لوله های نطفه ساز در بیضه کاهش یابد و نطفه کاهش یابد.

هنوز مشخص نشده که سیگار دقیقا به چه نحوی باعث اختلال در نطفه سازی و ناباروری می شود ولی آنچه مسلم است، مرد و زن باید از استعمال دخانیات خودداری کنند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر شاهین شنبه ۶ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. من به علت کهیر مزمن در سه سال گذشته از خانواده فکسوفنادین مصرف داشته ام و حالا مورفولوژی و تحرک اسپرم بسیار بدی دارم. حدود نه ماه کهیر میزنم و تحمل آن بدون مصرف آنتی هیستامین بسیار طاقت فرسا است. آیا راه جایگزین وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۶ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      متاسفانه جايگزين نداردًًًًًًًً

  • تصویر کاربر رامین پنجشنبه ۲۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    درمان انزالی چی قرص باید مصرف کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص پاروكستين به مدت سه ماه ميل شود

  • تصویر کاربر حاجی پنجشنبه ۲۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    باسلام دکتر جان شما واریکوسل بصورت میکروسرجری هم انجام میدهید هزینش چقدره
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      بله انجام مي دهم سه و نيم ميليون هزينه دارد

  • تصویر کاربر سایه چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام، وقت بخیر، همسر من مدت دو سال داروی سرترالین مصرف میکردن که روی میل جنسی‌شون تاثیر زیادی گذاشت، ما چند ماه برای بچه دار شدن اقدام کردیم که نتیجه نداشت، ایشون سه ماهه دارو قطع کردن خواستم بپرسم ازتون کی اثر دارو کاملا از بین میره، در ضمن ما یه بچه داریم و من چکاب کردم ‌ مشکلی ندارم و ایشون الان ویتامین ای و سی و فولیک اسید مصرف میکنن
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      دارو دو روز بعد از قطع اثرش از بين ميره

  • تصویر کاربر نیلوفر چهارشنبه ۱۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید خدمت شما دکتر عزیز..من ۴۱ساله هستم وهمسرم۳۵ساله‌‌سه ساله که ازدواج کردیم وازپارسال اردیبهشت اقدام به بچه دارشدن کردیم..ولی تا یکماه پیش جوابی نگرفتیم و من برای اینکه ممکنه من مشکل داشته باشم بخاطر سنم به پزشک مراجعه کردم..اما دکتر با دیدن جواب ازمایشای من گفتن که من اصلا مشکل ندارم وبدنم هم کاملا برای بارداری اماده ست..وگفتن فقط یه فیبروم هست داخل رحمم که با کورتاژازبین میره ودیگه هیچ مشکلی نیست...ولی گفتن همسرم اسپرمش صفره واون مشکل داره..خواستم ببینم ایاراه حلی با دارو مصرف کردن وجود داره و اصلا باید چیکارکنه تا اسپرم براش بیاد و اینکه قبلا همسرم برای باشگاه که میرفتن از دارو های اگسی متولون یا امپولهای ناندرولون دکانوات استفاده میکردن ومیکنن..خواستم ببینم اینا ممکنه براش این عارضه رو بوجود اورده باشه که اسپرمش صفرشده.؟ازطرفی هم ایشون اصلا قبول ندارن که مشکل دارن وباید درمان بشن وبقول خودشون بدنش کاملا سلامته.!!!ممنون میشم پاسخ منو بدین اقا دکتر..یک دنیاسپاس..درضمن براتون عکس ازمایش اسپرمشو میفرستم تا بهم بگین که امیدی هست برای باروریش وتولید اسپرم؟؟در ضمن اقا دکتر تمام خواهروبرادراش اصلا مشکلی برای باروری نداشتن..با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      ممكن است از دارو ها باشد راه حل درماني وجود ندارد

  • تصویر کاربر روزبه دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    آقای دکتر قوامی

    با درود و احترام
    اینجانب با سن ۶۰ سال، متاهل؛ دارای دو فرزند؛ حدود ۱۰ سال است که رزوستاتین استفاده می کنم. از طرفی، از حدود ۲۰ سال قبل داروهای پرفنازین، تریمپرامین؛ و دپاکین مصرف می کنم. در حدود یک سال اخیر با عارضه ED مواجه هستم. علاوه بر این شرح حال، سعی می شود مدارک مربوطه پیوست گردد.
    با سپاس بسیار به پاس نظرات ارشادی و ارزشمند شما در مورد تداخل احتمالی این داروها و اثرات هورمونی
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      يك ساعت قبل از رابطه يك عدد قرص تاداگرا٢٠ ميلي ميل كنيد طولاني مدت

  • تصویر کاربر دادگر دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سلام من ۱۰ سال قبل عمل وازکتومی انجام دادم اخیراً همسر موقت من مدعی است من حامله شدم. به این ادعای ایشان شک دارم به چه طریقی میتونم متوجه بشم که اسپرم من حامله می‌کنه یا نه؟
    چون در طول این ده سال من مرتب رابطه جنسی داشتم و هیچ موقع طرفم حامله نشده.
    ممنون و سپاسگزارم راهنمایی بفرمایید یا حضوری خدمتتون برسم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      أزمايش  dna ثابت مي كند

  • تصویر کاربر سدنا شنبه ۱۷ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید منو وشوهرم 31 ساله هستیم یه فرزند 5 ساله داریم الان 8 ماهه اقدام به بارداری کردیم ولی نتیجه نگرفتم خودم رفتم دکتر دارو استفاده کردم ولی بازم نتیجه نداشته شوهرم دچار زود انزالی هستش هرچی هم اسرار میکنم دکتر بره فایده نداره خیلی هم لاغره خودش میگه به نظرم سرعت جهش اسپرمش کمه به نظرتون مشکل چیه حاضر نمیشه بره دکتر لطفاراهنماییم کنید خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      أزمايش اسپرم بدهيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

    2. تصویر کاربر سدنا شنبه ۱۷ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      ببخشید آقای دکتر شوهرم تو آّب گرم بشینه
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۷ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      بله شوهرتان

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر احسان دوشنبه ۵ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام،مدت ۳سال هست ازدواج کردم بچه دار نشدیم،آز اسپرم دادم هم تعداد و هم حرکت کم بود،سونو انجام دادم واریکوسل خفیف سمت چپ داشتم گفتن باید عمل بشی،۶ماه بعد از عمل مجددا آزمایش دادم وضعیت بدتر شده،الان حرکت صفر شده تعداد ۵میلیون،منی که خارج میشه اصلا پرتاب نداره میل جنسیم کم شده،لطفا راهنمایی کنید زندگیم در خطره،ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۵ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      براي بچه دار شدن بايد lvf كنيد و براي ميل جنسي يك ساعت قبل از رابطه يك عدد قرص تاداگرا ٢٠ ميل كنيد ده روز

  • تصویر کاربر احسان یکشنبه ۴ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام بنده ۳۳ سالم هست و ۴ ماهی برای بچه دار شدن تلاش کردیم که جواب نداد ازمایش اسپرم دادم گفتن اسپرمهات مرده است و دوباره باید تکرار شود من یخورده ترسیدم یعنی من بچه دار نمیشم یا باید عمل کنم در ضمن دردی در بیضه ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۱ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      أزمايش تكرار شود و معاينه شويد واريكوسل نداشته باشيد

    2. تصویر کاربر احسان شنبه ۳ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      چرا دکتر جواب نمیدهد پول الکی دادیم ؟؟ من سه شنبه سوال پرسیدم الان شنبس
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۴ آبان ۹۹( 3 سال پیش)

      جواب دادم أزمايش را تكرار كنيد ومعاينه شويد شايد واريكوسل داشته باشيد

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر