چه داروهایی عامل ناباروری هستند؟

عوامل مختلفی بر روی ناباروری تاثیر می گذارند که می توان به انواع داروهایی که برای بیماری های روانی تجویز می شود، داروهای فشار خون و استعمال دخانیات هم می توانند عامل ناباروری باشند.

در ادامه دارو هایی که می تواند ناباروری را تحت تاثیر قرار دهد آمده است:

داروهای آلفا بلاکر

یک دسته از داروها تحت عنوان داروهای آلفا بلوکر که عمدتا در درمان علائم انسدادی و تحریکی بزرگی پروستات مورد استفاده قرار می گیرند، روی باروری اثر سوء دارند. این دسته داروها شامل ترازوسین، تامسولوزین، آلفازوسین، دوگزازوسین می باشند.

این داروها نیز در افرادی که مشکلات ادراری دارند نیز تجویز می شوند (درجوانان). این داروها در افراد مسن که مبتلا به بزرگی پروستات هستند با بلوک و از کارانداختن اعصاب سمپاتیک (آلفابلوکر) باعث کاهش فشار داخل مجرا شده و همچنین عضلات صاف پروستات را شل کرده و جریان ادرار بهتر می شود.

برگشت منی به داخل مثانه با داروهایی به طور شایع با تامسوزولین در 5/8 درصد مردان اتفاق می افتد و در نتیجه باعث ناباروری می شود. داروهای دیگری مثل رزرپین و متیل دوپا چنین عارضه ای را ایجاد می کنند.

زود انزالی

داروهای بیماری های روانی

داروهایی که برای درمان بیماری های روانی بکار می روند باعث ناباروری و مهار عمل جنسی و میل جنسی شده و در نتیجه می توانند عامل ناباروری باشند.

بیشتر داروهایی که برای درمان بیماری های روانی تجویز می شوند با بلوک و عدم ترشح دوپامین در مغز، به مهار محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه گردیده و در نتیجه میل جنسی در افراد کاهش می یابد.

بعضی از این داروها اثر شل کننده عروق (شریان) را داشته و در نتیجه خون از آلت دور شده و موجب اختلال نعوظ می گردد.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی که به اختصار SSRIs  نامیده می شوند، می توانند باعث اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی شوند. این داروها با اثر و خاصیت آرام بخشی و ضد کولینرژیک خود باعث عوارض فوق می گردند. این داروها همچنین باعث به تاخیر افتادن انزال شده و به همین جهت در درمان زودانزالی مورد استفاده قرار می گیرند.

از برجسته ترین عوارض این دسته داروها می توان به توانائی در بالا بردن پرولاکتین خون اشاره کرد. وقتی هیپرپرولاکتینمی (پرولاکتین زیاد خون) بوجود آمد، هورمونی از هیپوتالاموس به نام GNRH ترشح نمی شود و مقدار زیاد پرولاکتین خون باعث مهار LH شده و اثرآن روی یبضه برای ترشح هورمون جنسی (تستوسترون) مختل می شود. وقتی تستوسترون ترشح نشود، بنابراین نطفه سازی دچار اختلال شده و ناباروری بوجود خواهد آمد.

سایر داروهایی که برای مشکلات روانی بکار می روند، شامل فنوتیازین ها هستند. فنوتیازین ها باعث افزایش پرولاکتین در خون شده و اثر منفی در باروری خواهد داشت.

مهار کننده های منو آمین اکسیداز که از داروهای ضد افسردگی می باشد، موجب اختلال نعوظ و بالاخره بطور غیرمستقیم عامل ناباروری هستند. لیتیوم در مغز باعث کاهش عمل دوپامین در مغز شده و میل جنسی و توانایی جنسی را کم می کند.

داروهای فشار خون

استفاده داروی ضد فشارخون در فردی که نارسائی عروقی دارند، ممکن است جریان خون به دستگاه تناسلی را کاهش دهد. داروهایی که باعث زیاد شدن ادرار(مدر) مثل تیازید، باعث کاهش جریان خون به آلت تناسلی شده و باعث کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ می شود.

عوامل داروئی قلبی مثل آتنولول و متروپرولول به نظر می رسد اثرات سوء روی عمل جنسی دارند. به هر حال اغلب، استفاده همزمان داروهای بلوکرها و داروهایی که ادرار را زیاد می کنند، هر دو میل جنسی و عمل جنسی را مختل می کند، لذا این بیماران ضمن مراجعه به پزشک خود، داروهای بلوکر خود را به داروهای مهارکننده آنژیوتنسین تغییر دهند.

داروی فشار خون عامل ناباروری

در حالیکه درمان فشارخون بسیار با اهمیت می باشد، اورولوژیستی که در زمینه ناباروری مشغول فعالیت می باشد، باید از داروهای فشار خون که باعث اختلالات قابل توجه روی بیضه ها می شود با اطلاع باشد.

درحالیکه باروری هنوز مسئله خوشایندی می باشد، مردانی که چنین داروهایی که ممکن است برای بیضه مضرباشد، باید با اطلاع پزشک معالج آن ها را به داروهای غیرزیان آور تغییر دهد.

اثر سوء بیشتر داروهای فشارخون به عنوان عامل ناباروری ، از طریق اختلال جنسی است. بنابراین باید به خاطر داشت فشارخون بیشتر و بطور شایع در جمعیت های مسن اتفاق می افتد، گروهی که در مجموع دارای شانس زیاد اختلال نعوظ  هستند.

اسپرونولاکتین

اسپیرونولاکتین داروئی است که در بیماران کبدی استفاده می شود و با تغییر واختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه مشکلات ناباروری ایجاد می کند. این دارو با جلوگیری از تبدیلDTH به هورمون جنسی (تستوسترون)، باعث کاهش تستوسترون می شود. در نتیجه میل جنسی، اختلال نعوظ و بالاخره ناباروری را بوجود می آورد.

استعمال دخانیات

مطالعات بی شمار نشان داده که استعمال دخانیات روی باروری اثر سوء داشته است. شواهد جمعی گواه بر آن است که سیگار اثر منفی قابل توجهی روی تولید نطفه (اسپرم)، تحرک اسپرم برای بارداری و مورفولوژی یا شکل نطفه خواهد داشت.

گزارشات متعددی نشان داده که عوامل و مواد موجود در سیگار باعث تغییرات سرطان زایی شده و باعث اثرات معکوس روی تقسیم سلولی سریع روی سلولهای بیضه دارد.

مطالعات تجربی روی حیوانات نشان می دهد که نیکوتین، سیگارت و پلی سیکلیک می تواند باعث اختلال در نطفه سازی در بیضه شده و شکل اسپرم ها تغییر کند. از طرفی با کوچک کردن بیضه ها و کاهش نطفه سازی، باعث پایین آمدن تعداد اسپرم ها به مقدار زیاد شود که به آن اولیگواسپرمیا گویند.

در سیگاری ها همینطور سطح پرولاکتین و استرادیول که در اختلال نعوظ تاثیر دارد و عامل ناباروری است. کاهش تعداد اسپرم یا نطفه مسئله قابل توجهی در سیگاری ها است. استرادیول با مکانیسم های مختلفی مثل اختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه باعث اختلال در نطفه سازی بیضه شود.

ضمنا افزایش استرادیول با بالا بردن کاتکولامین ها باعث میشود خون رسانی به لوله های نطفه ساز در بیضه کاهش یابد و نطفه کاهش یابد.

هنوز مشخص نشده که سیگار دقیقا به چه نحوی باعث اختلال در نطفه سازی و ناباروری می شود ولی آنچه مسلم است، مرد و زن باید از استعمال دخانیات خودداری کنند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر Sd شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر.
    میخاستم بپرسم که آیا قرص فیناسراید ۱میلی برای ریزش مو تاثیری در باروری مردان و تاثیری روی جنین داره یا نه؟ ودر ضمن چند روز پس از قطع دارو اثرش کامل از بین میره؟
    ممنونم ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      هيچ اثر بدي ندارد دو روز 

  • تصویر کاربر کاظم پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    دکترهای زیادی رفتم گفتن واریکوسل داری یک بارهم عمل بیضه انجام دادم ولی اسپرم بدنم صفره وداروهای زیادی برام تجویز شده بود که استفاده کردم ولی هیچ فایده ای نداشت حالابایدچکارکنم میشه راهنمایی کنیدخواهشا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      متاسفانه درماني ندارد

  • تصویر کاربر بهروز69 پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    بنده 31 سال سن دارم و مشکل آزواسپرمی دارم.آزمایش هورمون دادم و مشکلی نداشت. نمونه برداری بیضه کردم و اسپرمی یافت نشد و در جواب پاتولوژی قید شد که :
    Spermatocytic ARREST 80%
    Normal Spermatogenesis With Sloughing 10%
    Germ CELL Aplasia 10%
    برادر من هم آزواسپرم هست و نمونه برداری انجام داد و اسپرمی یافت نکردن. در ادامه من آزمایش زنتیک Y Micro deletion دادم ولی خوشبختانه حذف کروموزومی نداشتم و ازمایش ژنتیک نرمال داشتم.
    برادرم عمل میکروتسه هم انجام داد ولی بازم اسپرمی یافت نشد. به نظر شما اگر من میکروتسه انجام دهم چقدر احتمال موفقیت هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      احتمال بسيار كم مي باشد

  • تصویر کاربر حامد شنبه ۱۱ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من آزمایش اسپرم دادم میخواستم ببینم مشکلی نداریم برای بچه دار شدن . ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۱ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      أزمايش را ندارم

  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۲۹ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من در تاریخ 99.04.16 جراحی واریکوسل انجام دادم ولی تا بحال تغییراتی در حرکت اسپرم اتفاق نیفتاده آزمایشات قبل و بعد از عمل براتون ارسال میکنم لطفاً کمکم کنید با توجه به اینکه سن خودم 39 و زنم 37 سال داریم می خواهیم هرچه سریعتر بچه دار شویم ضمنا ما در سال 97.04.30 ازدواج کردیم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۹ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      بعد از عمل بايد براي برگشت حركت صبر كنيد

  • تصویر کاربر ارام دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    مدت ۵سال ازدواج کرده ام سن من ۴۰و همسرم ۵۹سال یکبار سقط داشتم که جنین تشکیل نشد .
    Sperm concent 31000000
    Total sperm 111600000
    ph 7.8
    Volume 3.2
    Vitality 89
    Rapid progression (a) 0
    Slow (b) 20
    Non progre...(c)30
    Immotile(d)50
    Round cell 50;000
    دو دوره خودم امپول هومنگان زدم و همسرم پنتوکسی و babystart وسمنکس مصرف کردن ممنون میشم راهنمایی کنید شانس باروری و چ اقداماتی جهت روند درمان بعدی انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      حركت اسپرم كم تر از طبيعي است ممكن است واريكوسل داشته باشند

  • تصویر کاربر مهیار چهارشنبه ۱۷ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    میزان پرولاکتین خونم بالاست میزانش ۴۳۸ تازه درمان پرولاکتین بالا رو شروع کردم با کابرگولین تحت نظر پزشک غدد یه مدت هم هست که با نشستن احساس درد زیاد توی ناحیه پروستات دارم خواستم ببینم پرولاکتین بالا میتونه عامل ایجاد درد توی پروستات باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۷ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      خير ارتباتي به پرولاكتين ندارد روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    باسلام
    مرد٣٩ ساله هستم، يك ساله براي بارداري اقدام كرديم هنوز بچه دار نشديم، آزمايش اسپرم معمولي همه پارامترها نرمال بود، آزمايش dfa نوشته شد كه ٤١/٥ درصد شكستگي دي ان اي اسپرم داشتم، سه هفته قبل از آزمايش بشدت مريض بودم و هر روز دوعددقرص آزيترومايسين٥٠٠، بهمراه ٤ عدد هر روز سرماخوردگي، آمپول آمپي سيلين ، و متريندازول و غيره مصرف ميكردم، آيا اين داروها تاثير در جواب آزمايش داره؟ آيا برگشت پذيره؟ ضمنا من تفنني مصرف ترياك و سيگار و مشروب هم دارم،عاشق گرما هستم هميشه محيط منزلم گرمه و با آب داغ حموم ميكنم، آيا با تغيير سبك زندگي امكان بارداري طبيعي هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      داروها اثري ندارد ولي تغيير روش زندگي خيلي موثر است

  • تصویر کاربر یاحسین دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    سلام من ۵ سال ازدواج کردم هنوز بچه دار نشده ام رفتم ازمایش دادم اسپرم صفر بود بعد رفتم دکتر گفت واریکوسل داری دو طرفه عمل کردم بعد ۳ سال بازم اسپرم صفر هست.بیوپسی هم‌انجام دادم چیزی نبود.جواب آزمایش هارو هم براتون میفرستم.آیا ببنید دکتر امیدی هست خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      به مركز باروري مراجعه كنيد شايد با روش ميكروتسه شانسي داشته باشيد

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    با سلام وعرض ادب خدمت جناب دکتر. بنده یه پسر 32 ساله هستم و میخام دیگه فرزندی نداشته باشم. بجز روش عقیم سازی وازکتومی آیا قرص و دارویی وجود دارد برای کاهش اسپرم ها و ایجاد ناباروری دائمی؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      خير روش دارويي وجود ندارد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر