4 عکس از انواع سنگ کلیه

فهرست مطالب

سنگ های سیستم دستگاه ادراری یا همان سنگ کلیه زمانی تشکیل می شوند که حجم ادرار کم شود و مواد تشکیل دهنده سنگ در ادرار افزایش یابد. خوردن مایعات کم و در نتیجه کاهش مایعات بدن شانس ابتلا به سنگ ها را افزایش می دهد.

1 نفر از 20 نفر در طول زندگی خود مبتلا به سنگ کلیه و یا سنگ های سیستم ادراری می شود. در بعضی شرایط پزشکی نظیر نقرس در فرد و بعضی داروها، شانس بیمار برای ابتلا به سنگ کلیه بالا می برد. سنگ کلیه اگر زود درمان شود، ضایعه ای به کلیه نمی رساند.

خوردن غذای کم نمک،پروتئین های حیوانی، کلسیم و اگزالات مانع از تشکیل سنگ کلیه می شود.

انواع سنگ کلیه:

  1. سنگهای اسیداوریکی : با کم خوردن پروتئین های حیوانی شانس ابتلا به سنگ اسید اوریکی کاهش می یابد.
  2. سنگ های فسفات کلسیم : کم خوردن نمک ، پروتئین، کلسیم باعث کاهش شانس سنگ سازی می شود.
  3. سنگ های اگزالات کلسیم : خوردن کمتر نمک، پروتئین؛ اگزالات باعث کاهش سنگ فوق می شود.

عکس کلیه :

عکس کلیه

سدیم در نمک و فلفل وجود دارد. نمک در سوپ، کنسرو، غذاهای بسته بندی شده و  FAST FOOD سبزیجات و گوشت وجود دارد.

شیوع و شانس سنگ کلیه در دنیا رو به افزایش است. تغییر در رژیم غذایی ممکن است، کلید اصلی در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه باشد. شیوع و شانس این سنگ ها از سال 1964 تا 1972 دو برابر شده است. با سن، نژاد شیوع و شانس ابتلا به سنگ کلیه تفاوت می کند. سن شیوع سنگ های کلیه 30-50 سالگی می باشد. تشکیل سنگ به فاکتورهای محیطی و ژنتیکی ارتباط دارد.

عکس رادیوگرافی سنگ کلیه

فاکتورهای محیطی شامل رژیم غذایی، آب و هوا هستند. غذاهای ذرت دار شانس ابتلا به سنگ کلیه  را بالا می برد. افزایش درجه حرارت محیط باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. شیوع سنگ کلیه را در سربازان آمریکایی که به هنگام جنگ کویت اعزام شده بودند گزارش کرده اند.

افزایش سنگ در سنین بالا کاهش می یابد. دیابت، چاقی، فشار خون، نارسایی مزمن کلیه و بیماری های قلبی عوامل مساعد کننده هستند. سنگ کلیه بر حسب اندازه، محل، مشخصات رادیولوژیکی، علت و اتیولوژی، ترکیب سنگ و شانس عود و برگشت سنگ تقسیم بندی می شوند.

اندازه سنگ ها به ترتیب 5 میلی متر، 5 تا 10 میلی متر، 10 تا 20 میلی متر و بیشتر از 20 میلی متر طبقه بندی می شوند. طول میزراه (حالب) بر حسب قد افراد تفاوت دارد، ولی در مورد 25 سانتی متر اتفاق نظر وجود دارد.

 وقتی سنگ در کلیه تشکیل شد، 90 درصد امکان دفع آن  از میزراه(حالب) وجود دارد. در هنگام دفع سنگ از حالب، درد شدید پهلو (کولیک کلیوی) ایجاد می شود، که تنها راه تسکین درد تزریق مورفین می باشد.

عکس از انواع سنگ کلیه:

در این قسمت تصویر انواع سنگ کلیه را مشاهده خواهید کرد:

سنگ‌های اسید اوریکی:

سنگ‌های اسید اوریکی

سنگ‌های کلسیمی:

سنگ‌های کلسیمی

سنگ استروویت:

سنگ استروویت

سنگ سیستئین:

سنگ سیستئین

مشخصات سنگ کلیه با عکس رادیوگرافی:

با گرفتن عکس ساده شکم، سنگ یا درد کلیه، میزراه، مثانه و گاهی در مجرای ادرار دیده می شود. بر حسب مواد تشکیل دهنده سنگ، ممکن است سنگ در عکس به خوبی یا اصلا دیده نشود.

سنگ هایی که در عکس ها دیده می شوند

  • سنگ های اوگزالات کلسیم دهیدرات
  • کلسیم فسفات
  • کلسیم اوگزالات منو هیدرات

سنگ هایی که بطور ضعیف در عکس دیده می شوند

  • مگنزیم- آمونیوم- فسفات
  • آپتات
  • سیستین

سنگ هایی که در عکس دیده نمی شوند

  • سنگ های اسید اوریک
  • اورات آمونیوم
  • گزانتین
  • سنگ های ایجاد شده بعلت بعضی داروها

علت و عوامل ایجادکننده سنگ کلیه:

  • عفونت
  • عوامل غیرعفونی
  • اختلالات ژنتیک
  • بعضی داروها
بهترین داروی پروستات و تکرر ادرار
  • بیماری های هیپرپاراتیروئیدیسم، نفروکلسیوز، بیماریهای گوارشی(کرون،سوء تغذیه،برداشتن قسمتی از روده و هیپراوگزالوریا
  • تنگی محل اتصال حالب به لگنچه (حفره ای در کلیه که ادرار در آن جمع می شود)
  • تنگی حالب
  • برگشت ادرار به کلیه ها
  • کلیه های نعل اسبی
  • اسیدوز کلیوی

سنگ هایی که در زمینه اختلال ژنتیک بوجود می آیند، سیستین و گزانتین می باشند. سنگ های عفونی مثل سنگ آمونیوم اورات و غیرعفونی مثل اوگزالات کلسیم هستند. جنبه های متابولیک در تشکیل سنگ های سیستم دستگاه ادراری (سنگ کلیه) بسیار با اهمیت می باشد.

چه کسانی در معرض و شانس ابتلا به سنگ کلیه هستند؟

وضعیت شانس و ریسک تشکیل سنگ کلیه موضوع مهمی است، چون احتمال عود و رشد سنگ وجود دارد و درمان داروئی لازم الاجرا می باشد. 50 درصد افراد مستعد سنگ سازی یک بار در طول عمر خود مبتلا به عود سنگ می شوند. بیماری عود سنگسیستم ادراری(سنگ کلیه)در بیش از 10 درصد بیماران مشاهده می شود. بچه ها و افراد جوانی که دچار سنگ سیستم ادراری می شوند، درمعرض شانس ابتلا به عود سنگ می باشند. سنگ هایی که در زمینه عفونت مثل سنگ های اسید اوریکی و سنگ های ارثی بوجود می آیند؛ شانس عود درآنها بالا می باشد.

تشخیص سنگ کلیه

بیمارانی که مبتلا به سنگ های ادراری هستند، ممکن است به علت درد پهلو (کولیک کلیوی)، تهوع، استفراع و گاهی اوقات تب مراجعه کنند و ممکن است بدون هیچگونه علامتی باشند. برای تشخیص بیماری، بررسی استاندارد و قابل قبول، گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار الزامی باشد. تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس امکان پذیر می باشد. چنانچه سونوگرافی در دسترس باشد، باید به عنوان اولین قدم تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد. اگر درد تسکین یابد، ارزیابی های تصویری نباید به تاخیر افتد.

سونوگرافی در حدود 85 تا 100 درصد دقیق می باشد. عکس ساده 70 تا80 درصد اختصاصی می باشد. سی تی اسکن بدون تزریق برای تشخیص وجود سنگ استاندارد بوده و جایگزین عکس رنگی تزریقی شده. اگر سی تی اسکن بدون تزریق ، سنگ نشان نداد، باید به فکر علت دیگری برای درد بیمار شد و علت آن بررسی شود. سی تی اسکن در مقایسه با عکس رنگی 100 درصد دقیق تر می باشد.

سی تی اسکن با ماده حاجب سنگ های بزرگتر از 3 میلی لیتر را 100 درصد تشخیص می دهد.

تجزیه و آنالیز سنگ در تمام بیماران باید انجام شود.

درد پهلو به علت وجود سنگ کلیه

تجزیه سنگ برای بار دوم در موارد ذیل انجام می شود:

  • عود سنگ در حالیکه بیمار تحت درمان برای پیشگیری می باشد
  • عود سریع و زودرس بعد از درمان و از بین بردن سنگ سیستم دستگاه ادراری
  • عود سنگ سیستم ادراری بعد از یک مدت طولانی

درمان درد پهلو در بیماران مبتلا به سنگ ادراری:

تسکین درد، اولین قدم درمانی در بیماران مبتلا به درد پهلو می باشد. داروهای ضد درد و التهاب(NSAIDS) در بیماران با درد پهلو موثر می باشد. این دسته داروها دارای اثر ضد درد بهتری نسبت به مواد مخدر می باشند، در کوتاه مدت بیماری که این داروها را استفاده می کند، نیازی به استفاده از داروی دیگری نخواهد داشت. برای سنگ هایی که در میزراه (حالب) هستند و انتظار می رود که خود به خود دفع شوند، شیاف یا قرص NSAID مثل (دیکلوفناک) ممکن است التهاب را کاهش داده و مانع از عود شود.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی متخصص اورولوژی در تهران

دکتر هوشنگ قوامی

اینجانب دکتر هوشنگ قوامی بورد تخصصی جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری مردان را در سال 63 اخذ نموده ام و پس از گذراندن امتحان تخصصی و گرفتن  دانشنامه از دانشگاه اصفهان شروع به کار کردم.

  • تصویر کاربر احمد جمعه ۲۷ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 390 مشاهده پرسش
    سلام دکتر با توجه به تصویر ایا آلت تناسلی من نیاز به عمل دارد؟ ایا مشکل دخول پیدا میکنم دراینده؟
    23 سال و مجرد هستم
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      مشكلي نداريد

  • تصویر کاربر آدریان جمعه ۲۷ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 522 مشاهده پرسش
    با سلام خانم بنده 40 سالشه یک هفته پیش خون ابه در ادرارش بود بعد یک روز خوب شد مجددا بعد 5 روز امروز از صبح هنگام ادرار خون ابه تیره رنگ نوشابه ای رنگ داره اما از بعد از ظهر مجددا خوب شده وقتی خوب بود ازمایش ادرار دادیم گفتن عفونت داره اما باید نمونه خونیشو میاوردید هیچ گونه دردی در هیچ قسمت بدن نداره سوزش ادرار هم ندارن درد لگن هم ندارن و دچار کمبود وزن و خستگی و تب هم نیست میفرمایید چکار کنیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      سيستوسكوپي شوند

  • تصویر کاربر مونا یکشنبه ۱۵ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    با سلام من سه سال پیش یک سنگ ده میلی متری در کلیه چپ داشتم که رفتم سنگ شکن کردم و یک لوله هم داخل لوله ادراری گذاشتن که بعد از چهار روز موقع ادرار کردن آومد بیرون وقتی از دکتر سوال کردم گفت اشکال نداره معمولا این لوله بیرون میاد آون قرار بود یکماه داخل لوله ادراری باشه ، از اون موقع تا الان هر وقت سونو دادم گفتن که هیدرونفروز خفیف کلیه چپ داری ،امروز هم که سونو دادم گفتن لگنچه نمای اکسترورنال در سمت چپ دارد این یعنی چی ؟چرا بعد از سه سال هنوز کلیه چپم هیدرونفروز است ؟ در ضمن زیر شکم طرف چپ یکسره درد میکنه آیا ممکنه موقع سنگ شکن چیزی توی لوله ادراری مونده باشه ؟لطفا کمکم کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۵ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      هيدرونفروز مهم نيست و چيزي از لوله در لوله كليه نمانده

  • تصویر کاربر sali شنبه ۱۴ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    بنده بابت سوزش سر آلت هنگام ادرار چند سال پیش نزد دکتر رفتم گفتن التهاب پروستات.بیشتر مواقع حس میکنم ادرارم کامل تخلیه نمیشه .بعضی مواقع بعد مدتی مجدد نیاز به دستشویی پیدا میکنم.جدیدنا صبح زود یا شب نیاز به دستشویی پیدا میکنم.لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۴ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين كنيد

  • تصویر کاربر * شنبه ۱۴ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیرببخشیدمن یه هفته اس سوزش شدیدوتکررادراردارم وقتی دستشویی میرم دردشدیدی احساس میکنم ومثانه ام کامل تخلیه نمیشه حتی چندبارچندقطره خون کمرنگ بعدازادرارازم خارج شدکه خیلی دردکشیدم ترشحاتم خیلی زیاده قرص فنازوپیریدین یکم سوزشموکم میکنه امابازم دوباره شروع میشه میشه بگین بایدچیکارکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۴ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      قرص را ادامه دهيد ،،،. روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد و روزي يك عدد قرص وزيكر ميل كنيد

  • تصویر کاربر رضا جمعه ۲۰ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام .آقای دکتر من ی دفعه متوجه شدم که یه لکه روی بیضه هام افتاده دقیق وسط بیضه ها تا پایین بیضه ها ب شکل خط .بعد سوال دیگه ای هم ک دارم یه بیست روزی هس که دوبار پیش اومد برام اول این که بعد از ارضا شدن .ی مایع سفید بی رنگ تا ی دوروز همراه ادرار میومد درد هم تو بیضه هام داشتم و ی کم سوزش تکرر ادرار هم داشتم بعد قطع شد تا دوباره بهم دست داد چه کاری باید انجام بدم تکرر و دارم معمولا .۲۴ سالمه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۵ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      براي جوش ها به متخصص پوست مراجعه كنيد و روزي يك عدد قرص وزيكر براي تكرر ادرار ميل كنيد دو هفته

    2. تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۵ دی ۹۸( 6 سال پیش)
      جوش نیست یه لکه ی سفید رنگه .سوزش ادرار هم دارم.اوایل ک پیش اومد برام اردارم یه بویی شبیه به اسپرم داشت ولی الان نداره و سوزش هم بعضی مواقع هست و بعضی مواقع هم نه.
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۶ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      همان خط سفيد بايد توسط متخصص پوست ديده شود

    4. تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۷ دی ۹۸( 6 سال پیش)
      خط سفیده مهم نیست واسم .این تکرر و درد کشاله ران سمت چپم اذیتم میکنه ی درد پخشتو سمت چپم.تکرر هم شبا بیشتر اذیتم میکنه
    5. تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۷ دی ۹۸( 6 سال پیش)
      اون رنگ بیضه اصلا مهم نیست واسم .تکررو درد تو بیضه چپم ک درد تو ی نقطه نیست پخشه سمت چپم تا کشاله رانم .تکرر هم اذیتم میکنه طوری ک حس میکنم ادرار دارم ولی خالی نمیشه ادرارم
    6. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      روزي دو بار هر بار هر بار ١٥دقيقه در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين استعمال كنيد ذه روز ،،،،.  قرص فنازوپيريدين هر ٨ يك عدد ميل شود دكه روز

    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۱۴ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 655 مشاهده پرسش
    سلام و وقتتون به خیر
    اقای دکتر من مردی ۴۵ ساله هستم که مشکل واریکوسل از سالها قبل داشتم و بهبود پیدا کرده و مشکل خاصی برام ایجاد نکرده اما در اخرین نزدیکیم همین هفته، بعد انزال همراه منی خون از مجاری ادراری مشاهده کردم و خیلی زیاد بود و نکرانم کرده
    الانم سوزش دارم
    لطفا راهنمایی بفرمایید چه اقدامی انجام بدم؟
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۴ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      خون در مني درمان ندارد خود به خود خوب مي شويد

  • تصویر کاربر مرتضی جمعه ۱۳ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 566 مشاهده پرسش
    با سلام
    پسرم پنج سال ونیم دارد دوهفته ای هست ک تکرر ادرار داره..بالای بیست مرتبه .. آزمایش ادرار وکشت ادرار انجام دادیم مشکلی نداشته..وقتی ب حمام میرود روز بعد از حمام تکرر ادرار بیشتری دارد..شبها بیشتر اوقات در خواب لگد میزند وخیلی با پاهایش بازی میکنه.. دکتر متخصص اطفال این داروها داده..باکلوفن.. ریسپریدون۱ وتولرین..هرکدام نصف یا یک چهارم.. لطفا راهنمایی کنید. خیلی نگرانیم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۳ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      سونوگرافي كليه ها و مثانه پر و خالي انجام شود

  • تصویر کاربر زینب جمعه ۱۳ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    سلام من 43سالمه 3 بچه دارم خیلی موقع سوزش ادرار دارم سونو سالم بوده دو هفته خیلی سوزش دارم قبل ادرار وبهد ادرار سوزش دارم جواب آزمایش عفونت نداشتم قبلاً با خود زدن آب زیاد خوب میشد اما الان لطفا مرا راهنمایی کنیید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۳ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      سيتولوژي ادرار داده شود

  • تصویر کاربر سهراب جمعه ۱۳ دی ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    ۳۸ ساله هستم تقریبا ۵ ماه پیش برای استخدام برای خارج از کشور تست کامل سونوگرافی از کل شکم داشتمتو ایران هیچ مشکلی نداشتم حتی آزمایشات کامل خون و ادرار. بعد از ۲ روز و رسیدن به کشور مقصد مجدد تست انجام شد که همه تستها سالم فقط تو سونوگرافی هیدرونفروز کلیه سمت راست اعلام شد که باید برمیگشتم درمان میشدم مجدد مراجعه کردم دکتر سونوگرافی کردن هیچ چیزی نبود ! گفتن اشتباه تشخیص دادن با اصرار من برای بررسی بیشتر تست IVP تزریقی انجام دادن که جواب همه چی نرمال بود. از این موارد ۳ ماه میگذره سوزش ادرار و درد خفیف سمت راست داشتم رفتم دکتر آزمایش کشت ادرار نوشتن که سالم بود ماینه ی بالینی مجاری رو کردن گفتن کمی التهاب دارم گفتن مایعات بخور عصبی هستش اصرار به سونوگرافی کردم گفتند نیاز نیست سوزشم بهتر شده بود که لان باز شروع شده کمی سوزش سمت راست شکمم و هر از گاهی درد کم سمت راستم دارم خیلی استرس دارم اینجا هم دسترسی به دکتر ندارم ممنون میشم راهنمایی کنین چند روز آینده تست دارم خیلی استرس دارم در ضمن خیلی وسواس فکری بیماری دارم همش تو اینترنتها دنبال مشکلات بیماریم متاسفانه.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۳ دی ۹۸( 6 سال پیش)

      شما تمام أزمايشات را انجام داده ايد مشكلي نداريد نگران نباشيد

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدرم قند و بیماری قلبی دارد یکدفعه سرگیچه و سردرد گرفت بردیم ازمایش اوره 80 بود بیمارستان خواباندیم اومد رزو 57 و سنو گرفتیم نوشته کلیه چپ 3 تا کیست کوچک داره و پروستات داره دکترش مرخصش کرده گفته بیا مطب ایا درمانش طول میکشه دارو یی هست که خوبش کنه نگرانش هستیم راهنمایی کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 9 سال پیش)
      باید از بیمار شرح حال گرفته شود و مورد معاینه بالینی قرار گیرد و سپس درمان داروئی یا جراحی انجام شود ولی کیست ها هیچگونه اهمیتی ندارند و مشکل پدر شما از پروستات است
  • تصویر کاربر سامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 581 مشاهده پرسش
    سلام کلیه سمت چپ من پر از سنگ شده و میخواستم بدونم آیا امکان تشخیص این هست که با تحقیق روی سنگ امکان فهمیدن این هست که یک شخص چند سال میشود که سنگ کلیه دارد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
      با سلام و تشکر تجزیه سنگ فقط برای درمان موثر است و برای موارد دیگر مثل مورد شما بی تاثیر است
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط
درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

رنال کولیک

درمان اورژانسی رنال کولیک

درد کلیه بعد از دفع سنگ

علت درد کلیه بعد از دفع سنگ چیست؟