4 عکس از انواع سنگ کلیه

فهرست مطالب

سنگ های سیستم دستگاه ادراری یا همان سنگ کلیه زمانی تشکیل می شوند که حجم ادرار کم شود و مواد تشکیل دهنده سنگ در ادرار افزایش یابد. خوردن مایعات کم و در نتیجه کاهش مایعات بدن شانس ابتلا به سنگ ها را افزایش می دهد.

1 نفر از 20 نفر در طول زندگی خود مبتلا به سنگ کلیه و یا سنگ های سیستم ادراری می شود. در بعضی شرایط پزشکی نظیر نقرس در فرد و بعضی داروها، شانس بیمار برای ابتلا به سنگ کلیه بالا می برد. سنگ کلیه اگر زود درمان شود، ضایعه ای به کلیه نمی رساند.

خوردن غذای کم نمک،پروتئین های حیوانی، کلسیم و اگزالات مانع از تشکیل سنگ کلیه می شود.

انواع سنگ کلیه:

  1. سنگهای اسیداوریکی : با کم خوردن پروتئین های حیوانی شانس ابتلا به سنگ اسید اوریکی کاهش می یابد.
  2. سنگ های فسفات کلسیم : کم خوردن نمک ، پروتئین، کلسیم باعث کاهش شانس سنگ سازی می شود.
  3. سنگ های اگزالات کلسیم : خوردن کمتر نمک، پروتئین؛ اگزالات باعث کاهش سنگ فوق می شود.

عکس کلیه :

عکس کلیه

سدیم در نمک و فلفل وجود دارد. نمک در سوپ، کنسرو، غذاهای بسته بندی شده و  FAST FOOD سبزیجات و گوشت وجود دارد.

شیوع و شانس سنگ کلیه در دنیا رو به افزایش است. تغییر در رژیم غذایی ممکن است، کلید اصلی در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه باشد. شیوع و شانس این سنگ ها از سال 1964 تا 1972 دو برابر شده است. با سن، نژاد شیوع و شانس ابتلا به سنگ کلیه تفاوت می کند. سن شیوع سنگ های کلیه 30-50 سالگی می باشد. تشکیل سنگ به فاکتورهای محیطی و ژنتیکی ارتباط دارد.

عکس رادیوگرافی سنگ کلیه

فاکتورهای محیطی شامل رژیم غذایی، آب و هوا هستند. غذاهای ذرت دار شانس ابتلا به سنگ کلیه  را بالا می برد. افزایش درجه حرارت محیط باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. شیوع سنگ کلیه را در سربازان آمریکایی که به هنگام جنگ کویت اعزام شده بودند گزارش کرده اند.

افزایش سنگ در سنین بالا کاهش می یابد. دیابت، چاقی، فشار خون، نارسایی مزمن کلیه و بیماری های قلبی عوامل مساعد کننده هستند. سنگ کلیه بر حسب اندازه، محل، مشخصات رادیولوژیکی، علت و اتیولوژی، ترکیب سنگ و شانس عود و برگشت سنگ تقسیم بندی می شوند.

اندازه سنگ ها به ترتیب 5 میلی متر، 5 تا 10 میلی متر، 10 تا 20 میلی متر و بیشتر از 20 میلی متر طبقه بندی می شوند. طول میزراه (حالب) بر حسب قد افراد تفاوت دارد، ولی در مورد 25 سانتی متر اتفاق نظر وجود دارد.

 وقتی سنگ در کلیه تشکیل شد، 90 درصد امکان دفع آن  از میزراه(حالب) وجود دارد. در هنگام دفع سنگ از حالب، درد شدید پهلو (کولیک کلیوی) ایجاد می شود، که تنها راه تسکین درد تزریق مورفین می باشد.

عکس از انواع سنگ کلیه:

در این قسمت تصویر انواع سنگ کلیه را مشاهده خواهید کرد:

سنگ‌های اسید اوریکی:

سنگ‌های اسید اوریکی

سنگ‌های کلسیمی:

سنگ‌های کلسیمی

سنگ استروویت:

سنگ استروویت

سنگ سیستئین:

سنگ سیستئین

مشخصات سنگ کلیه با عکس رادیوگرافی:

با گرفتن عکس ساده شکم، سنگ یا درد کلیه، میزراه، مثانه و گاهی در مجرای ادرار دیده می شود. بر حسب مواد تشکیل دهنده سنگ، ممکن است سنگ در عکس به خوبی یا اصلا دیده نشود.

سنگ هایی که در عکس ها دیده می شوند

  • سنگ های اوگزالات کلسیم دهیدرات
  • کلسیم فسفات
  • کلسیم اوگزالات منو هیدرات

سنگ هایی که بطور ضعیف در عکس دیده می شوند

  • مگنزیم- آمونیوم- فسفات
  • آپتات
  • سیستین

سنگ هایی که در عکس دیده نمی شوند

  • سنگ های اسید اوریک
  • اورات آمونیوم
  • گزانتین
  • سنگ های ایجاد شده بعلت بعضی داروها

علت و عوامل ایجادکننده سنگ کلیه:

  • عفونت
  • عوامل غیرعفونی
  • اختلالات ژنتیک
  • بعضی داروها
بهترین داروی پروستات و تکرر ادرار
  • بیماری های هیپرپاراتیروئیدیسم، نفروکلسیوز، بیماریهای گوارشی(کرون،سوء تغذیه،برداشتن قسمتی از روده و هیپراوگزالوریا
  • تنگی محل اتصال حالب به لگنچه (حفره ای در کلیه که ادرار در آن جمع می شود)
  • تنگی حالب
  • برگشت ادرار به کلیه ها
  • کلیه های نعل اسبی
  • اسیدوز کلیوی

سنگ هایی که در زمینه اختلال ژنتیک بوجود می آیند، سیستین و گزانتین می باشند. سنگ های عفونی مثل سنگ آمونیوم اورات و غیرعفونی مثل اوگزالات کلسیم هستند. جنبه های متابولیک در تشکیل سنگ های سیستم دستگاه ادراری (سنگ کلیه) بسیار با اهمیت می باشد.

چه کسانی در معرض و شانس ابتلا به سنگ کلیه هستند؟

وضعیت شانس و ریسک تشکیل سنگ کلیه موضوع مهمی است، چون احتمال عود و رشد سنگ وجود دارد و درمان داروئی لازم الاجرا می باشد. 50 درصد افراد مستعد سنگ سازی یک بار در طول عمر خود مبتلا به عود سنگ می شوند. بیماری عود سنگسیستم ادراری(سنگ کلیه)در بیش از 10 درصد بیماران مشاهده می شود. بچه ها و افراد جوانی که دچار سنگ سیستم ادراری می شوند، درمعرض شانس ابتلا به عود سنگ می باشند. سنگ هایی که در زمینه عفونت مثل سنگ های اسید اوریکی و سنگ های ارثی بوجود می آیند؛ شانس عود درآنها بالا می باشد.

تشخیص سنگ کلیه

بیمارانی که مبتلا به سنگ های ادراری هستند، ممکن است به علت درد پهلو (کولیک کلیوی)، تهوع، استفراع و گاهی اوقات تب مراجعه کنند و ممکن است بدون هیچگونه علامتی باشند. برای تشخیص بیماری، بررسی استاندارد و قابل قبول، گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار الزامی باشد. تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس امکان پذیر می باشد. چنانچه سونوگرافی در دسترس باشد، باید به عنوان اولین قدم تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد. اگر درد تسکین یابد، ارزیابی های تصویری نباید به تاخیر افتد.

سونوگرافی در حدود 85 تا 100 درصد دقیق می باشد. عکس ساده 70 تا80 درصد اختصاصی می باشد. سی تی اسکن بدون تزریق برای تشخیص وجود سنگ استاندارد بوده و جایگزین عکس رنگی تزریقی شده. اگر سی تی اسکن بدون تزریق ، سنگ نشان نداد، باید به فکر علت دیگری برای درد بیمار شد و علت آن بررسی شود. سی تی اسکن در مقایسه با عکس رنگی 100 درصد دقیق تر می باشد.

سی تی اسکن با ماده حاجب سنگ های بزرگتر از 3 میلی لیتر را 100 درصد تشخیص می دهد.

تجزیه و آنالیز سنگ در تمام بیماران باید انجام شود.

درد پهلو به علت وجود سنگ کلیه

تجزیه سنگ برای بار دوم در موارد ذیل انجام می شود:

  • عود سنگ در حالیکه بیمار تحت درمان برای پیشگیری می باشد
  • عود سریع و زودرس بعد از درمان و از بین بردن سنگ سیستم دستگاه ادراری
  • عود سنگ سیستم ادراری بعد از یک مدت طولانی

درمان درد پهلو در بیماران مبتلا به سنگ ادراری:

تسکین درد، اولین قدم درمانی در بیماران مبتلا به درد پهلو می باشد. داروهای ضد درد و التهاب(NSAIDS) در بیماران با درد پهلو موثر می باشد. این دسته داروها دارای اثر ضد درد بهتری نسبت به مواد مخدر می باشند، در کوتاه مدت بیماری که این داروها را استفاده می کند، نیازی به استفاده از داروی دیگری نخواهد داشت. برای سنگ هایی که در میزراه (حالب) هستند و انتظار می رود که خود به خود دفع شوند، شیاف یا قرص NSAID مثل (دیکلوفناک) ممکن است التهاب را کاهش داده و مانع از عود شود.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی متخصص اورولوژی در تهران

دکتر هوشنگ قوامی

اینجانب دکتر هوشنگ قوامی بورد تخصصی جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری مردان را در سال 63 اخذ نموده ام و پس از گذراندن امتحان تخصصی و گرفتن  دانشنامه از دانشگاه اصفهان شروع به کار کردم.

  • تصویر کاربر فاضل پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    با سلام من اسید اوره خونم بالا هستش و سونوگرافی هم مشکلی نداشتم قرص هالوپرینول 100 و ویسول 5 مصرف میکنم و هنوز بی اختیاری ادرار دارم مشکل چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      قرص ويسول ده ميلي گرم ميل كنيد و بايد سيستوسكوپي شويد

  • تصویر کاربر نسیم پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 720 مشاهده پرسش
    من به ام اس مبتلا هستم،از وقتی قرص دپاکین را می‌خورم(حدود ۱۰ روز)البته از ۴روز آخرعدم کنترل ادرارم،دستشویی خورد خورد شروع شده آیا میتواند به خاطر قرص دپاکین باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      خير مربوط به دپاكين نيست احتمالا مربوط به التهاب پروستات است روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ميل كنيد

  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۷ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 377 مشاهده پرسش
    سلام
    پسر من ۱۱ سالشه و با قد ۱/۵۷و وزن ۶۶کیلو اضافه وزن داره ولی با اینکه قدش بلنده ولی احساس میکنم الت تناسلیش کوچک هست و من رو نگران کرده ایا راه پزشکی داره که انجام بدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۷ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      خير راهي ندارد ولي بهتر است توسط اورولوژيست ويزيت شوند

  • تصویر کاربر صادق پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 417 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید من یه چن مدتی دچار عدم نعوظ شدم اونم دایمی نیس هرزگاهی یا قبل نزدیکی عدم نعوظ دارم یا درحین نزدیکی دچار شل شدن میشه من ۵سالکی هم عمل واری کوسل انجام دادم ممنون میشم راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      يك ساعت قبل از رابطه يك عدد قرص تاداگرا٢٠ ميل كنيد يك ماه

  • تصویر کاربر اریا سه شنبه ۷ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    باعرض ادب واحترام جناب دکتر من نمیتونم نعوظ رو نگهدارم و به نغوظ کامل نمیرسم خیلی شل هستش از قرص های گیاهی استفاده کردوم ولی دچار سردرد ها زیاد میشم وبا این حال باز هم نمیتونم نگه دارم ومیافته خواهش مندم راهنمایی بفرماید در ضمن 52 ساله هستم ممنونم از قرص سیالس هم استفاده کردم ولی تاسیری نداشته
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۷ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      بايد از أمپول تزريقي پاپاورين داخل ألت استفاده كنيد به اورولوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر Saeed دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 530 مشاهده پرسش
    سلام. انحراف آلت دارم. میخواستم بدونم دلیلش چیه؟ نیاز به عمل داره؟ بعد از عمل 100درصد بهبودی کامل وجود داره یا نه ممکنه باز مشکلی وجود بیاد؟ اگه نیاز به عمل نداره برای رابطه مشکلی ایجاد نمیشه؟ امکان شکستگی وجود نداره؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      نياز به عمل نيست مشكلي در رابطه بوجود نمي أيد

  • تصویر کاربر ن دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید آقای دکتر جواب آزمایش وقتی کلپروتکتین 348 باشد باشد یعنی چی التهاب روده هست فقط یا چیز دیگر دکتر گفتن باید کلونوسکوپی کنن سن پدرم 60 سال است می خواستم ببینم خدای نکرده بیماری خطرناکی نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      من متخصص كليه و مجاري ادرار هستم

  • تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 3437 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.روزتون بخیر.جناب دکتر ساکن تهران نیستم و خدمت شما رسیدن برایم سخت است. لطفا راهنمایی کنید.
    مدت 8 ماه هست,در آلت خود, پایین تر از سر آلت, (تقریبا وسط آلت تناسلیم) متوجه یک توده به اندازه یک عدس شدم.
    این توده مقدار کمی تکان میخورد به اطراف, زمانی که با انگشت فشارش میدم ,و بعد از اینکه انگشت رو برمیدارم به محل خودش برمیگردد.(مقدار حدودا 4-5 میلیمتر جا به جا میشود به اطراف )
    مثل یک ساچمه گرد هست .و زمانی که الت در حالت نعوظ نیست و شل هست پوست التم, میتونم با دو انگشتم این توده گرد رو کمی به سمت بالا بکشم همراه با پوست الت.(جوری که انگار زیر انگشتام میاد)
    تو این 8 ماه بزرگتر نشده. وبعضی مواقع بعد از رابطه یا اگر فشارش بهش وارد بشه خیلی خیلی درد کمی میگیره.
    این توده زمانی که آلت در حالت نعوظ هست کاملا مشخص است.وخیلی واضح تکان خوردنش مشاهده میشود. ولی زمان عادی فقط اون ناحیه کمی باد کرده هست اندازه عدس . و جنسشم مثل یک ساچمه لاستیکی تقریبا سفت هست.
    روی پوست این ناحیه هم هیچ چیزی وجود ندارد از قیبل زخم ,جوش و ... .
    و جناب دکتر من تقریبا مثل همین رو از بچگی روی ساعد دستم و روی زانو و ساق پاهم داشتم.
    اقای دکتر چیز خطرناکی هستش ؟ خیلی نگرانم.
    1. تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      اقای دکتر این عکس هم از این غده هست در حالت غیر نعوظ آلت. اندازه یک عدس هست تقریبا یا کمی کوچکتر
    2. تصویر کاربر عباس دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      اقای دکتر امروز از الت سونوگرافی کردم. عکس سونو رو هم براتون پیوست میکنم. لطفا راهنمایی کنید
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۷ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      غده چربي مي باشد با عمل جراحي خارج شود

    4. تصویر کاربر عباس چهارشنبه ۸ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      اقای دکتر عمل جراحی ضروری هستش ؟ یا فقط جنبه زیبایی داره؟
      اگر جراحی نکنم و خارجش نکنم مشکلی ایجاد میکنه ؟ لطفا راهنمایی کنید
    5. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      اگر عمل نكنيد مشكلي پيش نمي أيد

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر صياد سه شنبه ۷ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام
    من مدت ٢سال هست كه مشكل نعوظ پيدا كردم ومني هم ازمن خارج نميشود البته بيماري ديابت هم دارم انسولين استفاده ميكنم ممنون ميشم راهنمايي كنيد چون دارم توي زندگي به مشكل بر ميخورم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۷ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      عدم خروج مني به علت ديابت است كه درماني ندارد ،. يك ساعت قبل از رابطه يك عدد قرص تاداگرا٢٠ ميل كنيد يك ماه

  • تصویر کاربر عرفان یکشنبه ۵ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید
    پدر من ۷۲ سالش هست، از نظر بدنی و جسمی مشکلی نداره راحت پیاده میره میاد میشینه بلند میشه و کلا سرپا هست ولی الان نزدیک به یکسال هست که بی اختیاری ادراری داره، یه مدت پرخاشگر بود مجبود شدم ببرمش روانپزشک، ایشون هم برای تعادل خواب پدرم داروهای خواب آور و ضدافسردگی نسخه کرد، دقیقا بعد از همون روزهای اولیه بی اختیاری پدرم شروع شد، شما میگید برای درمان پدرم چیکار کنم، خیلی داریم زجز میکشیم خداوکیل
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۵ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)

      سونوگرافي مثانه پر و خالي گرفته شود ممكن است از بزرگي پروستات باشد و نوار مثانه هم گرفته شود

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 531 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدرم قند و بیماری قلبی دارد یکدفعه سرگیچه و سردرد گرفت بردیم ازمایش اوره 80 بود بیمارستان خواباندیم اومد رزو 57 و سنو گرفتیم نوشته کلیه چپ 3 تا کیست کوچک داره و پروستات داره دکترش مرخصش کرده گفته بیا مطب ایا درمانش طول میکشه دارو یی هست که خوبش کنه نگرانش هستیم راهنمایی کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      باید از بیمار شرح حال گرفته شود و مورد معاینه بالینی قرار گیرد و سپس درمان داروئی یا جراحی انجام شود ولی کیست ها هیچگونه اهمیتی ندارند و مشکل پدر شما از پروستات است
  • تصویر کاربر سامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 576 مشاهده پرسش
    سلام کلیه سمت چپ من پر از سنگ شده و میخواستم بدونم آیا امکان تشخیص این هست که با تحقیق روی سنگ امکان فهمیدن این هست که یک شخص چند سال میشود که سنگ کلیه دارد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
      با سلام و تشکر تجزیه سنگ فقط برای درمان موثر است و برای موارد دیگر مثل مورد شما بی تاثیر است
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط
درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

رنال کولیک

درمان اورژانسی رنال کولیک

درد کلیه بعد از دفع سنگ

علت درد کلیه بعد از دفع سنگ چیست؟