علائم عفونت مثانه چیست؟

عفونت مثانه، التهاب ناگهانی مثانه است که بیشتر اوقات علت آن عفونی و میکروبی می‌باشد. درمان عفونت مثانه چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است.


عفونت مثانه چیست؟

عفونت ادراری (uti) تلقی می‌گردد. عارضه بعضی داروها یا عکس‌العمل به بعضی داروها می‌تواند علت آن باشد. عفونت مثانه بیشتر به علت کوتاه بودن مجرا در خانم‌ها اتفاق می‌افتد. میکروبی که به طور شایع باعث این بیماری می‌شود، اشرشیا کلی (Ecoli) نام دارد.

درمان این بیماری چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است. در مواقعی که التهاب یا سیستیت مثانه بدون دخالت میکروب به وجود می‌آید، تصمیم‌گیری درمان بر اساس علت‌های زمینه‌ای در بیمار صورت می گیرد. علائم عفونت مثانه به طور ناگهانی ظاهر می‌شود و معمولا ناراحت کننده و آزاردهنده است.

علائم عفونت مثانه

  • تمایل به تخلیه ادرار با عجله و سریع، حتی در زمانی که مثانه خالی از ادرار می‌باشد و به آن URGENCY می‌گویند.
  • احساس درد و سوزش ادرار تحت عنوان DYSURIA
  • ادرار بسیار بدبو
  • ادرار کدر
  • احساس یا فشار، پری مثانه، اسپاسم و درد در پشت و شکم
  • تب بسیار پایین (low grade fever)
  • وجود خون در ادرار

سیستم دستگاه ادراری شامل: کلیه‌ها، حالب‌‌‌ها، مثانه و مجرا می‌باشد.

نقش و وظیفه کلیه‌ها گرفتن مواد زائد خون و ورود آنها به داخل ادرار است، سپس ادرار از حالب‌ها وارد مثانه شده، وقتی ادرار در مثانه ذخیره شد و ذخیره ادرار به حدی رسید که فرد احساس ادرار کردن پیدا کرد، مغز دستور انقباض مثانه و خروج ادرار از مجرا را صادر می‌کند.

شایع ترین علت های عفونت مثانه

شایع‌ترین علت عفونت مثانه میکروب عفونی می‌باشد و باکتری ایجاد کننده آن اشرشیاکلی می‌باشد. وقتی میکروب یا باکتری از راه مجرا وارد مثانه شد، به جدار مثانه می‌چسبد و شروع به تکثیر نموده و تعداد آن زیاد می‌شود و این موجب التهاب بافت پوشاننده مثانه می‌شود و گاهی ممکن است عفونت مثانه کلیه را گرفتار کند. اگر چه شایع‌ترین و رایج‌ترین عفونت مثانه، عفونت‌ها می‌باشد، چندین فاکتور مساعدکننده عفونت مثانه باعث التهاب مثانه می‌شوند که شامل:

1- بعضی داروها مثل سنیکلوفسفاماید

3- اشعه درمانی لگن

4- استفاده طولانی مدت از سوند در مجرا

5- حساسیت به بعضی ترکیبات مثل ژل‌ها یا محلول‌ها در ناحیه تناسلی

6- عوارض بعضی بیماری‌های پزشکی مثل دیابت، سنگ‌های کلیه و بزرگی بزرگی پروستات.

هر زن در طول زندگی خود یکبار به این بیماری مبتلا می‌شود.

دلایل موثر در ایجاد عفونت مثانه

عوامل و ریسک فاکتورهای موثر در ایجاد عفونت مثانه شامل موارد ذیل می‌باشند. بنابراین این عوامل شانس ابتلا به این بیماری را زیادتر می‌کند.

  • فعالیت جنسی متعدد
  • عمل جراحی سیستم دستگاه ادراری
  • سوند فولی مجرا به مدت طولانی
  • حاملگی
  • دیابت
  • وضعیتی که سیستم دفاعی بدن را مختل کند نظیر HIV
  • استفاده از داروهای ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت طولانی
  • بزرگی پروستات
  • سنگ کلیه
  • اختلالات و ناهنجاری‌های مادرزادی موقع تولد
  • یائسگی، چون در یائسگی هورمون استروژن کاهش می‌یابد و باعث تغییراتی در سیستم دستگاه ادراری شده و مستعد به عفونت می‌شود.

درمان عفونت مثانه

تشخیص عفونت مثانه

پزشک در مورد علائم و شرایط پزشکی شما سوال می‌کند. شروع علائم عفونت مثانه باید دقیقا گفته شود و هر چیزی که باعث بدتر شدن آن شده باید به پزشک گفته شود. اگر چنانچه حامله هستید یا دارویی مصرف می‌کنید ذکر شود. آزمایشات لازم برای تشخیص، آزمایش کامل ادرار برای وجود خون در آزمایش و کشت ادرار برای تایید عفونت باید انجام شود.

برای بررسی التهاب مثانه و دیدن سطح مخاط مثانه سیستوسکوپی باید انجام شود. سونوگرافی به منظور وجود التهاب و یا عوامل دیگری در مثانه که  باعث عفونت مثانه شده باید صورت گیرد.

آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟

درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه استفاده و تجویز داروی ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت 3 تا 10 روز می‌باشد. معمولا 1 تا 3 روز بعد از مصرف دارو، علائم عفونت مثانه از بین می‌رود ولی باید دارو در تمام دوره 3 تا 10 روزه مصرف شود. باید اطمینان خاطر پیدا کرد که عفونت کاملا ریشه‌کن شده و عود نمی‌کند، لذا دو روز بعد از اتمام دارو، مجددا آزمایش کشت ادرار برای تایید از بین رفتن عفونت انجام شود.

برای برطرف کردن سوزش ادرار، استفاده از داروی فنازوپیریدین بلامانع می‌باشد که به مدت دو روز باید تجویز شود. برای راحت شدن از علائم این بیماری تا زمانی که دارو اثر خود را نمایان کند، باید مایعات فراوان خورده شود و در آب گرم نشسته شود، گذاشتن پارچه گرم روی شکم کمک کننده است و‌ از خوردن کافئین، نوشابه‌های اسیدی، غذاهای تند و الکل خودداری شود.

بیشتر این بیماران با یک دوره درمان با دارو بهبود می‌یابند ولی چنانچه علائم عفونت کلیه ظاهر شد، مجددا باید مراجعه صورت گیرد. علائم عفونت کلیه، شامل تب و لرز، درد پهلو، تهوع و استفراغ می‌باشد.

بیشتر این بیماران با دارو بهبود می‌یابند. عفونت کلیه بسیار نادر است مگر این که درمان عفونت مثانه انجام نشده باشد. زنانی که قاعدگی آنها قطع شده یا سیستم دفاعی ناحیه تناسلی(ژنیتال) آنها از بین رفته یا کاهش یافته باشد و یا بیماری زمینه‌ای مثل دیابت و سنگ کلیه داشته باشند بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

درمان عفونت ادراری در زنان با مترونیدازول

به نظر شما بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان چیست؟

هرکسی ممکن است دچار عفونت مثانه شود، اما زنان بیشتر از مردان مستعد هستند. مجرای ادراری زنان نسبت به مردان به راست روده نزدیک تر است. این بدین معنی است که باکتری مسافت کوتاه تری را باید طی کند.

مترونیدازول یک آنتی بیوتیک پر مصرف است که در درمان عفونت ادراری و پیشگیری عفونت های متنوعی که عامل بیماری زای آنها یک باکتری بی هوازی یا پروتوزوآ باشد تجویز می شود.

این باکتری ها معمولاً در فضای داخلی و بسته ی بدن که اکسیژن وجود ندارد (مانند لثه، حفره لگنی و شکمی مانند روده ها) ایجاد عفونت می کنند.

قرص عفونت ادراری | عوارض و نحوه مصرف

جلوگیری از عفونت مثانه

برای جلوگیری از ابتلا به عفونت مثانه فرد باید چند نکته را رعایت کند، خوردن مایعات فراوان، تخلیه ادرار زودتر انجام شود. رعایت بهداشت شخصی، حمام روزانه و تمیز کردن ناحیه تناسلی(ژنیتال) خارجی هر روز.

دلایل عفونت ادراری در مردان

با افزایش سن خطر ابتلا به عفونت ادراری افزایش می‌یابد، مخصوصاً پس از 50 سالگی که در مردان با سنین بالا ناشی از باکتری خاصی به نام اشریشیا کولی است، که بطور طبیعی در بدن یافت می‌شود. عفونت ادراری در مردان با سنین پایین معمولاً بر اثر بیمای های مراقبتی رخ می‌دهد. عفونت ادراری به علت وجود باکتری ایجاد می‌شود و هنگامی که باکتری از طریق مجرای پیشاب به مجرای ادراری وارد می‌شود و شروع به تکثیر یافتن می‌کند و شخص به عفونت ادراری مبتلا می شود.

علائم عفونت ادراری در مردان

علائمی که در برخی از موارد بروز می‌کنند عبارتند از:

  • درد همراه با تخلیه ادرار
  • تکرر ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن
  • جریان ادرار ضعیف یا نشت ادرار
  • احساس نیاز فوری برای تخلیه ادرار
  • خارج شدن مقدار کمی ادرار در هر بار تخلیه
  • وجود خون در ادرار

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

  • تصویر کاربر علیرضا دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 45 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر چندروزه درکمرم وکلیه راست درد داشتم کلیه هام سنگ سازه امروزدردزیادی داشتم یک آمپول مسکن داشتم زدم سنک افتاده درمثانم راه ادراررابند آورده چه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام مايعات فراوان خورده شود دفع مي شود

  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 61 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من دچار التهاب پروستات شدم دوماه دارم دارو مصرف میکنم ولی همچنان سوزش مقعد دارم باید چیکار کنم حجم پروستات ۲۹سی سی
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام روزي دو بار هر بار ١٥دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد قرص ألفن xl صد ميلي گرم ده روز بعد از ناهار ميل كنيد

  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 31 مشاهده پرسش
    با عرض سلام آقای 80 ساله بعد از ابتلا به انفلانزای شدید و مصرف دارو بسیار خواب الوده شده اند. آزمایش خون اوره 73 و کراتینین 1.51 و eGFR39.8 و بقیه موارد نرمال بود. به علت محدودیت حرکت پزشک در منزل ویزیت نمودند و مصرف بیشتر مایعات را توصیه نمودند که در چند روز اثر خاصی نداشته است. از راهنمایی جنابعالی متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام خواب ألوده گي به علت اوره غير طبيعي مي باشد توسط نفرولوژيست ويزيت شوند 

  • تصویر کاربر وحید چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 103 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    عرض کردم ۴ ماه پیش std گرفتم و درمانهایی شدم، الان قرمزی داخل مجرا، ترشحات شفاف کم داخل مجرا و گاهی درد کمر و داغی زیاد مقعد و خروج منی بعدش شدیدا میسوزه تا چند ساعت، بطور عادی هم قبل از خوردن آنتی بیوتیک و فیناستراید شدیدا سوزس مجرا و مقعد داشتم، الان ۱۵ روز انتی بیوتیک خوردم دکتر گفت کافیه، دوتستراید یا فیناستراید میخورم سوزش مجرا کم شده ولی درد بیضه و کمر درد گرفتم قرمزی مجرا و ترشحات کم نشده
    قبلا آزمایش میانه ادرار و اول ادرار دادم منفی بود، آزمایش کشت اسپرم دادم منفی زده البته معلوم نیست آزمایشگاهها درست انجام میدن یا نه،
    قرص ضد التهاب هم که گفتید خوردم و داخل آب گرم نشستم، ولی این علائم نمیره
    چیزی که نگرانم می کنه خم قرمزی داخل مجرا و ترشحات شفاف هست
    یه دکتر عفونی میگه باید ۲۰ تا در ۱۰ روز منوپروم بزنی، شما توصیه می کنید با این علائم؟
    آقای دکتر این پروستاتیت باکتریایی هست یا غیرباکتریایی
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام التهاب غير باكتريال است منوپنم لازم نيست تزريق كنيد درمان در أب گرم نشستن و مصرف قرص ألفن xl صد ميلي گرم ده روز بعد از ناهار مي باشد روزي يك عدد قرص بكلوفن ده ميلي گرم ده روز ميل شود

    2. تصویر کاربر وحید دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      ۱- آقای دکتر فیناستراید یا تامسولوسین اصلا نخورم؟ و آنتی بیوتیک که بعضیا در پروستاتیت عیر باکتریایی
      ۲- آقای دکتر یه سوال دیگه هم داشتم آیا مایکوپلاسما میتونه اینجور بشه چون میگن به سختی تشخیص میشه داد، البته سواب مجرا هم دادم منفی بود
      ۳- من سفتریاکسون عضلانی نزدم ولی دکتر چند تا توی سرم گفت بزن، آیا لازم نیست؟
      ۴-اقای دکتر سیلیکوسیب و گاباپنتین مصرف نکنم که درسته؟
      ۵-آقای دکتر چقدر طول می کشه قرمزی و التهاب مجرا بره و ترشحات مجرا
      با تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام اگر فيناسترايد و تامسولوزين اثر داشته ميل كنيد أنتي بيوتيك نيازي نيست ،،،،، گاهي ممكن است مايكوپلاسما دخالت داشته باشد،،، سفترياكسون لازم نيست ،،،،،، گاباپنتين خورده شود ،،يك تا دو ماه طول مي كشه بهبودي حاصل شود

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Erfan دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 109 مشاهده پرسش
    سلام
    من دیشب خودارضایی کردم و خوابیدم صبح که بلند شدم احساس سوزش نوک آلتم داشتم
    ادرار کردم دیدم خون اومد یکم همون اول ادرار و بعد از ادرار هم که تموم شد یکم نوک آلتم خونی میشد ولی سوزش کلا قطع شد
    بعد از 5،۶ ساعت دوباره ادرار کردم اول ادرار سوزش کم و لخته خون دیدم و بعدش بازم نوک آلتم خونی میشد ولی سوزش فقط هنگام ادرار میومد مثل دفعه اول نبود
    ترسیدم واقعا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام التهاب پروستات است روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد قرص ألفن xl صد ميلي گرم ده روز بعد از غذا ميل شود

  • تصویر کاربر قریشی چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 47 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر یک ماهی هست نعوز کاملی ندارم احساس بی حسی کمی در الت دارم و زود نعوز از دست میدم واز حجم منی ام کم شده ممنون میشم راهنمای کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام اگر مشكلات فكري ،، ذهني داريد حل شود و يك ساعت قبل از رابطه يك عدد قرص تاداگرا٢٠ ميلي ميل شود

  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 27 مشاهده پرسش
    سلام. وقت بخیر
    پدرم حدود ۱ سال است دیالیز میشن ، ولی کراتین بین ۳ تا ۵ در نوسان است ، چرا با وجود دیالیز پایین نمیاد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام دياليز باعث طبيعي شدن كراتينين نمي شود

  • تصویر کاربر پیام دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 76 مشاهده پرسش
    سلام بزرگی پروستات دارم سیستوسکوپی کردم داروی آولوسین عصر ها یک عددتا حالا ولی هنوز تکرر ادرار دارم اادرار می اید زود یا با تاخیر و احساس مکنم تخلیه نمیشه دکتر میگه درمان حداقل ۳۰ کپسول باید بخوری تاونتیجه بینبم و تا ۶ ماه کپسول آولوسین ادامه انتی بیوتیک سیپروفلوکساسین ۵۰۰ ۲۰ تا خوردم ومیگه استرس داری دوباره انتی بوتیک می خورم توسط دکتر دیگری و امونیک اضاف کرده گفته عصر ۱ عدد و و الوسین ۱ عدد صبح بخور ایا فری است بین شب خوردن اولوسین در شب وصبح است همجینین امنیک
    صیبح تکرر دارم بیشتر تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام اولوسين را قطع كنيد روزي يك عدد وزيكر ده ميلي گرم ده روز ميل كنيد و كپسول امنيك را شب ميل كنيد

  • تصویر کاربر محبوبه دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 30 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما پرشکان محترم. پدرم75 سال دارد و بیماری کم خونی مزمن دارد به طوریکه از سال 95 به طور متوسط تا الان 8 واحد خون دریافت کرده است ضمنا دچار نارسایی کلیه است .الان هم در بیمارستلن بستری است با اوره 95 و کراتین 4.2پتاسیم بالا آیا باید دیالیز شود یا او را مرخص کنیم و یه مدت زمان از ازریق خون او بگذرد و دوباره چکاب شود؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام دياليز نيازي ندارد 

  • تصویر کاربر سید چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 70 مشاهده پرسش
    سلام
    ۴۴ سال سن دارم.۳ ماه قبل به دکتر مراجعه کردم که برام قرص پروستاتان تجویز کردن.پس از ۳ ماه نتیجه سونو رو خدمت شما عرض میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      با سلام اندازه پروستات با توجه به سن طبيعي است

    2. تصویر کاربر سید دوشنبه ۸ آبان ۲( 5 ماه پیش)
      سلام
      نیاز به دارو نیست؟
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 5 ماه پیش)

      دارو نيازي نيست

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر دانیال شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ...بنده می خواستم بدونم که آیا آزمایش اسپرم در خانه به وسیله ی آب صحت داره یا نه?
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش)
      اولین بار است چنین چیزی را میشنوم باید در ازمایشگاه انجام شود و یا در منزل که فورا به ازمایشگاه برسانید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    خانم بنده سه ماه قبل عمل turb مثانه رو پیش آقای دکتر حسین کرمی در بیمارستان نیکان انجام دادند و نتیجه پاتولوژی بعد از برداشتن تومور رو هم پیوست سؤالم خدمت شما فرستادم. بعد از سه ماه و انجام سیستوسکوپی مجدد خوشبختانه تومور عود نکرده ولی آقای دکتر فقز ئو کپسول برای عفونت مثانه تجویز کردند.
    میخواستم نظرتون رو بفرمایید و اینکه آیا نیاز به تزریق bcg در این مرحله دارند یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش)
      با تشكر گرد يا درجه تومور بالا ميباشد در چنين مواردى توصيه ميشود لام پاتولوژى را از ازمايشگاه بيمارستان بگيريد و برا ى بازديد مجدد توسط يك پاتولوژيست ديگر به ازمايشگاه بيمارستان هاشمى نژاد و نظر اين ازمايشگاه را براى من بفرستيد تا درمان را اعلام كنم،ضمنا تومور يك عدد بوده يا بيشتر و در وسط مثانه بوده يا جانبى
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مسعود سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    با سلام واحترام-بنده 35 سال و متاهل هستم چند سالي هست كه مشكل دارم از اين بابت كه بعد از اتمام ادرار واستبرا در صورت برخورد آلت به شلوار ونشستن چند قطره بي اختيار ادرار خارج ميشود مخصوصا زماني كه ادرار خود را به مدت زيادي نگه داشته يا وقتي كه همراه با مدفوع ميباشد-دومين مشكل در حمام و زير دوش مثانه ام باد كرده ومنقبض ميشود واحساس شديد ادرار ميكنم كه نميدانم كاذب هست يانه-قبلا كشت ادرار وسونوگرفتم و همه چيز نرمال بوده-بعضي ها گفتند التهاب پروستات و يا مثانه عصبي هست-در ضمن سوزش وتكرر ادار هم ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش)
      با تشکر شما بیشتر مشکل فکری و عصبی دارید تا اینکه بیماری خاصی داشته باشید با این حال عمل نزدیکی حتما داشته باشید و ادرار را زودتر تخلیه کنید و روزی دو بار هر بار 15 دقیقه در اب گرم بشینید
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات