بیماری واریکوسل

بیماری واریکوسل شایع‎ترین علت ناباروری مردان

اثر واقعی واریکوسل در قدرت باروری ناشناخته مانده است. اما مطالعات فراوانی در خصوص وجود بیماری واریکوسل و کاهش باروری (کاهش تعداد نطفه، حرکت، شکل) گزارش شده است.

اگر چه مطالعات واریکوسل مربوط به عده جمعیت محدود و انتخاب شده‎ای می‎باشد (ناباروری) و به ندرت همه ی مردان را دربرگرفته است، وجود بیماری واریکوسل و ناباروری مورد بحث می‎باشد. پارامترهای آزمایش اسپرم که در واریکوسل پیگیری می‎شود به علت تغییرات بیولوژیکی  ارزش کمی در پیشگویی قدرت باروری دارند.

 سنین ابتلا به بیماری واریکوسل

بیماری واریکوسل از دوران بچگی تا بالای ۶۰ سالگی وجود دارد. در سن ۱۱ سالگی ۷ درصد، در ۱۹ سالگی ۱۴ درصد و بعد از ۲۰ سالگی ۱۰ تا ۲۵ درصد وجود دارد. در میانگین سنی ۶۰ سالگی ۴۰ درصد احتمال واریکوسل وجود دارد. شیوع واریکوسل در افراد نابارور ۴۰ درصد  گزارش شده است. در حالی که در جمعیت مردان ۲۰ درصد می‎باشد.

درمان بیماری واریکوسل در درمان ناباروری هنوز به عنوان یک معما وجود دارد. علیرغم بیش از ۳۰ سال، شواهد موجود نشان داده که عمل واریکوسل موجب بهبودی در باروری می‎شود، ماهیت بیشتر این گزارشات منجر به اختلاف نظر در مورد این درمان شده است.

عدم خروج منی

علت ناباروری در مردان

بیماری واریکوسل هنوز به عنوان شایع‎ترین علت ناباروری مردان مورد قبول است، اگر چه مطالعات نتایج ناسازگار و کافی نداشته، و دارای شواهد کافی نبوده اما در یک بررسی به عمل آمده در ۹۰۰۰ مرد نشان داده ۶/۲۵ درصد بیماران با آزمایش اسپرم غیر طبیعی دارای واریکوسل بوده و نیز افراد با کاهش قابل توجهی در اندازه بیضه مبتلا به واریکوسل هستند در حالی که این کوچک شدن بیضه در افراد مبتلا به ناباروی که واریکوسل نداشته‎اند، دیده نشده است. مشخص شده که کوچک شدن بیضه ممکن است به علت اثر منفی واریکوسل در باروری مرد باشد.

حجم بیضه مبتلا به واریکوسل کمتر از حجم بیضه بدون واریکوسل است. درجه و شدت بیماری واریکوسل و مقدار کوچک شدن بیضه نامشخص است. بیشتر مطالعات حاکی از آن است که کوچک شدن بیضه باعث مختل شدن عملکرد بیضه می‎شود. اگر حجم بیضه بیشتر از ده درصد کاهش پیدا کند در تعداد، حرکت و شکل نطفه‎ها تاثیر منفی می‎گذارد. شیوع بیماری واریکوسل در ناباروی ثانوی در مردان ممکن است به ۸۰ درصد افزایش یابد. اگرچه شواهد نشان می‎دهد که وجود واریکوسل با گذشت زمان باعث کاهش باروری شود ولی جمعیت قابل توجهی (۷۵ درصد) با داشتن بیماری واریکوسل بچه‎دار هستند.

بیماری واریکوسل و آزمایش اسپرم

اثر بیماری واریکوسل روی تعداد، حرکت و مورفولوژی آزمایش نطفه به طور قطعی مشخص نشده است. مطالعات افراد نابارور مبتلا به واریکوسل همراه با آزمایش نطفه غیر طبیعی می‎باشد. به صورت گسترده‎ای مشاهده گردیده که اکثریت آزمایشات منی افراد نابارور در حالی که واریکوسل داشته‎‎اند، دارای تعداد، حرکت و اسپرم‎های غیر طبیعی هستند. اندازه بیضه، درجه یا گرد واریکوسل، طبیعی یا غیر طبیعی بودن آزمایش اسپرم و بالاخره سطح سرمی هورمون‎ها در افراد نابارور مبتلا به واریکوسل از موارد پیشگویی کننده هستند، اگر چه نمی‎توان به طور دقیق بیان کرد کدامیک از موارد فوق بعد از عمل واریکوسل در بچه‎دار شدن نقش مهم‎تری دارند.

بعد از عمل جراحی واریکوسلکتومی مطالعات پراکنده و متعدد ۵۰ درصد بهبودی را نشان داده است.

فرد نابارور مبتلا به بیماری واریکوسل که در آزمایش اسپرم (نطفه)  وی نطفه‎ای را نشان نمی‎دهد و در واقع آزوسپرمیک می‎باشد، بررسی ژنتیکی در این فرد نابارور الزامی است.

در خصوص فردی که بیماری واریکوسل دارد و آزمایش وی هیچگونه اسپرمی را نشان نمی‎دهد، برخورد علمی با چنین فردی چالش برانگیز است، چه باید کرد؟ عمل جراحی واریکوسل باید انجام شود یا خیر؟ در مقاله واریکوسل چیست و درمان آن چگونه است به این سوال پاسخ داده شده است.

 


دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

پیگیری سوال قبل


ثبت سوال جدید

© همیارسیستم
  • تصویر کاربردانیال شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ۱۴:۰۱( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام من ۱۳ سال دارم اقا دکتر خیلی میترسم خواهشا جواب منو بدید همیشه بیضه سمت چپم یه ریشه بزرگ وصله یک وقتا خیلی بزرگ میشه یه وقتایی خیلی کوچیک چکار کنم
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیپنجشنبه ۳ آبان ۱۳۹۷ ۱۰:۵۱( 3 هفته پیش)

      بايد معاينه شويد

    2. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ۱۴:۰۱( 1 هفته پیش)

      طبيعي است 

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربرامیرحسین شنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ ۱۱:۴۳( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام
    مشکوک به واریکوسل هستم
    دکتر گفته باید چهل روز مایع منی ازت خارج نشه بیای آزمایش اسپرم بدی تلاش کردم تا بیست روز اما بعد نتونستم بیشتر نگه دارم آیا ۴۰ روز نگه داشتن برای آزمایش اسپرم برای واریکوسل لازم هست؟
    بنظرت ون چیکار باید بکنم
    چرا ۴۰ روز؟
    با تشکر از شما
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ ۱۱:۴۳( 3 ماه پیش)
      ٤٠ روز لازم نيست ٣ روز كافي است
  • تصویر کاربرعلی دوشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۳۲( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر من 30 سالمه مدت 6 ماهه عمل واریکوسل دوطرفه کردم قبل از عمل روی 45 میلیون بود سه ماه بعد که آزمایش دادم اومده بود روی 25 و الان بعد از 6 ماه بازم اومده پایین تر یعنی 18 میلیون
    مگه نمیگن بعد از عمل بهتر میشه پس چرا من هی داره بدتر میشه ؟
    کسی میدونه باید چکار کنم؟
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیدوشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۳۲( 3 ماه پیش)
      ممكن است واريكوسل عود كرده باشد
  • تصویر کاربرali دوشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ ۱۵:۵۴( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    عرض سلم وخسته نباشد احتراما دونمونه آزمایش اسپرم مربوط به سال 83 (زمان مجردی برای زود انزالی که کاملا مناسب بود ) و97(تعیین جنسیت پسر)همچنینن سونوگرافی (97)وآزمایش هورمون به پیوست به حضورتان ارسال میگردد با توجه به اینکه اینجانب 37ساله ودارای یک فرزند دختر 5ساله هستم از شش ماه قبل برای تعیین جنسیت پسر اقدام نمودم که جواب نمونه اسپرم حرکت پیش رونده را صفر نشان داده وسونوگرافی واریکوسل خفیف طرف چب بعد از شش ماه استفاده از انواع داروی خارجی وآمپول HCGدو دکتر ارولوژی نظر متفاوت دادن یکی عمل ودیگری IVFمیخواستم نظر شما رابدونم با توجه به اینکه هیچ دردی ندارم وکاملا راحتم آیاعمل وعوارض آنرا قبول کنم یا Ivf انجام دهم با توجه به اینکه شهرستان هستم وراهم دوره میخواستم با جواب کامل منو از سردرگمی نجات دهید باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیدوشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ ۱۵:۵۴( 3 ماه پیش)
      واريكوسل عمل شود
  • تصویر کاربرمحمد پنجشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۷ ۱۶:۲۰( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دكتر خسته نباشید من 28 ساله هستم سونوگرافی انجام دادم هم فتق دوطرفه اینگوینال و هم واریكوسل گرید 2 و هم میلد هیدروسل دوطرفه دارم میشه همزمان با یك بار بیهوشی یا بی حسی انجام داد.با تشكر
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیپنجشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۷ ۱۶:۲۰( 4 ماه پیش)
      بله مي شود
  • تصویر کاربرحمید پنجشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۷ ۱۵:۳۹( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر من ۲۶ سالمه و مجرد هستم .چند ماهی هست بیضه هام درد شدید داره که می زه به کمر و پاهام .رفتم دکتر سونو دادم .یه سنگ ریز دارم و واریکوسل خفیف .آیا درد بیضه هام می تونه از این باشه آقای دکتر من ورزش بدنسازی هم انجام می دم .رفتم دکنر .دکتر برام بدنسازی رو منع کرده و دارو ی ترازوسین 2،نورتریپتیلین 10 داده .من دردای شدید تو ناحیه ی کمر و بیضه دارم ابا باید کلا بدنسازی نکنم .ممکنا دردها از سنگ کلیه یا عفونت باشه .دکتر برای من آزمایش تجویز نکرد آیا لازم نبوده؟؟؟
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیپنجشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۷ ۱۵:۳۹( 4 ماه پیش)
      درد از عفونت يا سنگ نمي باشد بايد معاينه شويد
  • تصویر کاربرامیر جمعه ۱۱ خرداد ۱۳۹۷ ۱۲:۵۴( 5 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت شما اقای دکتر
    من حدود دو هفته پیش عمل واریکوسل انجام دادم دو طرفه سمت رات خفیف بود و سمت چپ در حد متوسط بود و امروز دوباره سونوگرافی انجام دادم و مشاهده شد که من باز در سمت چپم به صورت خفیف واریکوسل دارم!دیگه نمیدونم چیکار کنم متاهل هستم و بخاطرمشکل باروری عمل رو انجام دادم ایا باز هم لازمه عمل وایکوسل رو انجام بدم?راه دیگه ای نیست که بشه واریکوسل رو درمان کرد دکتر گفت خفیفه زیاد نیست ولی بیضه سمت چپم کوچیکتر از راسته. و من توی نت خواندم ک میتونه از واریکوسل باشه خواهش میکنم جواب بدین اقای دکتر. روز شبم شذه سرچ کردن این جور مسایل در اینترنت
    1. تصویر کاربرامیردوشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۷ ۱۰:۵۲( 5 ماه پیش)
      ویک سوال دیگه اینکه مثلا برای باردار کردن خانم چقد باید رابطه داشته باشم چند روز بعد از قاعدگی باید رابطه نزدیکی داشته باشم 9 ماهه ازدواج کردم از همان ردز اول اقدام داشتیم و دوره قاعدگی خانمم نامنظم هست و و بعد از دو سری قاعدگی در یک وقت سومین قاعدگی ب طول می انجامد اگه امکانش هست واسم توضیح بدین اقای دکتر خیلی ممنون میشم بیصبرانه منتظرم که توضیحات شمارو بشنوم خواهش میکنم راهنمایی کنین
    2. تصویر کاربرامیرجمعه ۱۱ خرداد ۱۳۹۷ ۰۹:۱۰( 5 ماه پیش)
      اقای دکتر من منتظر جواب شما هستم لطفا توضیحاتی ارائه بدهین
    3. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیجمعه ۱۱ خرداد ۱۳۹۷ ۱۲:۵۴( 5 ماه پیش)
      بايد عمل كنيد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربرع.خ یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ ۱۸:۰۲( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام.همسر من حدود ۱۰ روز پیش بعلت تعداد اسپرم پایین عمل واریکوسل بیضه ی چپ به روش لاپاراسکوپی انجام داد..تحرک و مورفولوژی اسپرمهاش خوب بود ولی تعدادش خیلی پایین و متاسفانه این واریکوسل رو از خیلی وقت پیش داشتن و دنبال درمان نرفتن...و الانم که ۱۰ روز هست عمل کردن حدود ۳ روزی هست که در ناحیه ی بیضه ی سمت چپ خیلی درد دارن که قبل عمل با وجود واریکوسل در این حد درد نداشتن
    بنظرتون چقدر باید امیدوار باشیم که تعداد اسپرمهاشون افزایش پیدا کنه؟دکترشون که امیدوارمون کردن
    و اینکه دردشون طبیعی هست و خوب میشه؟
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامییکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ ۱۸:۰۲( 6 ماه پیش)
      در حدود ٦٠ درصد شانس بهبودي وجود دارد
  • تصویر کاربرمیثم شنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۷ ۲۳:۵۴( 7 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با عرض سلام و تبريك سال جديد
    من جوانى هستم٣٣ ساله و مجرد
    حدودا ٦ سال پيش به صورت كاملا تصادفى آزمايش واريكوسل دادم (براى معافيت ازخدمت) به من گفتند واريكوسل دارم ولى گريد آن پايين هست و مشمول معافيت نميشم ، همزمان آزمايش تست اسپرم هم انجام دادم ، كاملا طبيعى و بالاى ١٠٠ميليون بود . ازآن زمان به بعد هیچ پیگیری در این باره نداشتم.
    سؤال : حدود 9 ماه است كه متوجه شدم نعوظ ناقص دارم ( نعوظ دارم اما زير 2٠ ثانيه و سپس از بين ميرود) و زود انزالى بسيار شديد يعنى تو ٥ رفت و برگشت و گاهى هم اصلا به رفت و برگشت نميكشه و بعد از تحريك شدن بدون اينكه نعوظ داشته باشم انزال صورت ميگيره . ناگفته نماند بنده تا حالا رابطه جنسي نداشتم ، اين موارد هم كه عرض كردم مربوط به خود ارضايي بوده ، البته اگه به اين مورد خود ارضايي بگيد چون من فقط اين عمل رو شايد تو ماه ١ يا ٢ دفعه انجام داده باشم و گاهي هم به ٢ ماه ١ دفعه رسيده .
    ضمنا عكسي از گزارش سونوگرافي و عكس هاي آن پيوست ميشود
    با تشكر
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۷ ۲۳:۵۴( 7 ماه پیش)
      اولين اقدام درماني ترك خود ارضايي مي باشد روزي يك عدد قرص پاروكستين به مدت سه ماه ميل كنيد در مورد نعوظ و اشكال جنسي بايد مراجعه كنيد چون نياز به أزمايش است كه در تهران انجام مي شود . قرص براي درمان زود انزالي مي باشد
  • تصویر کاربرافشین شنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۷ ۱۸:۰۴( 7 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید آقای دکتر من از اوایل سال ۹۱ تا الان که نزدیک ۶ سال هست واریکوسل بیضه چپ دارم که درجه ۲ بوده از سال ۹۱ و چندین بار هم به پزشک مراجعه کردم و سال ۹۵ دردش بیشتر شد که پزشگ گفت باید عمل بشه و هیدروسل هم داری آن هم به مقدار زیاد که بی توجهی کردم عمل نکردم و الان چند وقتی هست ترس دارم چون یکی از اقوام نزدیکم سرطان بیضه گرفته و من میترسم گرفتار همین مورد بشم لطفا راهنمایی کنید اگر امکان دارد جواب سوالمو به شماره تلفنم ارسال کنید با تشکر
    1. تصویر کاربردکتر هوشنگ قوامیشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۷ ۱۸:۰۴( 7 ماه پیش)
      شما واريكوسل داريد چرا نگران ابتالا به سرطان بيضه هستيد در ضمن سرطان بيضه ارثي نيست
درحال دریافت اطلاعات