پروستات خوش خیم را چگونه درمان کنیم؟

بعد از ۴۰ سالگی پروستات دچار هیپرتروفی می گردد و بیش از ۵۰ درصد مردان بالای ۵۰ سال درجاتی از پروستات خوش خیم دارند. در سن ۸۵ سالگی بیش از ۹۰ درصد BPH یا بزرگی خوش خیم پروستات خواهند داشت.

بعد از ارزیابی دقیق بیماران دارای پروستات خوش خیم ، تعیین شدت علائم طبق فرمولی که در ادامه ذکر می گردید، باید اطلاعات کافی پیرامون روش‌های مختلف درمان را در اختیار بیمار قرار داد تا بر اساس کارایی نسبی و عارض جانبی آن بیمار و پزشک جهت انتخاب یک روش درمانی مناسب تصمیم‌گیری نماید.

تشخیص خوش خیم بودن پروستات

تصمیم‌گیری در خصوص بیماری پروستات خوش خیم با علائم ادراری نکته حیاتی و بسیار مهم است. در ابتدا باید مطمئن شد که علائم موجود در بیمار از چند ماه قبل شروع شده، چون افرادی که به طور ناگهانی طی هفته‌های گذشته دچار این علائم می‌شوند ممکن است ناشی از التهاب پروستات باشد که با درمان التهاب پروستات علائم برطرف می‌گرد.

                         👈 مطلب مرتبط: برای آشنایی بیشتر با التهاب پروستات بر روی لینک زیر کلیک نمایید.   

                                                                                 التهاب پروستات

تشخیص شدت پروستات

التهاب پروستات نباید با سرطان پروستات اشتباه گرفته شود. مثلا اگر کسی از دو ماه گذشته بیش از نیمی از مواقع بیش از سه بار ادرار می‌کند، 3 امتیاز به بیمار داده می‌شود و یا اگر در طی ماه گذشته حدود نیمی از مواقع احساس کرده، ادرارش تخلیه نشده، 2 امتیاز می‌گیرد و یا چنانچه در طی ماه گذشته در شب سه بار برای ادرار کردن بیدار شود، 3 امتیاز داده می‌شود. با جمع امتیازها نتیجه‌گیری می‌شود که فرد دارای علائم خفیف، متوسط و یا شدید است.

  • نوع خفیف امتیاز آن 7-0 می‌باشد.
  • نوع متوسط امتیاز آن 19-8 می‌باشد.
  • نوع شدید امتیاز آن 35-20 می‌باشد.

وقتی علائم 7-0 باشد بیمار تحت نظر قرار می‌گیرد، بیمارانی که دارای علائم متوسط 19-8 هستند درمان دارویی 40 درصد باعث بهبودی علائم می‌گردد.  بیمارانی که دچار بند آمدن ادرار شده‌اند، و پس از مدتی سوند خارج می‌گردد و قادر به ادرار کردن نیستند و یا کسانی که دچار عفونت‌های ادراری و ادرار خونی مکرر می‌شوند و یا مبتلا به سنگ مثانه یا حفره در مثانه (دیورتیکول) و نارسایی کلیه می‌شوند باید عمل جراحی به طور قطع انجام گیرد.

در برخورد با بیمار مشکوک به BPH یا بزرگی خوش خیم پروستات باید سایر علل انسدادی مانند تنگی مجرا، تنگی گردن مثانه، سرطان پروستات را مدنظر قرار دارد. بنابراین گرفتن شرح حال دقیق از بیمار می‌توان به موارد مشکوک پی برد. بزرگی پروستات نباید با سرطان پروستات اشتباه گرفته شود.

   👈 مطلب مرتبط: برای آشنایی بیشتر با سرطان پروستات و خطرات آن بر روی لینک زیر کلیک نمایید. 

     عوارض سرطان پروستات

 

بزرگی خوش خیم پروستات

راه درمان پروستات خوش خیم

درمان طبی پروستات خوش خیم

درمان‌های متداول جهانی شامل جراحی  و درمان طبی می‌باشد. هدف از درمان طبی که با داروهای گوناگونی صورت می‌گیرد، کاهش انسداد در مسیر خروج ادرار از مثانه به خارج می‌باشد این داروها با فلج کردن عضلات صاف پروستات انسداد را در 40 درصد موارد کاهش می‌ دهند و به همین میزان علائم ادراری بیمار بهبود می‌یابد.

درمان طبی معمولا در افرادی که دارای علائم خفیف یا متوسط هستند مناسب می‌باشد. از عوارض داروهای شکل کننده پروستات که به میزان زیادی گزارش شده، ناتوانی جنسی و افت فشار خون، کاهش حجم و قطع انزال می‌باشد. معمولا بیمار تا زمانی که از داروی خوراکی استفاده می‌کند، تا 40 درصد موارد علائم کاهش می‌یابد و با قطع دارو، علائم مجددا برمی‌گردد.

جراحی بافت برداری ( رزکسیون ) پروستات خوش خیم

عمل جراحی رزکسیون پروستات (TUR-P) که با ورود دستگاه در پیشابراه و با استفاده از جریان الکتریسته غده پروستات قطعه قطعه خارج می‌گردد، این عمل جراحی 95 درصد در دنیا انجام می‌گیرد و در حقیقت یک عمل استاندارد که در سطح جهانی صورت می‌گیرد.

عمل باید به نحوی انجام گیرد که پروستات کاملا خارج گردد. در غیر این صورت مجددا چند ماه بعد عود می‌کند این تکینک جراحی باید در دست جراحان با تجربه و حاذق صورت گیرد. اغلب با بی‌حسی نخاعی قابل انجام است و زمان بستری بیمار 1 تا 2 روز می‌باشد.

پروستات‌های با وزن 100گرم نیز با این تکنیک قابل انجام می‌باشند روش جراحی با لیزر به علت عوارض بیش از حد در دنیا مطلوب و طرفدار ندارد. گذاشتن استنت در مجرا که نوعی دیگر از عمل جراحی است، در افرادی انجام می‌شود که به دلایل مشکلات قلبی- ریوی جراحی رزکسیون پروستات امکان پذیر نمی‌باشد. عمل جراحی باز، اگر چه عمل محبوب و پرطرفداری نمی‌باشد ولی مواقعی که در مثانه سنگ یا دیورتیکول وجود داشته باشد الزاما باید انجام گیرد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر رضاایرانمنش سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    سلام من34سال دارم واز سه ساله پیش psaبالا وروی 4/5بود وبعداز خوردن قرصهای تاوانکس و فلوکساسین و اوودارت وپرستاهلت و اورتیدین و...پایین نیامدو بیوپسی انجام دادم که خوش خیم بود الان چکار باید کنم الانم رویه 4هست تکلیف چیست وباید چی بخورم خوب شم ادرارم هم نازک وبایکم سوزش وفشار کم میاد الان چی بخورم خوب شه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      روزي يك عدد تامسولوزين ميل كنيد
  • تصویر کاربر افشین شنبه ۲۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    با سلام. خواستم بدونم التهاب پروستات تو کیفیت اسپرم تاثیر داره یا خیر . 37 سال سن دارم و مجرد هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      بله دارد
  • تصویر کاربر کیومرث دوشنبه ۱۵ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    باسلام
    بعداز عمل رادیکال پروستات مشکل عدم نعوظ دارم .باتوجه به عوارض قرص های ذیربط امکان درمان هست خدمت برسم؟
    65 سالمه و10 ماه از تاریخ عمل جراحیم گذشته.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۵ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      قرص وياگرا يك عدد قبل از نزديكي
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۵ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام
    مدتی هست در ادرارم خون هست، پروستات صد سی سی، سابقه سنگ کلیه دارم، تکرر ادرار هم دارم.
    عمل قلب داشتم.
    ۶۰ ساله هستم.
    آیا نیاز به جراحی دارم؟چه نوع جراحی پیشنهاد میکنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۵ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      عمل باز چون پروستات بزرگ است
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    اندازه پروستات 90 cc می باشد وچندروزی است خون در ادارا دارم درضمن psa 5 می باشد وسن من 53 سال است خواهشمنداستراهنمائی بفرمایید درضمن عوارض بزرگی پروستات رادارم
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سيستوسكوپ براي تشخيص خون انجام شود ،. سيستوسكوپي
  • تصویر کاربر عباس چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من ازمایش خون دادم مقدار psa روز اول ۴/۴ بود مجددا فردا تکرا رکردم مقدار اون ۶/۶ شده بود.نتیجه سونوگرافی و معاینه خود پزشک از مقعد نرمال بود فقط مقدار کمی عفونت در ادرار دیده میشه.
    نظر شما چیه اطفا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      چهار هفته أنتي بيوتيك ميل شود و مجددا تكرار شود
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    محمد:
    با سلام خدمت اقای دکتر قوامی
    جوانی 32ساله مجرد هستم.من شبا درخواب احتلام می شدم به پیشنهاد دوستی قرصی مصرف نمودم وبعد از چن ماه در اینتر نت تحقیق کردم فهمیدم ناتوانی جنسی دارد مصرف را کاملا قطع کردم .بعد از چند ماه مثانه کامل تخلیه نمی شد و اختلال در نعوظ داشتم .ولی متاسفانه مراجعه نکرد ولی دوسال پیش برای عدم تخلیه ادرار از مثانه مراجعه کردم.پروستات بنده 19ccو مقدار ادرار در مثانه 55ccبود.ولی مداوا افاقه نکرد. باز دوباره مراجعه کردم .امروز سونو دادم دیدم مقدار ادرار در مثانه 60ccبودوحجم پروستات بنده 27ccمشاهده شد .ازمایش خون و ادرار هم دادم که پس فردا جواب مشخص میشه سوالی ک خدمتتون داشتم این حجم پروستات بنده نسبت به سن و سال خودم طبیعی هست یا غیر طبیعی خواهش می کنم راهنمایی بفرمایید .
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      طبيعي مي باشد
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۴ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت شما استاد گرامی علی هستم 39 ساله مجرد الان مدتی هست که از ناحیه لگن درد دارم در مقعدم احساس سوزش دارم آزمایش ادرار ،کشت ادرار و سونوگرافی مثانه و کلیه را هم انجام دادم چون از ناحیه کلیه هم درد داشتم که جواب آزمایشات و سونو گرافی منفی بود خواهشا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۴ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      شما مبتلا به التهاب پروستات هستيد
  • تصویر کاربر افسون جمعه ۱۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشيد من پدرهمسرم سرطان پروستات دارن بعدازجراحي وشيمي درماني بازهم پي اس آ بالا رفت مي خواستم ببينم آخرين حدپي اس آ چقدرهستش چون الان براي ايشون ١٠٠٠ شده باتشكر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      ايشان فورا بايد شيمي درماني كنند مقدار طبيعي١/٤ مي باشد
  • تصویر کاربر اسماعیل سه شنبه ۸ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت جناب دکتر قوامی بزرگوار
    من 53 سال سن دارم
    شب ادراری ندارم ولی تکرر ادرار دارم.مقداری از حد معمول بزرگتر شده و روزانه 6 تا 7 بار ادرار .لطفا دراین زمینه راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۸ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      هر ١٢ ساعت يك عدد قرص وزيكر ٥ ميلي گرم ميل كنيد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر