درمان سرطان پروستات

تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و به ازای هر صد هزار نفر ۶/۹ درصد از مردان به این سرطان مبتلا می‌شوند.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا ۵۰ درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال ۹۵ تا ۹۰ درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر ۳ بیمار مبتلا به سرطان پروستات  ۱ نفر می‌مرد ولی اکنون از هر ۱۰۰ نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد ۳ روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) ۴ هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن ۵۰ سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن ۴۰ سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن ۷۵ سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت ۴ هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که ۱۸ تا ۲۰ درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در ۵۰ درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین ۴ تا ۱۰ باشد، افزایش PSA بیشتر از ۷/۰ در سال دارای اختصاصی بودن به میزان ۹۰ درصد در سرطان پروستات نقش دارد.


دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران


سیستم پرسش و پاسخ

پیگیری سوال قبل


پیگیری سوال قبل

ثبت سوال جدید


ثبت سوال جدید

© همیار سیستم

1
عدم إنزال

با عرض أدب وخسته نباشيد
بنده ساكن أمريكا هستم تقريباً يك سال مشكل پروستات پيدا كردم خيلي دكتر مراجعه كردم اما متاسفانه مشكلم بر طرف نشد يك سري بيمارستان هندستان هم رفتم و دارو به مدت 6ماه تجويز كرد كمي بهتر شدم اما بعداز مصرف 3ماه باز درد درناحيه بيضه و مثتانه و سوزش إدرار مواجه شدم به أضافه اين مدت آلت به نغوظ ميرسد اما إنزال نداشتم لطفاً راهنمايي كنيد 🙏🙏🙏باسپاس
مشاهده پاسخ دکتر
2
انزال

سلام وقت بخير همسرم 48 سالشه مشكل پروستات دارد وهميشه يبس هست و تقريبا چهار ماه پيش رفت هندستان براي معالجه با يك سري دارو كمي ارام شد اما توي اين چند ماه با مشكل ديگري مواجه شديم موقع سكس به نقوض ميرسه اما انزال نداره طي اين چهار ماه نتونسته انزال داشته باشه و درد شديد ناحيه بيضه راست و مثتانه داره لطفاً راهنمايي كنيد ما ايران نيستيم امريكا هستيم با تشكرفراوان🙏🙏🙏 مشاهده پاسخ دکتر
3
مصرف آسپرین و سیستوسکوپی

با سلام
پدر اینجانب 70 سال دارد. الان توده ای به اندازه 14 میلیمتر در مثانه ایشان هست. و نیاز به سیستوسکئپی دارند.
سه ماه گذشته ایشان آنژیو قلب داشته اند. و قرص پلاویکس و آسپرین را تا عید باید مصرف کنند. دکتر قلب جهت سیستوسکوپی به ایشان اجازه داده یک هفته قرص پلاویکس را قطع کند اما مصرف آسپرین را نمیتواند قطع کند.
پزشک کلیه ایشان گفته امکان سیستوسکوپی همزمان با مصرف آسپرین امکان ندارد. و گفته تا عید باید صبر کرد.
نظر شما چیست؟ امکان سیستوسکوپی و مصرف همزمان آسپرین وجود دارد یا خیر؟
مشاهده پاسخ دکتر
4
کلیه

اقای دکتر من دوسال پیش دچارتکررادرارشدم رفتم دکترازمایش نوشت ازمایشم نرمال بود اما ادرارم پروتعین توش تراس بوددکترقرص فشارداد یه مدت کمی خوردم دوباره تست ادراردادم همه چیش نرمال شدپروتعین درادرارمم محوشدمنم دیگه قرص فشارنخوردم اخه تشخیص مثتانه بیش فعال بهم دادن تولترودین خوردم خیلی بهترشدم اما پریروز رفتم دکترگفتن فشارت بالاس ازمایش خون و ادرار دادم تو ادرارم پروتعین مثبت شد کراتینین خونم۱.۴۶بودبی یو انم ۲۰اسیداوریک خونم ۶.۸الان تست ادرار بیست و چهارساعته برام نوشتن بااین وضع کلیه هام خیلی داغون شده؟بادارو ومصرف نکردن گوشت و نمک خوب میشم؟ مشاهده پاسخ دکتر
5
کوچک شدن بیضه

با عرض سلام دوباره وتشکر از خدمت شما که بسیاری از مشکلات بنده به وسیله این سایت حل شده اقای دکتر من 24 سال سن دارم یک باربه تشخیص پزشک به علت فتق و واریکوسل به صورت همزمان از سمت چپ تحت عمل قرار گرفتم اما بعد از یک ماه به علت هیدروسل چپ دوباره عمل شدم ولی بعد از این دو عمل احساس میکنم که بیضه سمت راستم کوچکتر از قبل شده خواهش میکنم راهنمایی فرمایید چون بسیار نگرانم ایا این بر روی باروری تاثیر داره یا علتش چی می تونه باشه ایا دکتر دچار اشتباهی شده یا در طول زمان این مشکل حل میشه بسیار متشکرم . مشاهده پاسخ دکتر
6
التهاب پروستات

ايا التهاب پروستات در بچه دار شدن اختلال ايجاد ميكند؟من نامزدي دارم كه دكتر بهش گفته التهاب پروستات داري و قرص بهش داده و گفته يكماه ديگه بياد دوباره.ايا خطرناكه؟مشكلي در بچه دار شدن ايجاد ميكنه يا نه؟؟با تشكر مشاهده پاسخ دکتر
7
خون در ادرار

با سلام اینجانب قبلا هم سؤال کردم مدت 10سال در ادرار م خون دیده میشه آزمایش دادم در حال استراحت در ادرار م خون دیده نشده ولی بعد فعالیت درادرارم خون دیده شده فقط فراموش کردم بگم سونوگرافی هم دادم مشکلی نداشتم آزمایش م 8/10تا گلبول دیده شده در حالت فعالیت.در خانواده هم مادرم هروقت آزمایش میده درادرارش خون دیده میشه خواستم ببینم مشکلی هست یا نه؟ باتشکر مشاهده پاسخ دکتر
8
خون در ادرار

با سلام اینجانب 35سال سن دارم مدت 10سال در ادرار م خون دیده میشه آزمایش دادم در حال استراحت خون دیده نمیشه ولی با فعالیت مقدارش در آزمایش 8/10میباشد مادرم هم هر وقت آزمایش میده درادرارش خون دیده میشه خواستم ببینم مشکلی هست یا نه؟ باتشکر مشاهده پاسخ دکتر
9
فتق

سلام من د١٧روزه عمل فتق داشتم سمت چپ،الان چندروزه بيضه سمت چپم درد ميگيره و گاهي راه رفتن برام سخته،ايا عاديه اين درد مشاهده پاسخ دکتر
10
عدم خروج منی

سلام خسته نباشین.. من به مدت دو هفته قرص ریسپریدون و بی پریدن مصرف کردم و هم چنان هم استفاده میکنم به علاوه از دیروز داروی سرترالین هگزال100هم اضافه شده به داروهام.. تو این دوهفته مشکل عدم خروج منی رو داشته و دارم.. حالت ارگاسم وجود داره اما ترشحی ازم خارج نمیشه.. آیا طبیعیه یا باید درمان بشم..؟ ممنون مشاهده پاسخ دکتر
« قبلی 1 2 3 4 5 6 7 ... 309 بعدی »